LEHTIKUVA
Kielialoite keräsi eduskunnassa pitkän keskustelun
Eduskuntaan jätetty kansalaisaloite ruotsin kielen vapaaehtoisuudesta kirvoitti torstai-iltana kansanedustajat pitkään keskusteluun, joka käsitti yli 80 puheenvuoroa.
Yli 60 000 nimeä kerännyt aloite jätettiin eduskuntaan pari viikkoa sitten ja nyt se tuli lähetekeskusteluun. Kansanedustajat ottivat asiaan kantaa molemmilta puolilta, mutta perussuomalaisten vahvasti kannattama esitys sai puoltavia kannanottoja myös monilta muiden puolueiden edustajilta.
“Äänestys omantunnon mukaan”
Kokoomuksen Pauli Kiuru aloitti keskustelun toteamalla, että pakon poistaminen ei vaarantaisi ruotsin kielen osaamista Suomessa, mutta se parantaisi halua opiskella ruotsia. Kiurun mukaan myös alueelliset erot pitäisi huomioida niin, että kaksikielisillä paikkakunnilla ruotsin asema voisi säilyä ja jossain muualla voitaisiin puhua muuta kieltä. Vapaaehtoisuus ei olisi Kiurun mukaan ristiriidassa perustuslain kanssa.
– Toivon, että kansanedustajat voisivat toimia asiassa omantuntonsa mukaan, Kiuru vielä toivoi.
Tämä on myös perussuomalaisten ja muiden kansalaisaloitetta kannattavien edustajien toiveissa. Pariin otteeseen todettiin, ettei kieliasian pitäisi olla sen vähempää omantunnon asia kuin tasa-arvoisen avioliittolainkaan.
Vanhat puolueet jyräävät
Jos äänestys menee puoluekurin mukaan, vanhat puolueet jyräävät esityksen selvästi, vaikka lähes puolet kansanedustajista on ilmoittanut kannattavansa ruotsin kielen vapaaehtoisuutta mielipidetiedustelussa.
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Jussi Niinistö sanoi, ettei pakkoruotsin poisto ei ole ristiriidassa perustuslain kanssa, mutta ristiriitaa voi tulla, jos kansanedustajat pakotetaan äänestämään puoluekurin mukana omatuntoaan vastaan.
– Eikö kansalaisaloitteen idea ollut tuoda asioita eduskunnassa todelliseen päätökseen? Niinistö kysyi.
– Ja kun pakkoruotsia perustellaan paljon Suomen yhteyksillä Pohjoismaihin, niin eiväthän Pohjoismaat usein edes noteeraa Suomea pohjoismaaksi – emmekä me viikinkejä olekaan, vaan fennougreja. Esitänkin englannin käytön lisäämistä pohjoismaisissa yhteyksissä liike-elämän tapaan, Niinistö ehdotti.
Puute portugalin ja kiinan osaajista
Perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner muistutti Elinkeinoelämän keskusliiton toivoneen pakkoruotsista pääsemistä, jotta suomalaisten kielitaito monipuolistuisi. EK:n mukaan liike-elämä tarvitsisi portugalin ja kiinan osaajia – Suomella on pitkä Venäjän raja, mutta ei tarpeeksi venäjän osaajia.
– Suomi antaakin tasoitusta esimerkiksi Ruotsille, jossa opiskellaan kiinaa. Suomi ja ruotsi ovat molemmat harvinaisia kieliä, joilla ei kauppaa käydä, Ruohonen-Lerner huomautti.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström sanoi varsin sovinnollisesti pitävänsä kaikkia kieliä hienoina, ruotsiakin, ja opiskelleensa myös saksaa, minkä on jo unohtanut.
– En kannnata ruotsin pakkoa, mutta kannatan sen opiskelua, hän sanoi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.