Onni Rostila tyrmää vaihtoehtobudjetit: ”Maahanmuutto-haihattelu ei yllättäne ketään”
Opposition vaihtoehtobudjetit ovat kaikki julki ja tulevat keskiviikkona eduskunnan käsittelyyn.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ja puheenjohtaja Antti Kaikkonen tarjoavat suomalaisille lisää maahanmuuttoa ja veronkorotuksia. / LEHTIKUVA
Kansanedustaja Joakim Vigelius on juuri lukenut oppositiopuolue keskustan tuoreen vaihtoehtobudjetin, josta kansanedustaja - vähemmän yllättäen - löytää ristiriitaisia ehdotuksia keskustan aikaisempiin puheisiin nähden.
Oppositiosta koko ajan lyödään hallitusta siitä, että hallitus on korottanut veroja, mutta sitten ne keskeisimmät hallituksen tekemät veronkorotukset kuitenkin löytyvät myös opposition vaihtoehdoista, perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius ihmettelee.
Esimerkiksi Vigelius nostaa alv:n korotuksen, puolitoista prosenttiyksikköä.
– Alv-korotuksen ovat nyt siunanneet omissa vaihtoehdoissaan sekä keskusta että sosialidemokraatit. Siis sen kaikista keskeisimmän veronkorotuksen, mikä on valitettavasti tehty, ja josta he ovat paljon hallitusta sättineet.
Sen lisäksi, että kepu kuittaa omassa vaihtoehtobudjetissaan hallituksen päättämän alv-korotuksen, keskustasta löytyy muutenkin huimaa veronkorotustahtoa.
– Se ei jää siihen, vaan alv:n päälle vielä korotetaan sadoilla miljoonilla veroja. Se näkyy jo kepun aiemmissa vaihtoehdoissa. Niissä oli miljarditolkulla enemmän veronkorotuksia kuin mitä hallituksen omassa paperissa ja siinä politiikassa, jota Suomeen tällä hetkellä ajetaan.
– Mutta mitä erityisesti ihmettelen keskustan kohdalla on se, että samaan aikaan kun he korottaisivat noin puolella miljardilla veroja, niin ei keskustasta ole myöskään tekemään säästöjä. He nimittäin peruuttaisivat aika merkittävästikin hallituksen tekemiä säästöjä, ja menosäästöjä tulisi sellainen 170 miljoonaa euroa vähemmän kuin mitä hallituksen linjalla tällä hetkellä, Vigelius ihmettelee.
Kansanedustaja Miko Bergbom luonnehtii keskustan linjaa hapuilevaksi ja toteaa, että puolueella on iso kuva hukassa.
– Viime vuoden aikana lähes jokainen hallituksen tekemä uudistus tai sopeutus, valtiontalouteen tai jonnekin muualle, niin keskusta on demareiden kanssa kilpalaulanut eitä. Ei, ei, ei ja ei. Ja sitten heillä onkin tavallaan mennyt tilanne vähän vaikeaksi, kun alettu rakentamaan vaihtoehtoa ja ryhdytty miettimään, että hetkinen, meidänhän pitäisi itse asiassa perua nämä kaikki, ja että mitäs nyt tehdään ja lopputulos on mitä se on: enemmän veronkorotuksia, ja enemmän menoja valtiolle.
Bergbom moittii, ettei keskustalla ole kykyä päästä eroon valtiouskovaisuudesta, mistä kielii keskustan hurja into verottaa.
– Minun mielestäni äärimmäisen surullista on se, nämä vanhat systeemipuolueet eivät kerta kaikkiaan millään pääse eroon tiukasta valtiouskovaisuudesta. Heidän täytyy vaan lisätä valtion menoja riippumatta siitä, että työikäinen väestö pienenee, verotaakka on valtava. Siihen päälle lisätään vielä veroja. Yhtälö on aivan käsittämätön, Bergbom päivittelee.
Kepu on myös viime aikoina pitänyt esillä erityistalousaluemallia, jossa erityistalousalueelle tai alueille luotaisiin määräaikainen, esimerkiksi kymmenvuotinen erityistoimien paketti, jossa olisi kokeiluja, kuten vapauksia sääntelyyn ja erilaisia verohelpotuksia.
Voisiko Suomessa muka onnistua tehdä malli, jossa joillakin alueilla olisi kokonaan erilainen verokohtelu ja oikeudet ja velvollisuudet olisivat erilaisia kuin vaikkapa Uudellamaalla?
Valtiovarainministeri Riikka Purran erityisavustaja Niko Ohvo ei pidä kepun erityistalousaluemallia toteuttamiskelpoisena.
– Näen juridisesti aika mahdottomana, että olisi erityistalousalue, missä olisi aivan eri säännöt kuin muualla Suomessa. En tiedä, miten se perustuslain valossa tai muuten olisi oikeasti tehtävissä. Ja uskon, että kyllä keskusta tietää sen varsin hyvin myös, että eihän tällaista käytännössä voi tehdä. Tämä on jo etukäteen mahdoton ja edellyttää luultavasti perustuslain muutoksia ja tämän kaltaisia todella järeitä toimia, että ei tällä ole mitään reaalipohjaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Opposition vaihtoehtobudjetit ovat kaikki julki ja tulevat keskiviikkona eduskunnan käsittelyyn.
Tuoreessa vaihtoehtobudjetissaan SDP tahtoo rajusti paisuttaa julkisia menoja. Demarit verottaisi suomalaisia yli 300 miljoonalla eurolla hallitusta enemmän, korottaisi polttoaineiden jakeluvelvoitetta, tarjoaisi laittomasti maassa oleville parempia terveyspalveluita ja edistäisi maahanmuuttoa. Talouskasvun avaimia demarien vaihtoehdosta ei ole löydettävissä.
SDP:n tuoreesta vaihtoehtobudjetista ilmenee, että demarit tahtoo kiristää verotusta - ja samalla kanavoida koko ajan yhä enemmän lisää veronmaksajien rahaa ulkomaille ja maahanmuuttoon.
Eilisessä eduskuntakeskustelussa keskusta kritisoi hallituksen päätöstä leikata kehitysapua 1,2 miljardilla eurolla tämän hallituskauden aikana. Keskustan mielestä kehitysavun määrää tulisi päinvastoin lisätä.
Eduskunta keskusteli tiistaina kansainvälisten taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön selonteosta. Keskustalaiskansanedustajan tunteikas argumentointi hallituksen kehitysapuleikkauksia vastaan ihmetyttää perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigeliusta, joka arvostelee voimakkaasti keskustan prioriteetteja Suomen vaikeassa taloustilanteessa.
Keskusta arvosteli hallitusta arvonlisäveron korottamisesta, vaikka sama sopeutuskeino löytyy puolueen omasta työkalupakista - muiden veronkorotushaaveiden lisäksi.
Viikon suosituimmat
Helsinkiläisen yläasteen äidinkielentunnilla lapsille tarjotaan luettavaksi kirjaa, jossa opetetaan imemisvinkkejä, liukuvoiteen käyttöä ja yksityiskohtaisia ohjeita siitä, miten esineitä työnnetään kehon aukkoihin. Pornomateriaalia sisältävän kirjan käytöstä opetuksessa ei ole tiedotettu etukäteen oppilaiden vanhemmille.
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Vähitellen pitäisi myöntää, että ääliöliberalismi, joka halusi nostaa kaiken keskiöön yksilön ja tämän tunteet ja oikeudet ja antoi velvollisuuden taata nämä jollekin ”rakenteelle”, meni totaalisesti metsään, kirjoittaa perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan.
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Suomessa havahduttiin jokin aika sitten, että huomattava osa joistakin koululaisryhmistä oli käytännössä lukutaidottomia. Ruotsissa ollaan jo pidemmällä, sillä lukutaidottomuus on ehtinyt yliopistoihin asti. Jokainen voi omassa mielessään pohtia, mitä tästä seuraa.
Kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettu Mia Puolimatka on liittynyt perussuomalaisten valtuustoryhmään Jyväskylässä.
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.