LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kempele nöyryyttää etäopiskelevien koululaisten perheitä: Kouluruokaa saa vain sosiaalitoimiston kautta
Kempeleen koululaisten perheille on lähetetty Wilma-viesti, jonka mukaan ruuan saaminen edellyttää sitä, että oppilaan huoltaja ilmoittaa kouluaterian tarpeen puhelimitse kunnan sosiaalitoimistoon maanantaista perjantaihin kello 9-15 välisenä aikana.
Suomen hallitus on koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi päättänyt jatkaa rajoitustoimia ainakin 13. toukokuuta saakka. Osana rajoituksia koulut pysyvät kiinni, ja koululaiset opiskelevat kotona. Samalla monissa kunnissa ja kaupungeissa on ryhdytty pohtimaan, miten etäopetuksessa oleville lapsille voidaan tarjota kouluruoka.
Opetusministeri Li Anderssonin linjauksen mukaan kunnilla ei ole velvollisuutta ruokailun järjestämiseen, kun lapset opiskelevat kotona. Anderssonin mukaan koulut voivat kuitenkin halutessaan järjestää kouluruokailua myös etäopetuksessa oleville. Monissa kunnissa tilanne on erittäin epäselvä ja käytännöt vaihtelevat suuresti.
Kouluaterian saa vain perustellusta syystä
Kempeleen kunnassa aloitetaan tarveharkintaan perustuen perusopetusikäisten etäopiskelussa olevien koululaisten ruokailun järjestäminen tiistaina 7. huhtikuuta. Kempeleessä kouluateria on jatkossa tarkoitettu vain perheille, joille aterian puuttuminen on taloudellisesti tai muusta syystä vahvasti perusteltavissa.
Suomen Uutisten saamien tietojen mukaan Kempeleen kunnan sivistys- ja hyvinvointijohtaja Marja-Leena Meriläinen on tiistaina Wilma-oppilashallintojärjestelmässä ilmoittanut koululaisten perheille, että etäopiskelussa opiskelevat oppilaat saavat kouluruokaa vain sosiaalitoimiston kautta.
Wilmassa jaetun ohjeen mukaan aterian saaminen edellyttää sitä, että oppilaan huoltaja ilmoittaa kouluaterian tarpeen puhelimitse kunnan sosiaalitoimistoon maanantaista perjantaihin kello 9-15 välisenä aikana. Ohjeistuksen mukaan huoltajan tulee ilmoittaa myös, mikäli hän haluaa peruuttaa kouluaterian hakemisen.
Kempeleen kouluateria jaetaan jäähdytettynä ja annospakkaukseen pakattuna. Ateria sisältää pääruoan sekä mahdollisuuksien mukaan välipalakeksejä ja hedelmiä.
Miksi sosiaalitoimisto on vedetty mukaan?
Normaalioloissa ateria kuuluu kaikille koululaisille. Perusopetuslain mukaan maksuton ateria on annettava jokaisena työpäivänä. Vaikka Suomi on tällä hetkellä poikkeustilassa, Kempeleen menettelyn voi nähdä koululaisten perheitä vahvasti eriarvoistavana – jopa nöyryyttävänä.
Monissa perheissä kouluruualle voi edelleen olla tarvetta esimerkiksi huoltajien työkiireiden takia. On kuitenkin hankalaa ymmärtää, mistä syystä kouluruuan saadakseen oppilaan huoltajan olisi ensin ilmoittauduttava sosiaalitoimistossa, kun sama järjestely olisi ollut hoidettavissa myös vaivattomammin koulun kautta.
Useissa muissa kunnissa on mahdollisuus tilata ja noutaa ruokaa etäkoululaisille huomattavasti kevyemmällä menettelyllä Esimerkiksi Sipoossa kouluruokaa voi tilata yksinkertaisesti Wilman kautta, jolloin ruoka on jokaisen noudettavissa etukäteen ilmoitettuina noutoaikoina. Lisäksi Sipoo tarjoaa etäopetukseen osallistuville mahdollisuuden myös käydä ruokailemassa koulun tiloissa.
Kempeleen perussuomalainen kunnanvaltuutettu Arto Hämäläinen toteaa, että kouluruokailun hakujärjestely perustuu kunnanhallituksen päätökseen.
– Kyllä se kieltämättä on erikoinen järjestely, että ruokaa pitää hakea sosiaalitoimiston kautta, vaikka kyse onkin teknisestä seikasta. Käsitykseni mukaan jokainen sen ruuan silti edelleen saa ilmoituksella. Mutta kyllä ruuan saamiseen olisi pitänyt riittää pelkkä ilmoitus koululle.
Aterian saaminen ei voi perustua tarveharkintaan
Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne painotti aiemmin tänään, että kouluaterian saanti ei voi olla riippuvainen oppilaan tai hänen perheensä taustasta tai asemasta eikä perustua tarveharkintaan. Ranne vertaa kuntien vaihtelevia käytäntöjä ”villin lännen meininkiin.”
– Aterioinnin järjestämistavat vaihtelevat hurjasti eri kuntien välillä, saaden myös epäasiallisia ja jopa laittomia piirteitä. Joissakin kunnissa aterioita ei järjestetä lainkaan, joissakin annetaan ateriaseteleitä tai lahjakortteja kauppaan. Joissakin kunnissa ateriat toimitetaan koteihin, joissakin järjestetään keskitettyjä noutopisteitä, Ranne sanoo.
Hän on jättänyt tänään asiasta kirjallisen kysymyksen opetusministerille. Peruskoulun etäoppilaiden maksuton ateria on järjestettävä mahdollisimman yhtenäisesti ja helposti saavutettavasti niin, että yhdenvertaisuuslain vaatimukset täyttyvät, aterian saantia ei rajata laittomin tai epäasiallisin perustein, eikä oppilaita ja heidän perheitään leimata tai kyykytetä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sosiaalitoimisto etäopetus kouluruoka oppilaat Kempele Tarveharkinta Lulu Ranne Li Andersson perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Sivistysvaliokunnan jäsen Ari Koponen haluaa pitää koulut suljettuina ja harkitsisi oppivelvollisuuden pidentämisen uudistuksen lykkäämistä
Perussuomalaiset: Avokätinen kehitysapu ei sovi koronakriisiin
Antikainen: Miksi hallitus miettii turvapaikanhakijoita eikä keskity suomalaisten pelastamiseen kriisin keskellä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.