LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kiduttaja-talebania ei karkoteta Britanniasta – saattaisi joutua itse kidutetuksi Afganistanissa
Taleban-joukoissa kiduttajana toiminutta miestä ei haluta karkottaa Iso-Britanniasta, koska sisäministeriön mukaan on olemassa vaara, että hän joutuisi Afganistanissa kidutetuksi. Kyseessä ei ole läheskään ainoa länsimaihin tullut turvapaikanhakija, joka on itse syyllistynyt sotarikoksiin.
Entinen Talebanin turvallisuusjoukkojen upseeri on saanut oikeuden jäädä Britanniaan vedottuaan siihen, että karkotus takaisin Afganistaniin vaarantaisi hänen ihmisoikeutensa, koska hän saattaisi joutua itse kidutettavaksi.
Sisäministeriö hyväksyi miehen turvapaikkavalituksessa esittämän väitteen todeten, että kidutetuksi joutumisen riski on todellinen ja että karkotus rikkoisi miehen ihmisoikeuksia.
Yleni lapsisotilaasta kiduttajien päälliköksi
Nyt 42-vuotiaaksi itseään väittävä mies värvättiin Taleban-joukkoihin lapsisotilaana 1990-luvulla. Taisteltuaan eturintamalla Talebanin vallatessa Kabulin kommunistihallitukselta vuonna 1995 mies yleni nopeasti. Hänestä tuli vankien kiduttamisesta vastaava upseeri.
Kuulustelijana toimiessaan mies kohdisti vankeihin erilaisia kidutustoimia, kuten ruoskintaa, nukkumisen estämistä ja “vesilautailua” eli hukkumisen simulointia. Hänen alaisuudessaan toimi muitakin kiduttajia.
Jo toista kertaa turvapaikkaa hakemassa
Mies saapui Britanniaan turvapaikanhakijana ensimmäisen kerran vuonna 2006, mutta tuolloin hänen turvapaikkahakemuksensa hylättiin ja hänet käännytettiin muutaman kuukauden kuluessa. Vuonna 2010 hän tuli uudelleen hakemaan turvapaikkaa, mutta silloinkin hänen turvapaikkahakemuksensa hylättiin. Hän sai silti jäädä maahan.
Uusimmassa turvapaikkavalituksessaan mies vetosi siihen, että ensimmäisen Afganistaniin palautuksen jälkeen hän oli jäänyt Talebania vastaan taistelevan Pohjoisen liiton vangiksi ja joutunut kidutetuksi. Kidutus oli aiheuttanut hänelle “monimutkaisia henkisiä ongelmia”.
Niinpä Britannian sisäministeriö myönsi hänelle toistaiseksi voimassa olevan oleskeluluvan Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaisesti. Häntä ei yritetä palauttaa Afganistaniin, jossa hänen oma ryhmittymänsä Taleban on nykyään vallassa.
Myös Mugaben kiduttaja sai jäädä Britanniaan
Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Britannia on ottanut vastaan entisen kiduttajan turvapaikanhakijana. Zimbabwen entisen diktaattorin Robert Mugaben henkivartijana toiminut Phillip Machemedze sai vuonna 2011 jäädä Britanniaan, vaikka oli kotimaassaan syyllistynyt raakoihin väkivallantekoihin ja kidutukseen.
Myös Machemedzen tapauksessa oleskelulupaa perusteltiin ihmisoikeuksilla, eli sillä, että hän olisi itse vaarassa joutua kidutetuksi tai teloitetuksi, jos hänet palautettaisiin Zimbabween. Karkotuksen kieltävän päätöksen tehnyt tuomari oli tietoinen Phillip Machemedzen rikoksista, koska tämä oli turvapaikkahakemusta tehdessään myöntänyt toimineensa kiduttajana ja jopa kertonut nauttineensa tehtävistään.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Phillip Machemedze Robert Mugabe Taleban kidutus Zimbabwe palautuskielto Euroopan ihmisoikeussopimus Turvapaikanhakijat Afganistan Ihmisoikeudet Britannia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ääri-islamistien terrori palasi Afganistaniin – videot ja kuvat kertovat talibanien käsittämättömästä raakuudesta
Isis-äidille 10 vuotta vankeutta Saksassa – antoi orjatytön kuolla janoon
Isis hyökkäsi vankiloihin Syyriassa – tuhannet terroristit vaarassa paeta
Rantanen teki kirjallisen kysymyksen al-Holin tulijoista: ”Aikuiset keploteltiin Suomeen, keplotellaanko myös pois rikosvastuusta?”
Immonen: Hallitusta kiinnostaa enemmän isisläisten oikeudet kuin suomalaisten turvallisuus – “Käveleviä aikapommeja”
Brittihallitus lähettänee laittomat maahanmuuttajat Ruandaan – kanaalin kautta saarivaltioon yrittävien määrä nelinkertaistunut
Ensimmäinen karkotuslento Britanniasta Ruandaan jouduttiin peruuttamaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kiellon takia
Kiistaa tappamisen oikeutuksesta – talibanjohtaja syyttää brittiprinssiä sotarikoksista
Parinkymmenen terroristin epäillään elelevän hotellissa Britannian veronmaksajien kustannuksella
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Donald Trumpin vierailu Joe Roganin ohjelmassa keräsi ennätysyleisön
Kolmen tunnin keskustelu Joe Roganin kanssa onnistui näyttämään inhimillisen puolen Donald Trumpista. Jutellessaan UFC-selostajana tunnetun Roganin kanssa vapaaottelusta Trump ei vaikuttanut poliitikolta vaan kamppailu-urheilufanilta. Keskustelussa käytiin läpi myös poliittisia aiheita, kuten maailmankauppa, energiatalous, sodat ja vaalivilppi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää