
Onni Rostila tyrmää vaihtoehtobudjetit: ”Maahanmuutto-haihattelu ei yllättäne ketään”
Opposition vaihtoehtobudjetit ovat kaikki julki ja tulevat keskiviikkona eduskunnan käsittelyyn.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ja puheenjohtaja Antti Kaikkonen tarjoavat suomalaisille lisää maahanmuuttoa ja veronkorotuksia. / LEHTIKUVA
Kansanedustaja Joakim Vigelius on juuri lukenut oppositiopuolue keskustan tuoreen vaihtoehtobudjetin, josta kansanedustaja - vähemmän yllättäen - löytää ristiriitaisia ehdotuksia keskustan aikaisempiin puheisiin nähden.
Oppositiosta koko ajan lyödään hallitusta siitä, että hallitus on korottanut veroja, mutta sitten ne keskeisimmät hallituksen tekemät veronkorotukset kuitenkin löytyvät myös opposition vaihtoehdoista, perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius ihmettelee.
Esimerkiksi Vigelius nostaa alv:n korotuksen, puolitoista prosenttiyksikköä.
– Alv-korotuksen ovat nyt siunanneet omissa vaihtoehdoissaan sekä keskusta että sosialidemokraatit. Siis sen kaikista keskeisimmän veronkorotuksen, mikä on valitettavasti tehty, ja josta he ovat paljon hallitusta sättineet.
Sen lisäksi, että kepu kuittaa omassa vaihtoehtobudjetissaan hallituksen päättämän alv-korotuksen, keskustasta löytyy muutenkin huimaa veronkorotustahtoa.
– Se ei jää siihen, vaan alv:n päälle vielä korotetaan sadoilla miljoonilla veroja. Se näkyy jo kepun aiemmissa vaihtoehdoissa. Niissä oli miljarditolkulla enemmän veronkorotuksia kuin mitä hallituksen omassa paperissa ja siinä politiikassa, jota Suomeen tällä hetkellä ajetaan.
– Mutta mitä erityisesti ihmettelen keskustan kohdalla on se, että samaan aikaan kun he korottaisivat noin puolella miljardilla veroja, niin ei keskustasta ole myöskään tekemään säästöjä. He nimittäin peruuttaisivat aika merkittävästikin hallituksen tekemiä säästöjä, ja menosäästöjä tulisi sellainen 170 miljoonaa euroa vähemmän kuin mitä hallituksen linjalla tällä hetkellä, Vigelius ihmettelee.
Kansanedustaja Miko Bergbom luonnehtii keskustan linjaa hapuilevaksi ja toteaa, että puolueella on iso kuva hukassa.
– Viime vuoden aikana lähes jokainen hallituksen tekemä uudistus tai sopeutus, valtiontalouteen tai jonnekin muualle, niin keskusta on demareiden kanssa kilpalaulanut eitä. Ei, ei, ei ja ei. Ja sitten heillä onkin tavallaan mennyt tilanne vähän vaikeaksi, kun alettu rakentamaan vaihtoehtoa ja ryhdytty miettimään, että hetkinen, meidänhän pitäisi itse asiassa perua nämä kaikki, ja että mitäs nyt tehdään ja lopputulos on mitä se on: enemmän veronkorotuksia, ja enemmän menoja valtiolle.
Bergbom moittii, ettei keskustalla ole kykyä päästä eroon valtiouskovaisuudesta, mistä kielii keskustan hurja into verottaa.
– Minun mielestäni äärimmäisen surullista on se, nämä vanhat systeemipuolueet eivät kerta kaikkiaan millään pääse eroon tiukasta valtiouskovaisuudesta. Heidän täytyy vaan lisätä valtion menoja riippumatta siitä, että työikäinen väestö pienenee, verotaakka on valtava. Siihen päälle lisätään vielä veroja. Yhtälö on aivan käsittämätön, Bergbom päivittelee.
Kepu on myös viime aikoina pitänyt esillä erityistalousaluemallia, jossa erityistalousalueelle tai alueille luotaisiin määräaikainen, esimerkiksi kymmenvuotinen erityistoimien paketti, jossa olisi kokeiluja, kuten vapauksia sääntelyyn ja erilaisia verohelpotuksia.
Voisiko Suomessa muka onnistua tehdä malli, jossa joillakin alueilla olisi kokonaan erilainen verokohtelu ja oikeudet ja velvollisuudet olisivat erilaisia kuin vaikkapa Uudellamaalla?
Valtiovarainministeri Riikka Purran erityisavustaja Niko Ohvo ei pidä kepun erityistalousaluemallia toteuttamiskelpoisena.
– Näen juridisesti aika mahdottomana, että olisi erityistalousalue, missä olisi aivan eri säännöt kuin muualla Suomessa. En tiedä, miten se perustuslain valossa tai muuten olisi oikeasti tehtävissä. Ja uskon, että kyllä keskusta tietää sen varsin hyvin myös, että eihän tällaista käytännössä voi tehdä. Tämä on jo etukäteen mahdoton ja edellyttää luultavasti perustuslain muutoksia ja tämän kaltaisia todella järeitä toimia, että ei tällä ole mitään reaalipohjaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Opposition vaihtoehtobudjetit ovat kaikki julki ja tulevat keskiviikkona eduskunnan käsittelyyn.
Tuoreessa vaihtoehtobudjetissaan SDP tahtoo rajusti paisuttaa julkisia menoja. Demarit verottaisi suomalaisia yli 300 miljoonalla eurolla hallitusta enemmän, korottaisi polttoaineiden jakeluvelvoitetta, tarjoaisi laittomasti maassa oleville parempia terveyspalveluita ja edistäisi maahanmuuttoa. Talouskasvun avaimia demarien vaihtoehdosta ei ole löydettävissä.
SDP:n tuoreesta vaihtoehtobudjetista ilmenee, että demarit tahtoo kiristää verotusta - ja samalla kanavoida koko ajan yhä enemmän lisää veronmaksajien rahaa ulkomaille ja maahanmuuttoon.
Eilisessä eduskuntakeskustelussa keskusta kritisoi hallituksen päätöstä leikata kehitysapua 1,2 miljardilla eurolla tämän hallituskauden aikana. Keskustan mielestä kehitysavun määrää tulisi päinvastoin lisätä.
Eduskunta keskusteli tiistaina kansainvälisten taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön selonteosta. Keskustalaiskansanedustajan tunteikas argumentointi hallituksen kehitysapuleikkauksia vastaan ihmetyttää perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigeliusta, joka arvostelee voimakkaasti keskustan prioriteetteja Suomen vaikeassa taloustilanteessa.
Keskusta arvosteli hallitusta arvonlisäveron korottamisesta, vaikka sama sopeutuskeino löytyy puolueen omasta työkalupakista - muiden veronkorotushaaveiden lisäksi.
Viikon suosituimmat
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.