

Markku Ulander
Toimitus suosittelee
“Kehtasitte ahdistaa lapsiperheitä” – hallitus joutui tilille
Hallitus joutui torstain kyselytunnilla odotetusti tilille lapsilisien leikkauksesta kehysriihen yhteydessä. Hallitus päätti ottaa lapsilisistä 110 miljoonaa euroa. Asiasta kysyi perussuomalaisten kansanedustaja Anne Louhelainen.
– Hallitus teki joitakin oikeansuuntaisia sopeutustoimia: ette nostanut arvonlisäveroa ja vähensitte kehittysyhteistyömäärärahoja. Mutta jotkin painotukset olivat vääriä: kehtasitte ahdistaa lapsiperheitä leikkaamalla lapsilisistä. Tämä ei ollut valiettavasti ensimmäinen kerta, vaan lapsiperheet ovat olleet leikkauslistojen kärjessä jo aiemmin: jo aiemmin lapsilisä oli jäädytetty – nyt vielä leikattiin lapsilisistä 110 miljoonaa euroa, Louhelainen moitti.
– Myös muut leikkaukset kuristivat lapsiperheitä: tuloveroja kiristetään, asuntolainojen korkovähennystä pienennetään, ansiosidonnaista työttömyystukea leikataan ja niin edespäin. Onko tämä mielestänne sosiaalisesti oikeudenmukaista politiikkaa?
Huovinen: Tämä oli kova paikka
Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) vastasi, että hallitus on joutunut kehysriihessä vaikeisiin ratkaisuihin, jotka koskevat lapsiperheitä, eikä käy kiistäminen, että lapsilisistä vastaavalle ministerille tämä on ollut kova juttu. Mutta talouden tila vaati etsimään keinoja myös myös sosiaali- ja terveysministeriön alalta.
– Olisiko velkaantumisen jatkaminen sitten ollut oikein lapsillemme, Huovinen kysyi.
Louhelainen totesi hallituksen leikkausten olevan sosiaalisesti epäoikeudenmukaisia.
– Lapsilisien leikkaukset lisäävät terveyseroja. Lapsilisien leikkaaminen ei ole kansantaloudellisestikaan kannattavaa. Lapsiperheessä jokainen euro on tiukalla ja menee elämiseen. Miksi hallitus teki tällaisen arvovalinnan, että leikkaatte lapsiperheiltä? Miten te demarit, vihreät ja kristillisdemokraatit hyväksyitte tämän? Eikö olisi kannattanut harkita esimerkiksi oppivelvollisuuden korotuksen luopumisesta, Louhelainen kysyi.
Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) vastasi hallituksen tekevän talouspolitiikkaa, joka laittaa velkaantumisen kuriin. Se loppuu siihen, kun saadaan aikaan uutta kasvua. Kyky siihen on rajallinen, riippuu ulkomaista, mutta lisäämme tuloja maksuina eli korotamme veroja ja leikkaamme menoja.
– Ja kun menoista leikataan, voidaan valita, leikkaammeko palveluista vai tulonsiirroista. Nyt teimme sen valinnan, että teemme toimia, jotka koskettavat ihan kaikkia. Lapsilisässä on kyse noin kahdeksan euron leikkauksesta ja se ei koske pienituloisimpia ihmisiä, koska se kompensoidaan verotuksessa. Ratkaisut koskevat kaikkia hyvässä ja pahassa, Katainen puolustautui.
Soini: “Näyttää olevan väljempää teillä siellä”
Puheenjohtaja Timo Soini tervehti Kataista iloiten, että näyttää olevan entistä väljempää teillä siellä – vaikka kelpo joukko siellä vieläkin on.
– Kun sote luotiin, se oli lapselle menevä raha. On iso periaatteellinen muutos, että sitä lähdetään leikkaamaan. Indeksin te jo jäädytitte, kotihoidon tuen: katsoitte olevanne perhettä viisaampia sen päättämisessä, kuka on kotona, isä vai äiti. Ymmärrän, että valtio velkaantuu – mutta nyt on kyse arvovalinnoista: lapsista. 110 miljoonan leikkaus tuo ison vahingon, jolla valtiontalous ei parane. Onko mitään keinoa, jolla muuttaisitte tämän päätöksen vai siirtyykö se seuraavalle hallitukselle?
Katainen vastasi hallituksen sitoutuneen koviin leikkauksiin – mutta hän kiitti samalla oppositiota sote-sovusta, isot rakenteelliset uudistukset kun vievät maata eteenpäin.
Miksi autoveron palautus poistetaan taksikuskeilta?
Pentti Kettunen kysyi, onko hallitus todella ottamassa taksiyrittäjille välttämättömät autoveron palautukset pois?
– Ne on luotu, jotta Suomessa olisi hyvä, kansainväliset mitat täyttävä taksipalveluverkosto, Kettunen painotti.
Katainen vastasi valtion vähentävän paljon yritystuista, jotta vältytääntyöllisyyden kannalta vielä pahemmista veronkorotuksista, jotka haittaavat taloutta vielä pahemmin. Hän uskoi ihmisten ymmärtävän, ettei velkaantumista taiteta vain puheilla, vaan teoilla.
Lea Mäkipää kysyi vielä, onko hallitus arvioinut lapsilisien leikkauksen vaikutukset perhepolitiikkaan, kuten syntyvyyteen, erityisesti vähävaraisissa perheissä, joissa on työttömyyttä ja erilaista sairautta.
Katainen vetosi tasaaviin vaikutuksiin:
– En usko, että yhdessäkään perheessä suunnitellaan perheenlisäystä kahdeksan euron takia. Tai jätetä sitä tekemättä, Katainen arvioi.
Kimmo Tiilikainen (kesk.) ihmetteli vielä, miksi hallitus ajaa päätöksillään jopa 20 000 lasta kunnalliseen päivähoitoon niin, että se aiheuttaa jopa 200 miljoonan euron kulut. Tiilikainen totesi, että antamalla vanhempien päättää päivähoidostaan itse yhteiskunta päätyisi voitolle.
Katainen vastasi, ettei kyse ole leikkauksesta, vaan hallitus halusi kannustaa molempia vanhempia töihin, lisätä työhön osallistumista ja samalla tasa-arvoa, että naiset työllistyisivät.
– Nämä eivät ole kaikille tärkeitä asioita, mutta me päädyimme tähän, hän totesi kehuttuaan samalla Tiilikaisen logiikkaa.
Soini: Miksi viiden vuoden suoja-aika jäi?
Soini totesi, että perheiden harkinta on aivan olennainen: on eri tilanne, kun lapsi tulee 20- tai 40-vuotiaalle – tilanteet vaihtelevat.
– Mutta kun päätös saatiin aikaan, miksi kuntapuoli jäi puolitiehen? Kun sote-uudistuksen ja pakkoliitosten kytky purettiin, mihin tarvitaan vielä kunnallista viiden vuoden suoja-aikaa? Miksei sitä laitettu matalaksi samantien?
Hän kiitti monipolvisessa kysymyksessään hallitusta kehitysavun leikkauksesta ja kysyi, oletteko nyt sydämettömien puolella, kun meitä siitä niin moitittiin? Lopuksi hän esitti lapsilisäleikkauksen kuittaamista ottamalla puolet puoluetuesta.
– Puoluetuesta tullaan kyllä leikkaamaan, kiva kun saamme tukea perussuomalaisista, Katainen naurahti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäntylä: Lapsilisäpäätöksissä tulisi käydä arvokeskustelua

Soini: Kotihoidontukea ei lyhennetä, perheiden itsemääräämisoikeuteen ei kajota
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää