

Stop! autoilijoiden kuritukselle! -kansanliikkeen mielenilmaus Torviprotesti 3.0 Helsingissä 7. elokuuta 2021. / LEHTIKUVA
Keskiverto-dieselautoilijan polttoainekulut ovat kasvaneet 810 euroa vuodessa – sähköauto jää yhä useammalle haaveeksi
Dieselin ja bensan hinta on noussut vuodessa reippaasti eikä se siihen jää. Keskiverto suomalaisen työssäkäyvän ihmisen pitäisi kustantaa alleen kallis sähköauto samaan aikaan, kun käteen jäävistä tuloista yhä suurempi osa kuluu polttoaineisiin. Yhtälö on mahdoton.
Dieselpolttoaine maksoi Porvoon Tarmolassa viime kesän alussa 1,069 euroa litralta. Vuoden 2021 elokuun alussa hinta oli litralta 1,532. Kun autoilija köröttää vuodessa 25 000 kilometriä ja kulutus on sekalaisessa ajossa 7 litraa sadalla, niin dieselistä joutuu vuositalolla maksamaan 810 euroa enemmän kuin vuosi sitten.
Polttoaine.net -sivuston mukaan ysivitosen bensiinin keskihinta oli sunnuntaina 1,713 euroa litralta ja dieselin 1,517 euroa litralta. Kalleinta menovettä oli tarjolla pohjoisen asemilla, bensa kustansi pyhänä 1,849 ja diesel 1,799. Verojen osuus bensiinin markkinahinnasta on tänään himpun verran yli 70 prosenttia. Dieselin hinnasta veroa on noin 60 prosenttia.
Budjettiriihessä raha on halpaa
Hallitus kokoontuu syykauden aluksi budjettiriiheen, jossa on tarkoituksena käsitellä ensi vuoden budjettia ja hallitusohjelman toteutumista. Vihreät ovat jo kesän aikana pitäneet ääntä siitä, että ympäristöasioihin on lisättävä panostusta ja tällöin ollaan todennäköisesti todella likellä autoilijan lompakkoa.
Hallituksen tekemän periaatepäätöksen mukaan Fossiilittoman liikenteen tiekartta sisältää keinot päästöjen vähentämiseksi. Tiekartan ensimmäisen vaiheen toimia on määrä käsitellä vuoden 2022 talousarvion yhteydessä eli syksyn budjettiriihessä. Taustalla väijyvä pandemia saattaa helpottaa Marinin hallituksen päätöksentekoa, sillä valtion lainanoton pohjaton piikki näyttäisi olevan edelleen apposen auki.
Evästystä hallituksen päätöksentekoon antoivat lauantaina autoilijoiden kurittamista vastustaneet mielenosoittajat, jotka järjestivät ”vimmatun tööttikonsertin” Helsingin keskustassa. Perussuomalaisia vilisevässä joukossa vaadittiin muun muassa polttoaineiden litrahintojen laskemista ja luopumista autoilijoille kielteisistä taloudellisista liikenteen uudistuksista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tulo-ja menoarvio 2022 Torviprotesti Fossiilittoman liikenteen tiekartta polttoaineiden hinta diesel liikenteen päästöt polttoainevero bensa Päästökauppa Arvonlisävero sähköauto Mielenosoitus perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Työpaikan parkkiruutu ehkä verolle – Ari Koponen: ”Hallitus ruoskii jälleen työssäkäyviä”

Auton sijasta apostolinkyydillä – valtioneuvoston kanslian mielestä kävellen olisit jo perillä

Bensa maksaa pian yli 2 euroa koko maassa – hintarallille ei näy loppua

Hakkarainen: Keskustalaiset väittävät, että liikenteen päästöjen puolittaminen vuoteen 2030 mennessä onnistuu ilman bensiinin ja dieselin tuntuvia hinnankorotuksia – ”Tietävät valehtelevansa”

Polttoaineiden hinnat ennätyskorkealla, hallituksesta lupailtiin rahallista hyvitystä pienituloisille autoilijoille – ”Ministeri Harakka, milloin aiotte toimittaa lupaamanne rahat ihmisten tileille?”

Ruotsin valtiopäivät hyväksyi opposition budjetin: Liikennepolttoaineiden ja ansiotulojen verotusta kevennetään – kansalaisten turvallisuutta lisätään

EU:lla taas ketunhäntä kainalossa: ”Jokainen maksaisi tankatessaan veroa Brysseliin”

Perussuomalaiset Naiset: Polttoainekulut nostavat suoraan sotekustannuksia – ambulanssit ja paloautot kulkevat polttoaineella
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää