Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Kiina hankkii tiedustelupomojen mukaan laittomasti ja järjestelmällisesti huipputeknologiaa länsimaista – uhkaa koko demokraattisen järjestelmän tulevaisuutta

10.11.2023 |08:22

Kiina pyrkii yhä pontevammin saamaan käyttöönsä länsimaiden huipputeknologiaa. Vakoilun kohteena ovat erityisesti tekoälysovellukset. Totalitaarisen Kiinan uhka pakottaa länsimaiden tiedustelupalvelut panostamaan yhä reippaammin start up- innovaatioiden suojaamiseen hallitussalaisuuksien vahtimisen sijasta.

Five eyes – tiedusteluallianssiin kuuluvien Yhdysvaltojen, Ison-Britannian, Australian, Kanadan ja Uuden Seelannin tiedustelupalvelujen johtajat olivat lokakuun loppupuolella koolla Kaliforniassa.

Tapaamispaikaksi oli valittu kokouksen teemaan liittyen Stanfordin yliopisto Kaliforniassa. Kokoustila sijaitsee nimittäin Silicon Valleyn huipputeknologiayritysten keskittymässä eli suomalaisittain Piilaaksossa.

Tiedustelupomot painottivat julkilausumassaan, että huippututkimuksen tuloksia varastetaan nyt harvinaisen järjestelmällisesti. Ahkerin sekä järjestelmällisin salaisuuksien tavoittelija on Kiina.

FBI:n johtaja Chris Wray korosti Kiinan taloudellista vakoilua ja sen kasvavaa uhkaa mainiten, että Kiinaan liittyen Yhdysvaltain liittovaltion poliisilla on käynnissä yli 2000 tutkimusta. Wray kuvaili uhkaa “eksistentiaaliseksi”.

Aineeton omaisuus vaarassa

Ison-Britannian vastavakoilu MI5, joka aiemmin keskittyi hallituksen salaisuuksien vahtimiseen, pyrkii nyt suojelemaan kattavammin yliopiston tutkijoiden sekä huipputekniikkaa hallinnoivien pienyritysten innovaatiota vakoilijoilta.

Briteissä yli 20 000 henkilöä on saanut yhteydenottoja kiinalaisilta vakoojilta verkossa, väittää MI5:n johtaja Ken McCallum. Tiedustelupalvelu varoittaa BBC:n mukaan samaan hengenvetoon uhasta, jonka mukaan tuhannet brittiläiset yritykset voivat vakoilun seurauksena menettää aineettoman omaisuutensa (IP), joka syntyy erityisesti tutkimus- ja tuotekehitystoiminnassa.

Kyse on geopolitiikasta

– Jos työskentelet huipputekniikan aloilla, geopolitiikka on kiinnostunut sivusta, vaikka et itse olisi kiinnostunut geopolitiikasta, McCallum heitti.

Kiinalaisagentit ovat ottaneet yhteyttä kohteisiinsa verkon yhteisöpalveluissa kerätäkseen arkaluonteista tietoa. MI5 on tunnistanut myös tapauksia, joissa kiinalaisyritykset ovat yrittäneet päästä käsiksi brittiyritysten kehittämään huipputeknologiaan suorien investointien tai monimutkaisten yritysrakenteiden kautta.

MI5 ja sen liittolaiset ovat muun muassa torpanneet kiinalaisyrityksen operaation hankkia omistukseensa teknologiayritys, joka oli kytköksissä sotilastarvikkeiden toimitusketjuihin.

Tekoäly kiinnostaa Kiinaa

McCallum varoittaa erityisesti Kiinan laittomasta urkinnasta tekoälyyn (AI) liittyvillä aloilla.

Yritysten liiketoiminnan haavoittumisen lisäksi kyseessä voi tavalla tai toisella olla jopa länsimaiden tulevaisuus, koska autoritaariset valtiot hyödyntävät innovaatioita oman valtarakennelmansa pönkittämiseen. Näin on erityisesti silloin, kun kyse on tekoälyyn liittyvistä sovelluksista.

Tiedustelupomot painottavat tarvetta tunnistaa ja suojella salaisuuksia sen sijaan että länsimaat irrotettaisiin kokonaan Kiinasta. Se olisi sekä epäkäytännöllistä että haitallista.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää