Italian pankit ovat olleet kovassa myllerryksessä kuluvana vuonna. Vuoden alusta markkinat huolestuivat italialaispankkien suuresta tuottamattomien luottojen määrästä. EU:n uudet sijoittavastuusäännöt astuivat tuolloin voimaan. Toisen kerran markkinat alkoivat hermoilla, kun britit äänestivät itsensä kansanäänestyksessä pois EU:sta.
Italialaispankkien ongelmaluottojen määrä on noin 360 miljardia euroa. Ongelma ei ole uusi, mutta maa ei ole puuttunut tähän valtavaan ongelmaan riittävän nopeasti. Vuoden alusta voimaan astuneet uudet säännöt eivät salli enää veronmaksajien rahojen käyttöä pankkien pääomituksessa, ellei sijoittajia aseteta samalla tappioiden kattajiksi.
Italian keskuspankin johtaja Ignazio Visco on todennut, ettei valtion apua voi sulkea pois.
Yhdysvaltalaispankki JP Morganin mukaan italialaispankkien pääomavaje voi nousta jopa 40 miljardiin euroon. Italialaiset finanssiyritykset kasasivat noin viiden miljardin euron Atlas-pääomitusrahaston. Rahaston idea oli saada isot pankit turvaamaan pienten pankkien epävarmuudet. Rahasto osoittautui kuitenkin liian pieneksi.
Valokeilassa on ollut erityisesti maailman vanhimmaksi pankiksi nimetty Banca Monte dei Paschi di Siena. Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n mukaan ongelma on kuitenkin Italiassa laajempi.
Sisäpoliittinen paine
Vaadittu sijoittajavastuu on kuitenkin poliittisesti vaikea pala nieltäväksi. Sosialidemokraateilla on tiiviit kytkökset Monte dei Paschiin. Demokraattipuoluetta edustavan pääministeri Matteo Renzin tulisi määrätä lukuisia piensijoittajia vastaanottamaan tappioita, mutta hän on tähän haluton. Omat äänestäjät voisivat maksaa potut pottuina esimerkiksi myöhemmin tänä vuonna järjestettävässä kansanäänestyksessa, jossa äänestetään perustavanlaatuisista muutoksista maan poliittiseen järjestelmään. Renzi ottaisikin mieluummin tappiot valtion kontolle.
Renzin oljenkortena voi toimia Euroopan keskuspankin tekemä pankkien rasitustesti. Testin tulokset on määrä julkaista heinäkuun lopussa. Mikäli rasitustesteissä ilmenee pääoma-aukkoja, ne voitaisiin pääomittaa ennakkoon veronmaksajien kukkaroista.
Italialaispankkien korostuvat EKP:n rahapolitiikan vuoksi. EKP pitää ennätysmatalaa korkotasoa, mikä on vaikeuttanut eurooppalaispankkien tuloksen tekoa.