

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kepu ja vihervasemmisto hinkuvat työn verukkeella Suomeen lisää maahanmuuttajia – valtiovarainministeri Purra: ”Maahanmuutto, mikä meille suuntautuu, ei vahvista julkista taloutta”
Eduskunnassa käsiteltiin tänään keskiviikkona keskustan ja Liike Nytin välikysymystä hallituksen talouspolitiikasta. Opposition edustajilta kuultiin mm. useita puheenvuoroja, joissa vaadittiin hallitukselta lisää panostuksia maahanmuuttoon, jota opposition mielestä tarvittaisiin talouskasvun saamiseksi. Valtiovarainministeri Riikka Purra toppuutteli intoilua ja toi esille, että maahanmuuton määrien tarkastelu ei suinkaan anna realistista kuvaa maahanmuuton talousvaikutuksista.
Eduskunnan välikysymyskeskustelussa tänään maahanmuuttajien määrää halusivat puheenvuorojensa perusteella kasvattaa ainakin keskustan Markus Lohi, SDP:n Riitta Mäkinen sekä vihreiden Krista Mikkonen, jonka mukaan hallituksen maahanmuuttopolitiikka ”vaikeuttaa osaajapulaa”.
Opposition vaatimukset maahanmuuton lisäyksestä työn verukkeella olivatkin kuin saavillinen kylmää vettä satojen tuhansien työttömien työnhakijoiden tai vajaatyöllistettyjen niskaan.
Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreimman työllisyyskatsauksen mukaan työ- ja elinkeinotoimistoissa ja kuntakokeiluissa oli maaliskuun lopussa yhteensä 286 100 työtöntä työnhakijaa. Se on 32 300 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Oppositiopuolueiden puheissa ei juuri kuultu toivonpilkahduksia näille työtä hakeville ihmisille. Ilmeisesti oppositio haluaakin täyttää avoimet työpaikat maahanmuuttajilla.
Ylioptimismi johtaa harhaan
Valtiovarainministeri Riikka Purra huomautti salipuheenvuorossaan työperäisen maahanmuuton todellisuudesta ja sen vaikutuksista julkiseen talouteen.
Purra totesi puheenvuoronsa aluksi, että valtiovarainministeriön laskentajärjestelmissä ei pystytä ottamaan huomioon niitä selviä eroja, joita kantaväestön ja maahanmuuttajien välillä on muun muassa työllisyysasteessa, tulotasossa ja koulutusasteessa.
– Näissä VM:n laskelmissa maahanmuuton vaikutuksesta kestävyysvajeeseen siis oletetaan näiden indikaattorien olevan samoja kuin suomalaisilla, mikä on tietenkin ylioptimistista – ja täten tämä laskennallinen arvio menee pieleen.
– Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen selvityksen mukaan EU-kansalaisten keskitulot kymmenen vuoden maassaoleskelun jälkeen ovat noin 80 prosenttia suomalaistaustaisiin verrattuna. Sen sijaan kansainvälisen suojelun ja perheenyhdistämisen perusteella saapuneiden työtulot ovat vain noin puolet suomalaisten tuloista vielä kymmenen vuoden jälkeen. Valitettavasti Suomessa erityisesti erityisasiantuntijoiden oleskelulupien määrä on selvästi vähentynyt. Se oli viime vuonna vain 1 297, Purra sanoo.
Maahanmuutosta ei apua, jos tulijat eivät työllisty
Maahanmuutolla voidaan korjata ikärakenteen vinoumia ja väestöllistä huoltosuhdetta, mutta se ei automaattisesti ratkaise huoltosuhteen heikkenemisestä aiheutuvia ongelmia, mikäli tulijat eivät työllisty tai korkeintaan työllistyvät tehtäviin, jotka kerryttävät vain vähän verotuloja.
Purra toikin eduskunnassa esille, että pelkästään maahanmuuton suhteellisen määrän tarkastelu ei anna realistista kuvaa maahanmuuton vaikutuksista julkiseen talouteen.
– Maahanmuutto siis aidosti vaikuttaa positiivisesti vain väestölliseen huoltosuhteeseen, joka täytyy erottaa taloudellisesta huoltosuhteesta. Ja tämä on juuri se, mitä valtiovarainministeriökin kuvaa.
– Eli mikäli meillä olisi mahdollisuus saada sellaista maahanmuuttoa, joka selvästi tukee julkista taloutta, tilanne olisi eri, mutta tämä maahanmuutto, mikä tämän hetken todellisessa maailmassa meille suuntautuu, ei vahvista julkista taloutta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- koulutusaste työllisyyskatsaus Riitta Mäkinen perheenyhdistämiset tulotaso Markus Lohi Krista Mikkonen Kansainvälinen suojelu huoltosuhde vihervasemmisto Julkinen talous Riikka Purra vihreät SDP Keskusta työttömyys maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


HS esitti harhaanjohtavia väitteitä työperäisten maahanmuuttajien työllistymisestä – työllisiksi TEM:n raportissa lasketaan kaikki yhdenkin euron vuodessa ansainneet

Teemu Keskisarjan kolumni: Valhe, emävalhe, tilasto ja työperäinen maahanmuutto

Työperäiseen maahanmuuttoon tulossa tiukennuksia: Suomesta täytyy lähteä pois, kun työt loppuvat

Valtiovarainministeri Purra: Työperäinen maahanmuutto ei ratkaise ikääntyvän väestön ongelmia – Suomessa on liikaa ihmisiä työvoiman ulkopuolella

Lehtinen SDP:n vaihtoehdosta julkisen talouden tasapainottamiseksi: “Ilmeisesti kotimaisen ruoantuotannon tukeminen ei kiinnosta demareita”

Riikka Purra: Laiton maahanmuutto ja massasiirtolaisuus on EU-politiikan tärkein kysymys

Valtiovarainministeri Purra: Omillaan toimeen tuleva ihminen on vasemmiston kauhu

Kolumni: Viis vauvapulasta, nyt meille mahtuu maahanmuuttajia!

Mäenpää keskustan ja Liike Nytin välikysymyksestä: Keskustan kotimaisuus jäi puolitiehen
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää