Osana hallituksen kasvuriihessä päättämää kasvupakettia yritysten ja yhteisöjen verotus kevenee.
Valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi tiedotustilaisuudessa eilen, että yhteisövero laskee 18 prosenttiin vuodesta 2027 alkaen. Yhteisövero on Suomessa ollut 20 prosenttia vuodesta 2014 saakka.
Yhteisöveron alennus 18 prosenttiin saa vahvaa kannatusta myös Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtiseltä. Lehtisen mukaan yhteisöveroale on erinomainen kasvutoimi, joka parantaa Suomen asemaa kansainvälisessä verokilpailussa.
Demarien Mäkynen naama happamana
Kevyempi yrittämisen verotus ei sen sijaan näytä maistuvan demareille. Ylen A-studiossa eilen demarien kansanedustaja Matias Mäkynen moitti veroalen olevan ”lahja yritysten omistajille”.
– Yhteisöveroale ei ole kannatettavaa eikä kestävää julkisen talouden kannalta, eikä tutkittuja kasvuvaikutuksia ole, Mäkynen valitteli.
Demarikansanedustaja ei A-studiossa halunnut muistella, miten edellinen yhteisöverouudistus sai aikaan dynaamisia vaikutuksia, kuten yritysten lisääntynyttä toimintaa ja yritysvoittoja Suomessa. Tuloksena oli, että verokertymä kääntyi kasvuun.
Uinuminen ei edistä talouskasvua
Perussuomalaisten kansanedustaja Sakari Puisto muistutti kollegalleen Mäkyselle yhteisöveroalen olevan myös yksi Risto Murron johtaman kasvutyöryhmän raportissa mainituista keskeisistä kasvuehdotuksista. Raportissa jopa ehdotettiin yhteisöveron alentamista 15 prosenttiin.
– Kasvuun täytyy panostaa, ja verotuksellinen elementti, eli kannustaminen, on tärkeä keino kasvun tukemisessa.
– Talouskasvua ei juuri ole ollut 18 vuoteen. Yksi syy taustalla on se, että varsinaisia talouspoliittisia uudistuksia ei ole tehty aikoihin, vaan Suomessa on heittäydytty ”uinumaan”. Pelkästään tämän vuoksi asioita on nyt viimeistään tehtävä.
Veroale auttaa etenkin pieniä yrityksiä
Tutkimuskirjallisuudessa veronkevennyksestä on ollut erilaisia näkemyksiä, mutta Puisto kehottaa katsomaan kokonaisuutta myös kansainvälisen kilpailukyvyn kannalta.
– Yhteisöveroprosentti 18 on takuulla jo kilpailukykyinen. Laajempi kannustava elementti on siis tarpeen, millä on vaikutuksia muun muassa investointihalukkuuteen.
Erityisesti yhteisöveron alennus auttaa pieniä yrityksiä.
– Myös pienemmille yrityksille on tärkeää, mitä jää viivan alle.
SDP:n mielestä matalampi verotus on turhuutta
Matias Mäkynen vuodattaa tuntojaan myös somekanavillaan, ja demariedustajan näkemys matalammasta verotasosta on karua kertomaa kaikille tämän maan duunareille ja pk-yrittäjille.