Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi (edessä), keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen (taustalla) alkoholilakia koskevassa tiedotustilaisuudessa eduskunnassa Helsingissä tiistaina 30. toukokuussa 2017.
Keskusta yritti pahemman luokan vedätystä alkoholiasiassa
Keskusta yritti pahemman luokan iltalypsyä alkoholilakia koskevissa neuvotteluissa tiistaina. Lain muutoksista saavutettiin yhteisymmärrys hallitusryhmien kesken jo noin vuosi sitten, mutta keskusta yritti nyt ujuttaa niin sanotun omantunnon vapauden – eli kukin hallituspuolueen kansanedustaja olisi voinut äänestää asiassa miten lystää. Tämä olisi merkinnyt huomattavaa poikkeamaa siitä, mitä puolueet aiemmin keskenään olivat sopineet. Perussuomalaiset eivät vedätykseen taipuneet.
Kolmen hallituspuolueiden eduskuntaryhmät neuvottelivat asiasta tiistaina ryhmäjohtajien neuvotteleman kompromissiesityksen pohjalta. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hylkäsi esityksen ilman äänestystä.
Kompromissiesityksen mukaan alkoholi olisi vapautunut kauppojen myyntiin 5,5 alkoholiprosenttiin asti ja valmistustapaneutraalisti. Tämä termi tarkoittaa sitä, että alkuperäinen lonkero vapautuisi kauppojen myyntiin, eikä sitä tarvitsisi tehdä enää käymisteitse. Keskustan kansanedustaja Pekka Puska vahvisti medialle, että kompromissiesitys olisi antanut äänestyksessä kansanedustajille vapaat kädet.
Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska yritti sälyttää vastuuta perussuomalaisille, mutta sai vastaansa välittömän moiteryöpyn. Useat perussuomalaiset vaikuttajat tarttuivat Ovaskan tekopyhään revittelyyn.
Nyt olisi ollut mahdollisuus saada alkoholiuudistus eteenpäin, mutta PS kaatoi sen. Pettymys!
— Jouni Ovaska (@JouniOvaska) May 30, 2017
Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Samuli Voutila vastasi pikaisesti: “Kepu sen kaatoi. Miksi ette pidä jo kertaalleen sovitusta kiinni?”
Kepu sen kaatoi. Miksi ette pidä jo kertaalleen sovitusta kiinni? #alkoholilaki
— Samuli Voutila/Kristus nousi kuolleista! (@SamuliVoutila) May 30, 2017
“Älä kehtaa”, totesi PS-Nuorten Tiina Ahva.
Älä kehtaa. Te yrititte kepuloida jo sovitusta kompromissista ulos, me emme moiseen taivu. Ihan oma syy ettei asiat etene. #alkoholilaki
— Tiina Ahva (@TiinaAhva) May 30, 2017
Osuva kiteytys tuli myös Sebastian Tynkkyseltä. Hän rinnasti keskustan toiminnan siihen, että PS vaatisi maakuntauudistuksen perinpohjaista myllertämistä ja syyttäisi sitten keskustaa hankkeen kaatamisesta, kun yhdessä aiemmin sovitut muutokset eivät tälle maistuisi.
Jos PS esittäisikin uudet kompromissiluvut maakuntien lukumääräksi ja ette sitä hyväksy, niin todellako kaatuminen olisi teidän syy? #logic0
— Sebastian Tynkkynen (@SebastianTyne) May 30, 2017
Alkoholitwiiteistä uutisoi ensimmäisenä Uusi Suomi.
Alkoholilaki ei kuitenkaan tähän kaadu. Neuvottelijoina toimineet ryhmäjohtajat Antti Kaikkonen (kesk.), Kalle Jokinen (kok.) ja Toimi Kankaanniemi (ps.) jatkavat neuvotteluja saman tien ja tuovat uuden esityksen eduskuntaryhmien ratkaistavaksi keskiviikkona kello 10.
Kankaanniemi sanoi tiedotustilaisuudessa kannattaneensa itse ryhmäjohtajien tekemää ratkaisuesitystä, mutta ryhmän enemmistö halusi kuitenkin pysyä puolueen alkuperäisessä linjassa. Sekä Kankaanniemi että Jokinen totesivat tiedotustilaisuudessa, että aiemmin sovitusta täytyy pitää kiinni.
Kalle Jokinen puolestaan kertoi, että myöskään kokoomuksen ryhmä ei hyväksynyt esitystä sellaisenaan, vaan siihen tehtiin muutosesityksiä, joita ryhdytään nyt sorvaamaan yhteen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Pekka Puska Kalle Jokinen Tiina Ahva Samuli Voutila Sebastian Tynkkynen Toimi Kankaanniemi Antti Kaikkonen Alkoholi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Terho alkoholilain uudistuksesta: “Huomattavasti vapaampikaan sääntely ei aja kansakuntia rappiolle”
Kulmala: Rattijuoppo uusii helposti tekonsa – “Autojen takavarikointia tehostettava”
Meri: Alkoholilain uudistusta kiirehdittävä, jotta verotulot saadaan Suomeen
Elomaa alkoholilaista: Emme halua avata neuvoteltua kompromissia uudelleen
Kommentti: Keskusta valehtelee alkoholiasiassa täysin surutta
Keskustan pysyttävä alkoholiasiassa hallitusrintamassa – Soini: Johdetaanko kepua puskasta?
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää