Toimitus suosittelee
Keskustan kahdet rattaat: Keskusta äänestää EU:ssa liittovaltion puolesta (video)
Keskusta esiintyy Suomessa eurokriittisenä puolueena, mutta käytännössä se toimii päinvastoin – vastoin äänestäjiensä kantaa. Keskusta edistää liittovaltiokehitystä, vaikka väittää toisin. Näin sanoo perussuomalaisten euroedustaja Sampo Terho, joka julkisti selvityksen Keskustan kahdet rattaat torstaina yhdessä Jussi Halla-ahon kanssa.
Perussuomalaisissa ja keskustalaisissa on yhteistä puolueiden kannattajien vahva eurokriittisyys. Mutta vain perussuomalainen puolue toimii käytännössä äänestäjiensä kannan mukaisesti varsinkin pimeyden ytimessä eli europarlamentissä.
– Tässä taulukossa, johon on koottu europarlamentin äänestyksiä, näkyy, että kaikki muut Suomen euroedustajat paitsi minä ja kristillisten Sari Essayah ovat äänestäneet sellaisten esitysten puolesta, jotka edistävät liittovaltiokehitystä. Muilla näkyy vihreä viiva, vain meillä kahdella punainen, Terho kertoi tiedotusvälineille perussuomalaisten päämajassa.
Mutta Essayah istuu konservatiivien EPP-ryhmässä, joka ajaa liittovaltiota.
Suomi rahoittaa kohta Ranskan maataloustukia
Puolueen työmies Matti Putkonen säestää mielityössään keskustan nuijinnassa.
– Keskusta toimii liberaalien ALDE-ryhmässä, jonka linjausten mukaan Suomi rahoittaa myös Ranskan viljelijöitä. Suomi joutuu maksajan rooliin tässäkin asiassa. Omia etuja ajavat kaikki muut maat paitsi Suomi, Putkonen soimi.
“Tarvitsemme Euroopalle kansallisvaltioiden jälkeisen tulevaisuuden. Emme tarvitse kansallisvaltioiden liittoa, vaan Euroopan kansalaisten liittovaltion”.ALDE:n kärkiehdokas Guy Verhofstadt
– Kun vaalit lähestyvät, liittovaltiota vastustavat kaikki. Impivaaraan onkin tunkua. Mutta jos haluatte kilpailla impivaaralaisuudessa meidän kanssamme, te häviätte. Me olemme aito tuote – älkää ostako jäljitelmää! Me olemme ainoa puolue, josta saa mitä tilaa, Terho hehkutti.
Mitä sitten keskustan eurokriittinen maamies saa, jos hän äänestää vaikkapa Paavo Väyrystä, joka on keskustan eurokriittinen keihäänkärki ja liittovaltion arkkitehdin Olli Rehnin vastakohta?
– ALDEn kärkiehdokas on Guy Verhofstadt, jonka mukaan “tarvitsemme Euroopalle kansallisvaltioiden jälkeisen tulevaisuuden. Emme tarvitse kansallisvaltioiden liittoa, vaan Euroopan kansalaisten liittovaltion”.
“Euroopan Yhdysvallat”
Entäpä liittovaltiota nyt vastustavien kokoomuslaisten ryhmä EPP? Sitä johtaa Joseph Daul: “…uudistan vetoomukseni poliiittisesti integroituneesta Euroopasta hallitusten välisen Euroopan sijaan”.
Selvää puhetta. Entäpä demarit? Sosialistien Hannes Swoboda: “Me haluamme yhä tiiviimmän unionin niin talouden kuin ulkopolitiikan alalla. Tämä on ainoa tie eteenpäin, siksi minä uskon visioon Euroopan yhdysvalloista”.
Vihreät ja RKP ovatkin Terhon mukaan aidosti federalistisia puolueita.
Liittovaltio etenee vaiheittain
Mitä liittovaltiokehitys tarkoittaa? Terhon mukaan EU on jo osittain liittovaltio. Eikä voi määritellä täsmällistä rajaa, jossa siirrytään siihen täysin. Liittovaltiokehitys on prosessi, joka etenee osa kerrallaan, ellei sitä pysäytetä osa kerrallaan.
– Liittovaltion kiistäminen on kuin kiistäisimme rakennustyömaan – ettei tähän mitään taloa tehdä, vaikka elementtejä asennetaan parasta aikaa, Halla-aho vertaa.
Putkonen mainitsee yhteisen turvapaikkapolitiikan, jonka maksumieheksi Suomi voi joutua ja työvoiman vapaan liikkuvuuden kaksoislupadirektiivin.
– Jos se säilyy, voimme joutua pienentämään omaa sosiaaliturvaamme, jotta täytämme tämän direktiivin, Putkonen varoittaa.
Maahanmuutossa Suomi voisi joutua maksamaan muiden maiden siirtolaisuutta sen vuoksi, että meillä on ennestään vähän siirtolaisia, olemme vauras ja harvaan asuttu maa.
Lataa “Keskustan kahdet rattaat”-tutkimus täältä >
Artikkelia korjattu 16.5.2014 klo 13.19.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
PS: Vanhat puolueet lähtevät vaaleihin sammutetuin lyhdyin
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää