PS ARKISTO
Kepu, vihreät, vasemmistoliitto ja Liike Nyt haikailevat yhä lisää halpatyövoimaa EU:n ulkopuolelta – perussuomalaisten Purra huomautti, että veronmaksaja joutuu kompensoimaan heikkoja palkkoja
Vaikka Suomessa on satojatuhansia työttömiä, Liike Nytin kuntavaaliehdokkaan Mikael Jungnerin mielestä Suomi olisi jopa menossa nurin ilman työperäistä maahanmuuttoa. Perussuomalaisten Riikka Purra joutui muistuttamaan siitä, että rajojen yli saapuva halpatyövoima vaikuttaa heikentävästi monien alojen palkkakehitykseen.
Suomessa on puolisen miljoonaa ihmistä työtä vailla. Monelle heistä työn hakeminen on usein itsessään palkatonta kokopäivätyötä. Samaan aikaan työssä oleville veronmaksajille työttömyyden hoito käy erittäin kalliiksi.
Useimmilta Suomen eduskuntapuolueilta saa vain harvoin kuulla konkreettisia ehdotuksia tai avauksia siitä, miten Suomessa olevat sadattuhannet työnhakijat löytäisivät töitä tai miten itsensä työllistämisen kynnystä voisi madaltaa.
Monen poliitikon puheet pyörivät lähinnä työperäisen maahanmuuton ympärillä, ja samalla puheissa etsitään väyliä, miten Suomeen saataisiin entistä enemmän lisää työvoimaa EU:n ulkopuolelta.
Jungnerilla ihan omat maahanmuuttajat
Liike Nytin kuntavaaliehdokas Mikael Jungner antoi eilen AlfaTV:n kuntavaalitentissä vahvan retorisen näytön työpoliittisista linjauksista, joissa ei uhrata ajatustakaan suomalaisille työttömille ja työnhakijoille.
– Suomi tarvitsee näitä (työperäisiä maahanmuuttajia), ilman näitä me olemme pahemmassa kuin pulassa, muuten koko kansakunta menee nurin, Jungner maalaili.
Vaikka laajasti tiedetään, että Suomeen kohdistuu lähinnä kouluttamatonta maahanmuuttoa, joka on pelkkä rasite julkiselle taloudelle, työperäistä maahanmuuttoa edelleen usein perustellaan vetoamalla vanhoihin tuttuihin nimiin: Stockmann, Fazer, Paulig, Finlayson ja niin edelleen.
Jungner esitti Alfan kuntavaalitentissä hivenen muunnellun version ns. Finlayson-Stockmann-standardiargumentista. Jungner sekoitti tällä kertaa veronmaksajille kalliiksi käyvän humanitaarisen maahanmuuton startup-yrittäjyyteen.
– Jos mietitään vaikka Applen perustajaa Steve Jobsia, niin hänhän on maahanmuuttajasukua. Ei se ole niin, että me jotenkin vaan menetetään, jos me päästetään tänne hädänalaisia, vaan siitä voi seurata myös jotain todella hyvää.
Jungnerin puheista voi löytää yhtymäkohtia myös Ylen toimittajan Marja Sannikan muutaman vuoden takaiseen lausahdukseen, jonka mukaan maahanmuuttajien mukana tulee kivoja pelihetkiä, vaikka mukana tulee reippaasti myös rikollisuutta.
Veronmaksaja joutuu kompensoimaan matalia palkkoja
Perussuomalaiset vaatii Suomeen työn perässä muuttaville 3 000 euron vähimmäispalkkarajaa kuukaudessa. Tämä olisi yhteiskunnan kokonaisedun mukaista, sillä halpatyövoima syrjäyttää suomalaisia työntekijöitä ja samalla ylläpitää työttömyyttä. Rajojen yli saapuvat halpatyöläiset eivät myöskään tule toimeen palkallaan, vaan sitä pitää täydentää tulonsiirroilla. Niinpä esimerkiksi asumis- ja toimeentulotukimenot kasvavat jatkuvasti juuri maahanmuuton vuoksi.
Perussuomalaisten Riikka Purra muistutti Jungneria siitä, että tällä hetkellä Suomessa jo lähes puoli miljoonaa ihmistä etsii töitä. Samaan aikaan rajan yli on tullut paljon uutta halpatyövoimaa.
– Jos mietitään, miksi Suomessa esimerkiksi hoitajia tai maataloustyön tekijöitä karkaa omilta aloiltaan pois, niin voidaan ajatella, eivätkö nämä työt enää kiinnosta suomalaisia vai olisiko asialla jotain tekemistä palkan ja toisaalta työn kuormittavuuden kanssa?
Purra esitti, miten rajojen yli saapuva halpatyövoima vaikuttaa heikentävästi monien alojen palkkakehitykseen.
– Esimerkiksi rakennusalalla pääkaupunkiseudulla palkat kehittyvät huomattavasti hitaammin kuin niillä aloilla, joilla ei ole niin paljon esimerkiksi ukrainalaisia työntekijöitä. Kun töitä tehdään alhaisilla palkoilla, niin sillä ei tule toimeen, ja veronmaksaja joutuu kompensoimaan heikkoja palkkoja. Voidaankin ajatella, että se on tietynlainen yritystuki elinkeinoille, jotka näin voivat siirtää osan palkanmaksusta veronmaksajille. Meidän (perussuomalaisten) mielestämme tämä ei ole järkevää, Purra sanoi.
Muut puolueet eivät mieti suomalaisia työttömiä
Keskustan Markus Lohen puheista selvisi, että myös kepu haikailee Suomeen aina vain uutta halpatyövoimaa. Lohen mielestä 3 000 euron vähimmäispalkkaraja tarkoittaisikin ulkomaisen työvoiman sulkemista pois.
– Kyllä me tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa. Suomessa pitää noudattaa pelisääntöjä ja suomalaisia työehtosopimuksia, sanoi Lohi, joka ei ilmeisesti ole koskaan kuullut, että monilla maahanmuuttajavaltaisilla aloilla työehtojen kiertäminen ja erilaiset väärinkäytökset ovat arkipäiväinen ilmiö.
Vihreiden Atte Harjanne myös viittasi kintaalla sadoilletuhansille Suomessa jo tällä hetkellä oleville työttömille ja muille työtä vailla oleville ihmisille. Harjanteen mielestä mielestä monilla aloilla olisi tiedossa työvoimapulaa, jota paikkaamaan nyt tarvittaisiin nimenomaan työperäistä maahanmuuttoa.
Vasemmistoliiton Anna Kontulan linja on vieläkin sallivampi: Kontula ei kannata tulorajoja, eikä ilmeisesti liikkumista valtiorajojen yli muutenkaan saisi kontrolloida.
Vaikka yleisesti tiedetään, että heikon työllisyyden ja pienituloisuuden vuoksi maahanmuuttajille maksetaan toimeentuloa turvaavia tukia muuta väestöä yleisemmin, Kontulan mielestä nämä menot ovatkin kantasuomalaisten aiheuttamia.
– Se on kantasuomalainen keskiluokkainen henkilö, joka kuormittaa eniten meidän sosiaaliturvaa, jos katsotaan paljonko yhdelle henkilölle menee hänen elämänkaarensa aikana, Kontula väitti.
Raaistunut väkivalta ja seksuaalirikokset kasvava ongelma
Haitallisen maahanmuuton seurauksiin kuuluvat myös asuinalueiden ghettoutuminen, raaistunut väkivalta- ja seksuaalirikollisuus ja sitä myöten kansalaisten heikentynyt turvallisuuden tunne.
Perussuomalaisten Purra huomautti, että väkivaltaiset maahanmuuttajajengit eivät ole syntyneet yhdessä yössä.
– Kehitys on jatkunut pitkään. Valitettavasti me seuraamme länsinaapuriamme Ruotsia ja lukuisia muita Euroopan maita, joissa on sama ongelma. Maahanmuutto ei ole ongelman ainoa syy, mutta se on ehdottomasti merkittävin syy. Näihin rikoksiin syyllistyvät henkilöt ja näiden muodostamat jengit ovat yleensä lähtöisin tietyistä maista, joissa jo valmiiksi on ongelmia ja konflikteja.
Vasemmistoliiton Kontulan mielestä nuorisoväkivallan aallot olisivat historiallisessa katsannossa toistuva ilmiö, eikä Kontula näe väkivallan ja rikosten olevan yhteydessä maahanmuuttoon.
Kontula totesi, että poliiseja ei kuitenkaan tarvita lisää, vaan väkivaltaan ja rikollisuuteen pitäisi puuttua ”moniammatillisella yhteistyöllä eri toimijoiden kesken”. Vihreiden Harjanne puuttuisi vakavaan rikollisuuteen ja häiriökäyttäytymiseen moniammatillisella tuella ja koulujen resursoinnilla.
Perussuomalaisten linja on, että Suomelle haitallinen maahanmuutto on lopetettava kokonaan sekä laittomasti maassa olevat sekä rikosten vuoksi palautettavaksi määrätyt henkilöt otettaisiin säilöön.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- jengiytyminen Markus Lohi muut puolueet Atte Harjanne ulkomainen työvoima veronmaksajat tulonsiirrot halpatyövoima laittomasti maassa olevat Anna Kontula Riikka Purra Kela Sosiaaliturva Mikael Jungner Väkivalta perussuomalaiset Rikollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset: Hallituksen esitys ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön ehkäisemiseksi johtaa sosiaalietuusmenojen lisääntymiseen ja halpatyövoiman kasvuun
Halla-aho esittää työllisyyden vahvistamiseksi veronalennuksia sekä vientiä ja kauppaa tukevia uudistuksia: ”Oleellista on se, että työpaikkoja syntyy yksityissektorille”
Perussuomalaiset moittii hallitusta puuttuvista työllisyystoimista sekä kyvyttömyydestä priorisoida ja karsia julkisia menoja: ”Velkaantuva Suomi ei voi jatkaa rahan kippaamista maailmanparantamiseen”
Halla-aho: Kunnat eivät ole maailmanparannuskoneistoja, joissa leikitään veronmaksajien rahoilla – ”Turhat menot karsittava pois – asiat on pantava tärkeysjärjestykseen”
Vihervasemmistolle vaalikarjaa vieraskielisistä: Suomen suurten kaupunkien väestö vaihtuu vuoteen 2040-mennessä
Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko käsittelyssä – Purra: Maahanmuuton ja terrorismin aiheuttamat turvallisuusuhat sivuutettu
Purra vastaa Saarikolle: Emme vastusta työperäistä matalapalkkamaahanmuuttoa huviksemme
Purra vahvistaisi valtion ohjausta koulutuspolitiikassa: ”Oppilaitokset kouluttavat aloille, joilla ei välttämättä edes ole tarjolla työpaikkoja”
Rantanen: Suomi ei tarvitse sosiaaliturvaan tukeutuvaa työperäistä maahanmuuttoa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää