LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kiduttaja-talebania ei karkoteta Britanniasta – saattaisi joutua itse kidutetuksi Afganistanissa
Taleban-joukoissa kiduttajana toiminutta miestä ei haluta karkottaa Iso-Britanniasta, koska sisäministeriön mukaan on olemassa vaara, että hän joutuisi Afganistanissa kidutetuksi. Kyseessä ei ole läheskään ainoa länsimaihin tullut turvapaikanhakija, joka on itse syyllistynyt sotarikoksiin.
Entinen Talebanin turvallisuusjoukkojen upseeri on saanut oikeuden jäädä Britanniaan vedottuaan siihen, että karkotus takaisin Afganistaniin vaarantaisi hänen ihmisoikeutensa, koska hän saattaisi joutua itse kidutettavaksi.
Sisäministeriö hyväksyi miehen turvapaikkavalituksessa esittämän väitteen todeten, että kidutetuksi joutumisen riski on todellinen ja että karkotus rikkoisi miehen ihmisoikeuksia.
Yleni lapsisotilaasta kiduttajien päälliköksi
Nyt 42-vuotiaaksi itseään väittävä mies värvättiin Taleban-joukkoihin lapsisotilaana 1990-luvulla. Taisteltuaan eturintamalla Talebanin vallatessa Kabulin kommunistihallitukselta vuonna 1995 mies yleni nopeasti. Hänestä tuli vankien kiduttamisesta vastaava upseeri.
Kuulustelijana toimiessaan mies kohdisti vankeihin erilaisia kidutustoimia, kuten ruoskintaa, nukkumisen estämistä ja “vesilautailua” eli hukkumisen simulointia. Hänen alaisuudessaan toimi muitakin kiduttajia.
Jo toista kertaa turvapaikkaa hakemassa
Mies saapui Britanniaan turvapaikanhakijana ensimmäisen kerran vuonna 2006, mutta tuolloin hänen turvapaikkahakemuksensa hylättiin ja hänet käännytettiin muutaman kuukauden kuluessa. Vuonna 2010 hän tuli uudelleen hakemaan turvapaikkaa, mutta silloinkin hänen turvapaikkahakemuksensa hylättiin. Hän sai silti jäädä maahan.
Uusimmassa turvapaikkavalituksessaan mies vetosi siihen, että ensimmäisen Afganistaniin palautuksen jälkeen hän oli jäänyt Talebania vastaan taistelevan Pohjoisen liiton vangiksi ja joutunut kidutetuksi. Kidutus oli aiheuttanut hänelle “monimutkaisia henkisiä ongelmia”.
Niinpä Britannian sisäministeriö myönsi hänelle toistaiseksi voimassa olevan oleskeluluvan Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaisesti. Häntä ei yritetä palauttaa Afganistaniin, jossa hänen oma ryhmittymänsä Taleban on nykyään vallassa.
Myös Mugaben kiduttaja sai jäädä Britanniaan
Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Britannia on ottanut vastaan entisen kiduttajan turvapaikanhakijana. Zimbabwen entisen diktaattorin Robert Mugaben henkivartijana toiminut Phillip Machemedze sai vuonna 2011 jäädä Britanniaan, vaikka oli kotimaassaan syyllistynyt raakoihin väkivallantekoihin ja kidutukseen.
Myös Machemedzen tapauksessa oleskelulupaa perusteltiin ihmisoikeuksilla, eli sillä, että hän olisi itse vaarassa joutua kidutetuksi tai teloitetuksi, jos hänet palautettaisiin Zimbabween. Karkotuksen kieltävän päätöksen tehnyt tuomari oli tietoinen Phillip Machemedzen rikoksista, koska tämä oli turvapaikkahakemusta tehdessään myöntänyt toimineensa kiduttajana ja jopa kertonut nauttineensa tehtävistään.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Phillip Machemedze Robert Mugabe Taleban kidutus Zimbabwe palautuskielto Euroopan ihmisoikeussopimus Turvapaikanhakijat Afganistan Ihmisoikeudet Britannia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ääri-islamistien terrori palasi Afganistaniin – videot ja kuvat kertovat talibanien käsittämättömästä raakuudesta
Isis-äidille 10 vuotta vankeutta Saksassa – antoi orjatytön kuolla janoon
Isis hyökkäsi vankiloihin Syyriassa – tuhannet terroristit vaarassa paeta
Rantanen teki kirjallisen kysymyksen al-Holin tulijoista: ”Aikuiset keploteltiin Suomeen, keplotellaanko myös pois rikosvastuusta?”
Immonen: Hallitusta kiinnostaa enemmän isisläisten oikeudet kuin suomalaisten turvallisuus – “Käveleviä aikapommeja”
Brittihallitus lähettänee laittomat maahanmuuttajat Ruandaan – kanaalin kautta saarivaltioon yrittävien määrä nelinkertaistunut
Ensimmäinen karkotuslento Britanniasta Ruandaan jouduttiin peruuttamaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kiellon takia
Kiistaa tappamisen oikeutuksesta – talibanjohtaja syyttää brittiprinssiä sotarikoksista
Parinkymmenen terroristin epäillään elelevän hotellissa Britannian veronmaksajien kustannuksella
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.