Ilta-Sanomien selvityksen mukaan Keski-Suomessa lääkärin päivystys loppuu tänä vuonna Kannonkoskella, Kivijärvellä, Kyyjärvellä, Luhangassa, Multialla ja Toivakassa.
Karsittuja lääkäripalveluita tulee Hankasalmelle, Jyväskylän Tikkakoskelle ja Korpilahdelle, Jämsään, Karstulaan, Kinnulaan, Konnevedelle, Petäjävedelle, Pihtiputaalle ja Uuraisille.
Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuustossa on 69 valtuustopaikkaa, joista keskustalla on 19 ja SDP:llä 16.
Oppositiopuolueet päättämässä
Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi muistuttaa oppositiopuolueiden päätösvallasta.
– Päätökset on tehty keskustan ja SDP:n voimin. Demarit olivat valmiita vielä rajumpiin palveluverkoston leikkauksiin. Nyt he huutavat eduskunnassa toista kuin mitä tekevät maakunnassa, Kankaanniemi selvittää ja muistuttaa, että palveluja keskittävä soteuudistus on SDP:n ja Kepun luomus.
Kallis lasku veronmaksajille
Myös Keski-Suomen aluevaltuuston perussuomalaisten varavaltuutettu Harri Oksanen arvostelee keskustaa ja demareita terveyspalveluiden karsimiseen johtaneista päätöksistä.
– He ovat päättäneet onko esimerkiksi Multialla palveluja, Oksanen sanoo.
Hän kysyy mitä eroa on demareilla ja perussuomalaisilla?
– Perussuomalaisten kädet ovat omissa taskuissa, Oksanen vastaa.
Keskusta halusi maakuntamallisen soteuudistuksen, josta on tullut veronmaksajille kallis lasku. Sosiaali- ja terveyspalveluiden menojen arvioidaan kasvavan pelkästään ensi vuonna yli kahdella miljardilla eurolla.
Soteuudistus hyväksyttiin eduskunnassa kesällä 2021. Yksikään Sanna Marinin (sd.) hallituksen edustajista ei äänestänyt uudistusta vastaan. Marinin hallituksessa istuivat keskusta, vasemmistoliitto, RKP ja vihreät.
Edessä on vaikeita päätöksiä
Oppositiossa olleet perussuomalaiset eivät tukeneet soteuudistusta. Perussuomalaisten mielestä suomalainen hoidetaan aina ensin ja terveyspalvelut on oltava potilasta, eikä järjestelmää varten.
Hyvinvointialueiden uudet päättäjät valitaan kunta- ja aluevaaleissa 13. huhtikuuta. Miinusmerkkisen taloustilanteen kanssa painiskelevilla hyvinvointialueiden päättäjillä voi olla edessään vaikeita säästöratkaisuja.
Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuuston 2. varapuheenjohtaja, perussuomalaisten Janne Luoma-aho kertoo, että hyvinvointialueen talous on miinuksella.
– Hyvinvointialueen taloustilanne on haasteellinen. Uusi aluevaltuusto joutuu heti palaamaan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestelyihin, Luoma-aho arvioi.