Tynkkynen: Portugalin nuorille aikuisille EU-tukipaketeilla veroparatiisimainen etu, jopa 10 vuoden asteittainen verovapaus – “On tämä härski kuvio”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) moittii Portugalille syydettyjä kohtuuttomia etuja.
Journal of Personality and Social Psychology
Liberaalin ja konservatiivin saattaa tunnistaa asioista, joilla ei näyttäisi olevan mitään tekemistä politiikan tai arvojen kanssa. Journal of Personality and Social Psychology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa vastaajien piti arvioida, onko hieman epäsäännölliseksi piirretty ellipsi ympyrä. Vastauksia verrattiin kysymyksiin, joilla mitattiin sosiaalisia asenteita. Liberaalit näkivät kuvassa ympyrän useammin kuin konservatiivit.
Vastaajat, joiden mielestä kuvio, joka ei oikeasti ollut ympyrä, oli ympyrä, kannattivat muita useammin samaa sukupuolta olevien avioliittoa, maahanmuuttoa, marihuanan laillistamista ja työttömyysturvaa. Ihmiset, joiden mielestä kuvio ei ollut ympyrä, suosivat verovarojen käyttöä maanpuolustukseen, eivätkä he kannattaneet maahanmuuttoa, samaa sukupuolta olevien avioliittoa tai kannabiksen viihdekäytön laillistamista.
Tunnettu, kiistelty brittitoimittaja Rod Liddle viittasi tutkimukseen The Sunday Timesissa julkaistussa laajassa esseessään Britanniaakin hallitsevasta kulttuurisodasta.
– Ilmeinen johtopäätös, jonka minä sosiaalisena konservatiivina tästä vedän on se, että liberaalit ovat kaikessa väärässä ja niin tyhmiä, ettivät he tunnista edes ympyrää, Liddle kirjoittaa.
Liddle keksi kuitenkin pian, että ehkä liberaalit olettivat ellipsin itse määrittelevän itsensä ympyräksi. Jospa heidän mieltymyksensä inklusiivisuuteen ja tapa nähdä maailma sellaisena minkälaisen he haluavat eikä sellaisena kuin se on, on vääristänyt liberaalien todellisuudentajun.
Liddlen mielestä liberaalit ajattelevat, että koska he pyrkivät hyvään, ei heidän kannattamallaan sosiaalisella toiminnalla voi olla huonoja seurauksia.
Liddle ottaa esimerkiksi maahanmuuton. Jos Britannia saa nettomaahanmuuton seurauksena 250 000 ihmistä vuodessa lisää, sillä näyttäisi olevan ilman muuta seurauksia muun muassa asuntojen sekä koulutus- ja terveyspalveluiden kysyntään.
– Silti monet liberaalivasemmistossa kiistävät tämän ehdottomasti. He väittävät, että miljoonien maahantulijoiden ja asuntopulan tai terveysjonojen välillä ei ole mitään yhteyttä, Liddle kummastelee.
– Tämä väite näyttää minusta realiteettien uhmaamiselta. On hyviä argumentteja, joiden mukaan rajoittamaton maahanmuutto on hyväksyttävää kaikenlaisten moraalisten syiden perusteella (vaikka en ole niistä samaa mieltä). Mutta väite, ettei maahanmuutolla edes mahdollisesti voi olla tuhoisia seurauksia, on minusta lähinnä järjetön. Yhtä järjetön kuin vastakkainen argumentti, jonka mukaan maahanmuutto on itsessään pahaa ja ettei siitä voi millään seurata mitään hyvää, Liddle selittää.
Toiseksi esimerkiksi Liddle nostaa Oxfordin yliopiston teologian professorin Nigel Biggarin, joka kirjoitti The Timesiin artikkelin, jonka mukaan brittiläisen kolonialismin seuraukset eivät kaikissa maissa olleet pelkästään kielteisiä. Oxfordin kollegat kirjoittivat avoimen kirjeen Biggaria vastaan, jossa he väittivät Biggarin edustaneen valkoisen rodun ylivaltaa ja että Biggar olisi puolustanut kolonialismia – vaikka siitä ei ollut kysymys.
Tästä kohusta ja noitavainosta kertoi helmikuussa myös Helsingin Sanomat.
Mistä on kysymys tässä liberaalien ja konservatiivien välisessä “kulttuurisodassa”? Liddlen mukaan se ei palaudu vasemmisto-oikeisto-akselille. Osaltaan se on taistelua moraalisen relativismin ja moraalisen absolutismin välillä.
– Mutta kyse on myös jaoista vanhat vastaan nuoret, kaupunki vastaan maaseutu, Lontoo vastaan muu maa, traditio vastaan modernisuus, uskonnottomuus vastaan uskonnollisuus, ja jollain vasta muotoutumassa olevalla tavalla itse itsensä uhriksi määritelleiden henkilöiden ja sortajiksi syytettyjen henkilöiden välillä.
Liddle viittaa myös sosiologi David Goodhartiin, jonka mukaan konflikti on nykyään “somewheres versus the anywheres”.
Goodhartin ajatus on, että Britannia on jakautunut kahteen “heimoon”: toinen niistä on juurtunut paikallisyhteisöihinsä ja perinteisiinsä, ja tähän heimoon kuuluvat kunnioittavat kansallisvaltiota ja jatkuvuutta. He tarrautuvat jollain tavalla kristinuskon peruskallioon, vaikka eivät kävisi kirkossa.
Ja sitten on toinen heimo, joka kokee olevansa vapautunut tällaisista siteistä ja sidonnaisuuksista.
Liddlen mukaan kulttuurisota menee ihon alle – kyse on siitä, keitä me olemme. Mielipidetutkimusten mukaan Britannia on jakautunut kahteen suurin piirtein yhtä suureen puolikkaaseen.
– Liberaalit uskovat, että he ovat oikealla puolella historiaa – ja heillä on pointti, sillä vuorovesi on ollut heidän puolellaan ainakin 30 vuoden ajan. Mutta vuorovesiin liittyy muutos. Ehkä vuorovesi meillä vaihtui Brexitissä, samaan tapaan kuin se muuttui Yhdysvalloissa Donald Trumpin tultua valituksi, Liddle kirjoittaa.
Liddle uskoo, että heiluri on käynyt ääripisteessään ja vuoroveden käännekohta nähty myös Manner-Euroopassa, kun populistiset puolueet ovat kasvaneet ja sosiaaliset konservatiivit johtavat nyt Itävaltaa, Tshekkiä, Puolaa, Unkaria ja Slovakiaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Viikon suosituimmat
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) moittii Portugalille syydettyjä kohtuuttomia etuja.
Liian monta kantaväestöltä kalskahtavaa etunimeä yhdessä luokassa sai aikaan kalabaliikin ruotsalaiskoulussa. Vieraskieliset vanhemmat syyttivät koulua etnisestä diskriminoinnista ja valittivat viranomaisille. Härkäsestä tuli kuitenkin taas kerran kärpänen ja segregaatiokehitys Ruotsin kouluissa jatkuu.
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kritisoi jälleen Koneen Säätiön erikoisia rahoituspäätöksiä. Koneen Säätiön sponsoroiman Elokapinan töhrimät eduskunnan pylväät saatiin vasta puhdistettua, kun heti perään saatiin kuulla uutisia toisesta säätiön sponsoroimasta "taideprojektista", jossa itseään mediataiteilijaksi tituleeraava opettaja näytti Aalto-yliopiston opiskelijoille omaa pornofilmiään. Koneen Säätiö sponsoroi projektia 76 000 euron suuruisella apurahalla.
Tavalla tai toisella jalkansa hyvinvointivaltion oven väliin saanut ei kernaasti palaa kotiseutunsa kurjuuteen. Tavallinen syy maassa piileskelyyn on turvapaikkahakemuksen hylkääminen. Ruotsissa laittomia maassa oleskelijoita on sadoin tuhansin ja nyt heidät halutaan päivänvaloon ynnä ulos maasta. Punavihreä oppositio ja vihreät vastustavat.
Quillette-lehden perustaja Claire Lehmann tarkastelee Trumpin voittoa päivänpoliittisten kysymysten sijaan kulttuuri-ilmiönä – erityisesti nuorten miesten parissa orastavan asenneilmapiirin kautta. Vaikka kuluneen vuoden aikana eri medioissa on käsitelty nuorten miesten oikeistolaistumista, taustalla on muutakin kuin poliittisten kantojen jyrkentymistä.
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Lue lisää