Jussi Nukari
Keskustaa kurmotettiin ALDE:sta – monillako rattailla puolue ajaa?
Keskusta joutui eduskunnan eurooppakeskustelussa hankalaan välikäteen kokoomuksen kysyessä, mitä linjaa keskusta EU:ssa oikeastaan ajaa ja monillako rattailla se ajaa.
– Hallituksessa on kuusi puoluetta ja erilaisia näkökantoja – se on totta, mutta yhden oppositiopuolueen sisällä on laajempi kirjo kuin koko hallituksen sisällä, Kimmo Sasi (kok.) totesi keskustelun aluksi.
– Paavo Väyrynen on varmasti eurovastaisempi kuin Timo Soini ja Rehn on euromyönteisempi kuin Alexander Stubb. Ja tässä on se suuri raja suomalaisessa politiikassa, Sasi jatkoi.
Hän vinoili vielä keskustan eurooppalaisesta taustaryhmästä ALDE:sta, joka ääriliberaalisena ryhmänä ajaa maataloustukien poistamista.
– Täytyy vielä kysyä, miksi vastustatte federalismia, koska ALDE ohjelmassaan kannattaa federalismia, Sasi kysyi.
Myös Petteri Orpo (kok.) penäsi keskustan linjaa: onko se Rehnin syvempi integraatio vai Väyrysen ero EU:sta? Onko se ALDEn liberaalinen maatalouspolitiikka?
Ben Zyskowicz (kok.) huipensi hyökkäyksen nimittämällä keskustan ehdokasasettelua “kaikkien bluffien äidiksi”.
– Äänestäjä päättää – totta, mutta kun äänestää Rehniä, voi saada Väyrysen ja päinvastoin, Zyskowicz tiivisti.
Zyskowicz korosti itse eurokriittisiä näkökantoja: ettei hallituksen pidä “jatkossakaan” hyväksyä eteläisten EU-maiden yli varojen elämistä, kilpailukyvyn rapautumista, korruptiota ja harmaata taloutta eikä verojen keräämättä jättämistä.
Antti Kaikkonen (kesk.) väitti Sasin tietoja vanhoiksi ja ettei ALDEn ohjelma olisi federalistinen.
Soini: Oliko salaus reilua?
Timo Soini vastasi osaltaan Sasin venkoiluun opposition eurolinjoista ja kysyi, mitä hallitus teki, kun se ajautui Kreikan ja Kyproksen tukemiseen.
– Oliko oikein, että Suomen piti oikeuden kautta saada tietää, mihin suomalaiset ja kreikkalaispankit ovat sitoutuneet? Ja oliko reilua, että pankkien stressitestit tehdään mahdollisesti ensi syksynä vaalien jälkeen? Eikö olisi reilumpaa tehdä ne nyt? Se johtuu varmaan siitä, että kun viimeksi testattiin, ne kaikki pääsivät stressitesteistä läpi, mutta olivat sen jälkeen lähes konkurssissa, hän epäili.
Missä taistelujoukot?
Soini kysyi myös, mitä tehdään EU:n kalliiksi tuleville taistelujoukoille, jotka maksavat, mutta jotka ovat maanneet tyhjän panttina.
– Ette pysty siinäkään yhtään mihinkään, Soini syytti. Myös varapuheenjohtaja Jussi Niinistö kysyi, kannattaisiko kalliit rahat käyttää sittenkin kotimaassa, kun joukkoja ei käytetty edes äskeisessä Keski-Afrikan kriisissä.
EU vyöryy myös
työlainsäädäntöön?
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström kysyi myös hallituksen linjaa työlainsäädännön kansainvälisyyteen. Hän moitti, että EU vyöryttää yhteistä lainsäädäntöä myös kansalliseksi määritellylle alueelle. Hän kysyi, onko tämä Suomelle etu vai haitta.
Vihreät sortopuolue?
Vihreiden Anni Sinnemäki syytti perussuomalaisia ympäristöön välinpitämättömästi suhtautuvaksi puolueeksi, mikä näkyy myös EU-linjauksissa. Pirkko Mattila (ps.) vastasi tähän.
– Meilläkin on varmasti ympäristönsuojelullisia arvoja. Tämäkin kannanotto liittyy ylimielisyyteen ja sortopolitiikkaan. Vihreät, taidatte olla oikea sortopuolue, Mattila syytti ja painotti perussuomalaisten linjaa kotimaisen bioenergian kehittämisestä ja metsälainsäädännön pitämisestä omissa käsissä.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää