
Keski-Euroopassa tänään kahdet merkittävät vaalit – Itävallan voitto ratkaistiin maahanmuuttoteemoilla
Tänään sunnuntaina Itävallassa pidetään ennenaikaiset parlamenttivaalit, Saksassa puolestaan Ala-Saksin liittoneuvostovaalit. Itävallassa kärkipaikan napannee oikealle harpannut kansanpuolue ÖVP ja sen todennäköisin hallituskumppanipuolueeksi noussee maahanmuuttokriittinen vapauspuolue FPÖ. Ala-Saksin vaaleissa panoksina on Angela Merkelin tulevan hallituksen toimintakyky, sekä sosialidemokraattien Martin Schulzin poliittisen uran jatko.
Itävallan parlamenttivaalit aikaistuivat noin vuodella, koska hallituskumppanit riitaantuivat ja hallitusyhteistyö ajautui umpikujaan. Itävallassa ÖVP:n ja sosialidemokraattien (SPÖ) välit ovat pahoin tulehtuneet. Ulkoministeri Sebastian Kurzista on ensimmäisten vaaliennusteiden mukaan tulossa maailman nuorin valtion päämies, hän nousisi liittokansleriksi vain 31-vuotiaana. ÖVP on keräämässä uusimpien ennusteiden mukaan 31,6 prosenttia äänistä.
Toisena on ennusteiden mukaan sosialidemokraatit 27 prosentin äänipotilla. FPÖ on kolmantena 25,9 prosentin kannatuksella. Äänikynnyksen ylittävät myös liberaalit (NEOS) ja vihreistä irtautunut Pilz-lista. Sen sijaan vihreät ovat jäämässä alle neljän prosentin äänikynnyksen, joskin täpärästi. Vihreille ennustetaan 3,8 prosentin pottia.
Suurimmat nousijat viime vaaleihin verrattuna ovat ÖVP, FPÖ ja Pilz. Pilz tosin on uutena tulokkaana näissä vaaleissa. ÖVP:lle nousua kirjataan peräti 7,5 prosenttiyksikköä ja FPÖ parantaa tulostaan 5,4 prosenttiyksiköllä. Suurin häviäjä on vihreät. Heille tappiota aiempiin vaaleihin on tulossa peräti 8,6 prosenttiyksikköä.
Itävallan vaalien teemoina maahanmuutto ja islam
Itävaltalaisia on vaalien alla puhuttanut erityisesti maahanmuutto ja islam. Poliittisessa keskustassa viihtynyt ÖVP siirtyi vuoden 2015 maahanmuuttokriisin aikana oikealle. Kurz ajoi voimakkaasti niin sanotun Balkanin reitin sulkemista. Maahanmuuttokriittinen FPÖ nousi kannatusmittauksissa tuolloin kärkipaikalle. Kurzin jämerien otteiden ansiosta ÖVP on onnistunut kipuamaan paalupaikalle.
Todennäköisin hallituspohja koostuu maahanmuuttokriittisistä ÖVP:stä ja FPÖ:stä. Kurz on ennakkoon ilmoittanut, ettei Itävalta kaipaa ulkomaiden puuttumista Itävallan sisäisiin asioihin. Puolueiden ohjelmista on poimittavissa yhtenäistä linjaa. Molemmat puolueet rajoittaisivat maahanmuuttoa, kaventaisivat EU:n valtaa ja puolueet ovat suopeita kansanäänestyksille.
Laitaoikeistopuolueena pidetty FPÖ nousi hallitukseen vuosituhannen alussa. Tuolloin EU-jäsenmaat asettivat Itävallalle jopa pakotteita. Tällä kertaa EU-maat katsovat FPÖ:n mahdollista hallitusasemaa mitä ilmeisimmin läpi sormiensa.
Europarlamentin ex-puhemies vastatuulessa Saksassa
Saksan sosialidemokraatit (SPD) ovat kärsineet mittavia vaalitappioita Saksassa tuoreen puheenjohtajan Martin Schulzin aikana. Ala-Saksin liittoneuvostovaalit voivat olla hänen uransa jatkon kannalta hyvin merkittävät. Ala-Saksin kuusi liittoneuvostopaikkaa kuuluivat ennen vaaleja SPD:lle ja vihreille.
Schulz on toiminut europarlamentin puhemiehenä. Schulzin vaalitappiosarja voi kuitenkin jatkua, sillä Merkelin kristillisdemokraatit kisaavat mielipidemittausten mukaan tasapäisesti SPD:n kanssa.
Merkelille voitto merkitsisi helpompaa hallitustaivalta. Parlamentin ylähuoneen tavoin toimivassa liittoneuvostossa Merkelillä ja todennäköisillä hallituskumppaneilla ei ole enemmistöä. Vaalivoitolla liittoneuvoston vähemmistö jäisi pieneksi.
SPD:n voittaessa Merkel joutuisi myötäilemään liittoneuvostoa enemmän saadakseen lakiesityksiä lävitse.
SPD ja CDU ovat ensimmäisten ennusteiden mukaan likimain tasoissa. SPD johtaa 37,5 prosentin kannatuksella ja CDU:n saalis on 35 prosenttia.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Laura Huhtasaari tyytyväisenä vaalituloksesta: “Itävalta on löytänyt rohkeuden puolustaa kansallista etua”

Halla-aho Itävallan vaalituloksesta: “Yhdellä asialla” pärjää oikein hyvin, jos se asia on riittävän tärkeä

Isänmaallisuuden aalto lyö läpi Euroopan – EU:lle ja yhteisvaluutalle povataan Tšekin vaaleissa ensi viikonloppuna täystyrmäystä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää