LEHTIKUVA
Keskustelu EU-jäsenyyden eduista ja haitoista kiihtyy – merkittävät ratkaisut kansanäänestykseen
Ruotsidemokraatit on saanut aikaan huutoja ja kuiskauksia nostamalla kissan pöydälle ja vaatimalla perinpohjaista arviointia Euroopan unionin jäsenyyden eduista ja haitoista. Ratkaisu voisi olla kansan antama sinetti merkittäville EU-ratkaisuille. Pelkkä tietoisuus kansanäänestyksestä saattaisi estää unionin pahimmat ylilyönnit.
– EU:n valta jäsenvaltioiden asioihin kasvaa hitaasti mutta varmasti. Vallansiirto Ruotsista Brysseliin on käynnissä kaiken aikaa. On siis todellakin aika arvioida perinpohjaisesti suhteemme Euroopan unioniin, ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson kirjoitti Aftonbladetin mielipidesivulla toukokuun alussa.
– Emme voi itse valita muiden maiden poliitikkoja ja byrokraatteja, joilla on suurempi vaikutus Ruotsin lainsäädäntöön kuin minulla ja muilla kansan valitsemilla kollegoillani valtiopäivillä.
– Muut jäsenmaat hyödyntävät unionia surutta ja meidän pitää tehdä samoin. On aika pistää maksuun ne sadat miljardit (kruunut), jotka olemme kipanneet EU:lle. Enää ei ole kyse siitä, mitä me voimme tehdä EU:n hyväksi vaan siitä, mitä EU voi tehdä meidän hyväksemme.
EU-päätökset kansan hyväksyttäviksi
Ruotsidemokraattien EU-edustaja Charlie Weimers ja puheenjohtaja Åkesson vaativatkin SvD:ssa kansanäänestystä lukoksi EU:n merkittäville päätöksille.
Kansa siis viime kädessä ratkaisisi unionin yhteispäätösten kohtalon. Pelkkä tieto tästä saattaisi hillitä pahimpia unionin ylilyöntejä.
– Alkajaisiksi Ruotsissa pitäisi säätää ”kansanäänestyslukosta”. Kyseessä on laki, joka edellyttää kaikkien merkittävien vallansiirtojen tai rahoitusvaatimusten hyväksymistä kansanäänestyksessä, esittävät Åkesson ja Weimers.
Työnantajatkin kaipaavat keskustelua
Liberaalin, työantajapiirejä lähellä oleva ajatushautomo Timbron EU-asiantuntija Carl Albinsson on samoilla linjoilla Åkessonin kanssa. Ylikansallinen EU saattaa olla uhka teollisuudenkin eduille.
– Åkessonin rehevässä retoriikassa on totuuden siemen. EU:n ylikansallisesta kehityksestä ei ole keskusteltu tarpeeksi. Ruotsalaisten äänestäjien enemmistö suhtautuu positiivisesti jäsenyyteen mutta ei hyväksy EU:n kehittämistä Euroopan Yhdysvalloiksi, Albinsson kirjoittaa Svenska Dagbladetissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rahoitusratkaisut kansan vaaleissa osoittama tahto uudelleenarviointi yhteispäätös kansanäänestyslukko ylikansallinen Timbro ajatushautomo byrokraatit Carl Albinsson Charlie Weimers kansallinen lainsäädäntö poliitikot vallansiirto Euroopan unioni Jimmie Åkesson Euroopan parlamentti Bryssel Ruotsidemokraatit Kansanäänestys EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
EU:n vihreä agenda vastatuulessa – poliitikot vaativat yrityksille hengähdystaukoa uusien lakien paineesta
Purra: Illasta toiseen puhutaan muutaman sadan miljoonan säästökohteista, mutta ei siitä, että hallitus kuittasi veronmaksajille kymmenen miljardia maksettavaa EU-elvytyspaketissa
Purra kysyi, puolustaako Marin enää suomalaista duunaria, pääministeri veivasi vastauksensa koskemaan PS:n EU-linjaa – Purra painotti: ”Nostamme jatkossakin EU:n ongelmia esille”
Hakkarainen EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikasta: “EU ei voi olla koko maailman syöttökaukalo”
Hallituksen kasaamisen jatko riippuu nyt RKP:n päätöksestä – tänään selviää hyväksyykö puolue hallitusneuvottelujen linjaukset maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta
Åkesson: Monikulttuurisuus on vaarallinen ideologia
Valtiovarainministeri Purra: EU:n pitää vähentää virheitä budjetin toimeenpanossa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää