Kehysriihen anti on sosiaalisesti epäoikeudenmukainen
Hallitus istui koko torstaipäivän kehysriihessään, jossa tehtiin päätöksiä Suomen talouspoliittisesta suunnasta vuosille 2014-2017. Hallitus ”sopeuttaa” eli kiristää veroja ja leikkaa menoja 600 miljoonalla eurolla -vuositasolla. Toinen puoli on leikkauksia ja toinen verojen kiristämistä.
Yritysvero alas
Ehkä radikaalein hallituksen päätöksistä oli ennen muuta yrityksiltä perittävän yhteisöveron pudottaminen viidenneksellä nykyisestä 24,5 prosentista tasan 20 prosenttiin. Suomen uusi yhteisövero on kaksi prosenttiyksikköä pienempi kuin Ruotsin ja prosenttiyksikön verran alempi kuin Virossa perittävä yhteisövero.
Yhteisöveron alennus on miljardiluokkaa. Se nimittäin merkitsee 900 – 1000 miljoonan euron lovea valtion budjettiin. Hallitus uskoo saavansa tällä tavoin luotua edellytykset kymmenien tuhansien uusien työpaikkojen luomiselle.
Hallitus myös päätti nostaa kotitalousvähennyksen nykyisestä 2000 eurosta 2400 euroon. EU:n vaatiman rikkiveron vastaiskuksi hallitus kaavailee nykyistä suurempia rekkoja.
Viinalla ja tupakalla
Hallituksen kaivamaa miljardin euron veromonttua täytetään mm. viinan, tupakan, makeisten ja sähköverojen korotuksilla. Hallitus aikoo myös kiristää harmaantalouden ”elinehtoja” satsaamalla veronkiertäjien kiinnisaamiseen. Verotuottaja on tarkoitus lisätä myös siten, että kaikista osingoista maksetaan verot.
Menojakin lisätään
Hallitus laittaa lisää rahaa nuorisotakuun toteuttamiseksi, opintotuki sidotaan indeksiin kuukautta aikaisemmin kuin hallitusohjelmassa luvattiin. Nuorisotyöttömyyden poistamiseen myös satsataan mutta pitkäaikaistyöttömät ovat jäämässä – käytännöllisesti katsoen – huomiotta.
Kehysriihen jälkeen koko eduskunta kokoontui joka torstaiselle hallituksen kyselytunnille, jossa tunnelma oli kuuma: Sali kuhisi, äänteli, ähisi ja huuteli ja tietysti kysyi yhtä ja hallitus vastasi toista. Oli kuitenkin vain yksi asia, jota kaikki pitivät hyvänä, tosin riittämättömänä: Uuden lastensairaalan rakentamiselle hallitus lupaa 40 miljoonaa euroa.
Kypros jäi varjoon
Kyselytunnilla keskityttiin kehysriihen ”antiin” mutta eivät edustajat Kyproksen tukipakettiakaan ole unohtaneet – eivät ainakaan perussuomalaiset jotka ihmettelevät, että valtiovarainministeri on torkkunut väärässä paikassa ja kohdassa. Kansanedustaja Maria Tolppanen (ps.) kommentoi asiaa:
– Mitähän prinsessanunta ministeri Urpilainen mahtaa nähdä. Hän oli valmis antamaan Kyprokselle 17 miljardia, 10 miljardia pankkien pääomittamiseen ja 7 miljardia Kyproksen valtiolle. euromaat päättivät, että 10 miljardia riittää Kyprokselle. Kypros torjui avun. Nyt on käynyt ilmi, että Kyprokselle olisikin riittänyt 5 miljardia, jota se haki Venäjältä, mutta Venäjä torjui avun. Nyt ollaan lähtöruudussa, millaisen valtakirjan Urpilainen seuraavaksi Suomelta haluaa.
Eihän tässä näin pitänyt käydä
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei ollut kehysriihen tuloksiin tyytyväinen:
– Kehysriihen lopputulos ei ollut sosiaalisesti oikeudenmukainen. Esimerkiksi tulopohja heikkenee, kun hallitus vie kuntien nettotuloista 90 miljoonaa euroa. Tämä heikentää kuntien lähipalveluita.
– Lähes koomista oli, että hallitus esitti opintotuen sitomista indeksiin kuukautta aikaisemmin mitä se olisi itse aiemmin päättänyt, se oikein kukkoili tuolla ”saavutuksella”. Perussuomalaiset esittivät jo kaksi vuotta sitten, että opintotuki tulee sitoa elinkustannusindeksiin, Soini muistutti.
Perussuomalaisten puheenjohtajaa kismittää hallituksen onneton tunarointi kokonaispalkkaratkaisun aikaansaamisessa:
– Hallitus ei pystynyt kätilöimään tulopoliittista kokonaisratkaisua eli TUPO:a. Mutta toteutti silti yhden osapuolen eli EK:n – siis työnantajaleirin – kaikki toiveet.
Mutta ei niin paljon pahaa etteikö jotain hyvääkin.
– ALV:a ei korotettu, liikennehankkeista ei leikattu. Lastensairaala sai rahoitusta ja yli miljardin euron kehitysyhteistyörahoihin puututtiin. Kuitenkin jos Perussuomalaiset olisivat yksin voineet päättää niin olisi tehty monta asiaa toisin, sanoo Soini.
– Esimerkiksi olisimme siirtäneet omaishoidon tuen maksamisen KELA:lle. Yritysten ja toiminimien, ALV-velvollisten arvonlisäveron maksamiskynnyksen olisimme nostaneet nykyisestä 8500 eurosta 25 tuhanteen euroon. Kotitalousvähennyksen olisimme korottaneet suoraan 3000 euroon ja kehitysyhteistyömäärärahoihin olisimme tehneet tuntuvammat leikkaukset.
Perussuomalaisten johtaja nimeää kehysriihen voittajaksi vain yhden ja ainoan: ”Kokoomus”.
Sateenkaarihallituksen osallisista Soini nimeää kaksi puoluetta karvaan kalkin nauttijoiksi siis selviksi häviäjiksi:
– Molemmat vasemmistopuolueet niin sosiaalidemokraatit kuin vasemmistoliittokin. Tosin täytyy myöntää, että Räsänen, Henriksson kuin Arhinmäkikin hymyilivät auvoisesti, kun ministeripesti jatkuikin, naurahtaa oppositiojohtaja.
Perussuomalaiset ottavat tarkasti kantaa jokaiseen yksityiskohtaan kun ne tulevat varsinaisesti eduskunnan käsittelyyn ja siellä mm. valtiovarainvaliokunnan perussuomalaisten jäsenten ruodittaviksi.
SEPPO HUHTA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää