Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Kiduttaja-talebania ei karkoteta Britanniasta – saattaisi joutua itse kidutetuksi Afganistanissa

Taleban-joukoissa kiduttajana toiminutta miestä ei haluta karkottaa Iso-Britanniasta, koska sisäministeriön mukaan on olemassa vaara, että hän joutuisi Afganistanissa kidutetuksi. Kyseessä ei ole läheskään ainoa länsimaihin tullut turvapaikanhakija, joka on itse syyllistynyt sotarikoksiin.

Entinen Talebanin turvallisuusjoukkojen upseeri on saanut oikeuden jäädä Britanniaan vedottuaan siihen, että karkotus takaisin Afganistaniin vaarantaisi hänen ihmisoikeutensa, koska hän saattaisi joutua itse kidutettavaksi.

Sisäministeriö hyväksyi miehen turvapaikkavalituksessa esittämän väitteen todeten, että kidutetuksi joutumisen riski on todellinen ja että karkotus rikkoisi miehen ihmisoikeuksia.

Yleni lapsisotilaasta kiduttajien päälliköksi

Nyt 42-vuotiaaksi itseään väittävä mies värvättiin Taleban-joukkoihin lapsisotilaana 1990-luvulla. Taisteltuaan eturintamalla Talebanin vallatessa Kabulin kommunistihallitukselta vuonna 1995 mies yleni nopeasti. Hänestä tuli vankien kiduttamisesta vastaava upseeri.

Kuulustelijana toimiessaan mies kohdisti vankeihin erilaisia kidutustoimia, kuten ruoskintaa, nukkumisen estämistä ja “vesilautailua” eli hukkumisen simulointia. Hänen alaisuudessaan toimi muitakin kiduttajia.

Jo toista kertaa turvapaikkaa hakemassa

Mies saapui Britanniaan turvapaikanhakijana ensimmäisen kerran vuonna 2006, mutta tuolloin hänen turvapaikkahakemuksensa hylättiin ja hänet käännytettiin muutaman kuukauden kuluessa. Vuonna 2010 hän tuli uudelleen hakemaan turvapaikkaa, mutta silloinkin hänen turvapaikkahakemuksensa hylättiin. Hän sai silti jäädä maahan.

Uusimmassa turvapaikkavalituksessaan mies vetosi siihen, että ensimmäisen Afganistaniin palautuksen jälkeen hän oli jäänyt Talebania vastaan taistelevan Pohjoisen liiton vangiksi ja joutunut kidutetuksi. Kidutus oli aiheuttanut hänelle “monimutkaisia henkisiä ongelmia”.

Niinpä Britannian sisäministeriö myönsi hänelle toistaiseksi voimassa olevan oleskeluluvan Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaisesti. Häntä ei yritetä palauttaa Afganistaniin, jossa hänen oma ryhmittymänsä Taleban on nykyään vallassa.

Myös Mugaben kiduttaja sai jäädä Britanniaan

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Britannia on ottanut vastaan entisen kiduttajan turvapaikanhakijana. Zimbabwen entisen diktaattorin Robert Mugaben henkivartijana toiminut Phillip Machemedze sai vuonna 2011 jäädä Britanniaan, vaikka oli kotimaassaan syyllistynyt raakoihin väkivallantekoihin ja kidutukseen.

Myös Machemedzen tapauksessa oleskelulupaa perusteltiin ihmisoikeuksilla, eli sillä, että hän olisi itse vaarassa joutua kidutetuksi tai teloitetuksi, jos hänet palautettaisiin Zimbabween. Karkotuksen kieltävän päätöksen tehnyt tuomari oli tietoinen Phillip Machemedzen rikoksista, koska tämä oli turvapaikkahakemusta tehdessään myöntänyt toimineensa kiduttajana ja jopa kertonut nauttineensa tehtävistään.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

7.
Suomen uutiset logo

Pahimmillaan yli puolet tutkintavankeudessa olevista on ulkomaalaisia – Lehtinen sijoittaisi EU:n ulkopuolisia vankeja ostopalveluna muihin maihin

18.12.2024 |12:23
8.
Suomen uutiset logo

Riikka Purraa puukotetaan uudessa graffitissa – Vigelius: “Tällainen väkivallalla ja veriteoilla uhkailu ylittää rajan”

19.12.2024 |16:09
9.
Suomen uutiset logo

Vigelius tyrmää opposition esitykset kehitysavusta: ’’Haukkuvat kotimaan joululahjarahat, mutta itse lähettäisivät rahat kehitysmaihin’’

18.12.2024 |11:59
10.
Suomen uutiset logo

Kummallinen näytös eduskunnassa: Oppositiopuolue keskusta vaati, ettei lyijykieltoasetus vaaranna maanpuolustusta – vaatimus löytyy jo hallitusohjelmasta ja on koko eduskunnan kanta

18.12.2024 |15:12

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää