

Vasemmalla Pertti Villo (ps.), keltaisessa kaulahuivissa kansanedustaja Silvia Modig (vas.). Hänestä oikealla asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.). / SU
Keinot asunnottomuuden poistoon ovat olemassa – Helsingin perussuomalaiset haluavat kaupungin asunnot helsinkiläisille
Asunnottomien yön alkutahdit lyötiin Helsingissä Harjun entisen ruumishuoneen edustalla. Liekö sattumaa mutta jo paikanvalinta osoitti sen, kuinka lopullisesta asiasta on kyse. Paikalle paneelikeskusteluun oli saatu niin paikallispoliitikkoa, kansanedustajaa kuin yksi asuntoministerikin. Paljolti asunnottomista koostunut yleisö eli aktiivisesti keskustelussa mukana.
Vaalien alla ja vanhaan malliin kaikki keskusteluun osallistuneet olivat sitä mieltä, että asunnottomuudelle pitää tehdä jotakin. Sen sietämiselle on jopa nollatoleranssi. Asunnottomuus koskee noin neljäätuhatta ihmistä Helsingissä ja toisaalta vaikkapa tyhjiä asuntoja pääkaupungissa on 29 000 kappaletta.
Asunnottomuutta ei ole haluttu ratkaista
Paneeliin osallistuvien suuri lukumäärä teki keskustelun mahdottomaksi ja osanottajat vastasivat vain tilaisuuden juontajan esittämiin kysymyksiin vuorotellen ja minuutin verran kukin.
Niinpä perussuomalaisten aktiivi Pertti Villo kertaa ja täydentää tilaisuuden jälkeen hetkeä aiemmin paneelikeskustelussa esittämiään perussuomalaisten kantoja:
– Asunnottomuus ei ole rahasta kiinni, se on kiinni poliittisesta tahdosta. Ja sitä ei ole ollut viimeiseen viiteentoista vuoteen, Villo sanoo aluksi.
Mitä asialle voisi tehdä?
– Eihän sille muuta voi tehdä, kun saada nämä päättäjät vastaamaan siitä, että päätökset on sen mukaisia, mitä täällä on puhuttu. Nämäkin puolueet, jotka tässä nyt olivat – jos he ovat sitä mieltä vielä tuolla kaupungintalolla, niin sittenhän tämä asia on sillä ratkaistu.
Kontteja asunnottomille
Mikä sinun oma keinosi on?
– Oma keinoni on, että vien meidän valtuustoryhmälle tämän viestin mitä mieltä ollaan. Meidän valtuustoryhmä on esittänytkin pikaratkaisuna tämmösiä kontteja, kunnes asunnottomille saadaan rakennetuksi pysyvät asunnot. Mutta sitä vastustettiin, kun se kuulemma oli niin epäinhimillistä. Jotenkin päättäjien mielestä on parempi, että ihmiset on roskalaatikossa, kun kuulemma konttiasunto ei ole ihmisille tarkoitettu. Niitä on kyllä tehty hirveen moderneja kontteja nimenomaan asumiseen, Villo vastaa.
Mitä tarkoitat sillä, että Helsingin asunnot pitäisi antaa niille, joille ne kuuluvat?
– Joo mä tarkoitan sitä, että nythän Helsinkiin tulee paljon muita kuin helsinkiläisiä. He vievät helsinkiläisiltä asunnottomalta sen asunnon, koska he ovat Helsingin virkamiesten mukaan kiireellisempiä kuin kaupungin omat asunnottomat.
Kaupungin asunnot kuuluvat helsinkiläisille
– Mun mielestä tässä suurin moka on se, että poliitikot ovat luovuttaneet Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen jaon täysin virkamiehille. Niin asunnon jako, kuin sitten sen saaminenkin. Poliitikoilla ei ole enää sitä kontrollia, mitä oli aikaisemmin eli missä suhteessa asunnot jaetaan, Villo sanoo lopuksi.
Paneelikeskustelua tarkasti seurannut perussuomalaisten varavaltuutettu Helsingissä Juhani Strandén haluaa vielä korostaa, että asukkaiden valintakriteereissä pitää ottaa huomioon hakijan kiireellisyys ja helsinkiläisyys.
– Asunnot pitää antaa heille, joille ne on tarkoitettu, Strandén painottaa.
Juttua muutettu 19.10.2018 klo 18:23. Osa Strandénin sitatteista oli virheellisesti merkitty Villon nimiin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää