

LEHTIKUVA
Keskustelu Välimeren laittomia siirtolaisia kohdanneesta katastrofista yltyi kaaokseksi Euroopan parlamentissa – keskisormeakin näytettiin
Laittomia siirtolaisia kuljettaneen laivan katastrofaalinen uppoaminen helmikuussa aivan Italian rannikon tuntumassa johti 94 ihmisen kuolemaan. Pelastustoimien riittävyys ja nopeus ovat herättäneet kysymyksiä, joihin etsittiin vastauksia Euroopan parlamentin myrskyisässä kuulemisessa.
Europarlamentin kuulemisessa raja- ja merivartiovirasto Frontex sekä Italian rannikkovartiosto torjuivat viime tiistaina syytökset siitä, etteivät ne olisi tehneet kaikkea mahdollista estääkseen 94 laittoman siirtolaisen hukkumisen järkyttävässä katastrofissa Calabrian rannikolla helmikuussa.
Frontex oli ilmoittanut yöllä – heti kohteen havaittuaan – Italian viranomaisille tiedot siirtolaisia kuljettaneen veneen sijainnista ja nopeudesta infrapunavalokuvien kera. Italiassa asiasta on ollut eriäviä näkemyksiä.
Alus oli lähtenyt Turkin Izmiristä kolme päivää aikaisemmin. Haaksirikon kärsineellä laivalla oli mukana ihmisiä ainakin Afganistanista, Iranista, Pakistanista ja Somaliasta.
”Tätä on sosialidemokratia”
Tilanne parlamentissa sähköistyi kerralla, kun italialaiset konservatiiviedustajat ryhtyivät puolustamaan Rooman oikeistohallituksen maahanmuuttopolitiikkaa Lääkärit ilman rajoja – järjestön edustajan esittämiä syytöksiä vastaan.
– Hän on tullut tänne politikoimaan ja syyttelemään, täysin naurettavia lausuntoja, laukaisi italialaisen Lega-oikeistopuolueen edustaja Susanna Ceccardi Politico-uutissivuston mukaan, pelastusjärjestön edustajaa tarkoittaen.
Istunto kääntyi kaaokseksi, kun italiainen euroedustaja Alessandra Mussolini vielä syytti vasemmiston edustajia nauramisesta haaksirikon uhreille ja saksalainen sosialistimeppi Birgit Sippel kehotti kollegoja pitämään suunsa kiinni, jotta aikaa jäisi enemmän vastauksille.
– Tätä on sosialidemokratia, karjahti sitten tunnistamattomaksi jäänyt meppi, kun Sippeliä kirousten säestyksellä syytettiin keskisormen näyttämisestä kollegoilleen
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Izmir Birgit Sippel Alessandra Mussolini Susanna Ceccardi uppoaminen haaksirikko Italian rannikkovartiosto Euroopan unnioni Euroopan raja- ja merivartiovirasto Calabria laittomat siirtolaiset katastrofi kuuleminen Pakistan Iran Lääkärit ilman rajoja Frontex Turvapaikanhakijat Turkki Afganistan pakolaiset Somalia Italia EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tuhannet yrittivät pääsiäisenä Välimeren yli Eurooppaan – ihmisvirta jo nelinkertainen vuodentakaiseen verrattuna

Italiaan kansallinen hätätila laittoman maahanmuuton patoamiseksi – Euroopan unionia kaivataan taas taakanjakoon

EU-parlamentin pääneuvottelija: Jäsenmaiden on pian pakko ottaa vastaan pakolaisia ja siirtolaisia

Maahanmuuttajien taakanjako etenee EU:ssa – Hakkarainen: ”Kansallisvaltioille ei jää paljoa sanansijaa”

Frontexin ex-johtaja väittää: Ruotsalaiskomissaari käski avata rajat “rakkauden takia tuleville” siirtolaisille
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.