

Viikon 4/2018 luetuin
Kehitysapu valui johtajan ökypalkkaan ja kalalammikkoon – Suomen ulkoministeriö odottelee yhä rahojaan takaisin
Sambialaisen maataloustuottajajärjestö ZNFU:n toiminnanjohtaja eleli leveästi Suomen kehitysapurahoilla. Hän muun muassa nosti 29 000 dollarin kuukausipalkkaa. Ulkomaiset rahoittajat olivat suostuneet vain 15 000 dollarin kuukausipalkkaan, joka sekin on valtava summa maassa, jonka bruttokansantuote on vain 1300 dollaria henkeä kohti vuodessa.
Tämän lisäksi toiminnanjohtaja Ndambo Ndambo ohjasi ainakin miljoonan verran kehitysapurahoja omalle firmalleen ja oman maatilansa ehostamiseen. Rahoilla rakennettiin tenniskenttä, klubitalo, kalalammikko ja muuta mukavaa.
Eikä siinäkään vielä kaikki: erään lähteen mukaan johtaja pisti 5000 dollaria käyttörahaa povitaskuunsa lähes joka viikonloppu.
Viikonloppurahat, kalalammikot ja ökypalkka maksettiin Suomen ja Ruotsin rahoittaman kehitysyhteistyöprojektin budjetista. Nelivuotisen projektin kokonaisbudjetti oli 24,5 miljoonaa euroa, josta Suomen osuus oli 7,8 miljoonaa. Suomi ehti antaa projektiin viitisen miljoonaa, ennen kuin väärinkäytökset havaittiin.
Erityistilintarkastus paljasti väärinkäytökset
Järjestön kirjanpito oli niin huolimattomasti hoidettu, että tilintarkastuksen ammattilaisetkaan eivät pystyneet tarkkaan selvittämään, mihin rahat ovat menneet.
– Kaikkiaan jopa 2,9 miljoonaa euroa on saatettu käyttää väärin. Me emme tiedä vielä varmuudella, kuinka suuresta summasta on kyse, sillä asiaa käsitellään yhä, kertoo ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idän osaston apulaisjohtaja Kristiina Kuvaja-Xanthopoulos Svenska Ylelle.
Tapausta tutkineen Ylen MOT-ohjelman mukaan projekti aloitettiin vuonna 2009 ja sitä päätettiin jatkaa vuonna 2014. Tuolloin ulkoministeriö arvioi, että ”ohjelma on yksi menestyneimmistä ohjelmista Sambiassa”.
– Olihan se yllätys, että kävi näin. Aiemmin meillä on ollut hyvää yhteistyötä ZNFU:n kanssa, kertoo Kuvaja-Xanthopoulos.
Järjestön kautta maksetun tuen oli tarkoitus vähentää maaseudun köyhyyttä Sambiassa. Ja varmasti monien yksittäisten henkilöiden köyhyys onkin vähentynyt.
Erään kerran Ndambo Ndambo osti 300 lehmää järjestön hallituksen jäseneltä 100 000 eurolla. Ndambo piti 150 lehmää itse, antoi 100 lehmää serkulleen ja 50 järjestön talousjohtajalle. Maatalousjärjestö maksoi lehmänkaupat.
Luonnonpuisto omalle farmille
Kaikkein eniten omaa köyhyyttään on vähentänyt Ndambo Ndambo. Hän on kuitenkin avokätisesti halunnut tarjota muillekin mahdollisuuden päästä nauttimaan kehitysaputyön tuloksista. Zambian Observer -lehden mukaan Ndambo Ndambo on avannut osan maatilastaan yleisölle. Luonnonpuistossa on mahdollisuus katsella villieläimiä, kalastaa, golfata, uida ja viettää juhlia. Tietenkin pientä pääsymaksua vastaan.
Alueella on oppaan mukaan 20 seepraa, 16 strutsia, emuja ja antilooppeja, joten katseltavaa riittää.
Takaisinmaksusta neuvotellaan – vain rippeitä takaisin
Ulkoministeriö päätti jo lokakuussa 2016 vaatia osan rahoista takaisin. ZNFU:n uuden johdon kanssa on sovittu, että järjestö maksaa takaisin 183 000 euroa toiminnanjohtajan ylimääräisistä palkkakustannuksista. Rahat piti saada takaisin jo viime vuoden lopussa.
Lisäksi UM haluaisi maksamistaan viidestä miljoonasta vielä 600 000 euroa takaisin, mutta ZNFU:n johto on sitä mieltä, että ne rahat on käytetty täysin asianmukaisesti yleisavustuksena.
Suurin ongelma takaisinmaksun kannalta on kuitenkin se, että järjestöllä ei ole yhtään rahaa. Ulkoministeriön täytyy siis vain tyytyä odottamaan.
Kristiina Kuvaja-Xanthopoulos on kuitenkin luottavainen sen suhteen, että ZNFU tulee maksamaan rahat takaisin, koska muutoin heillä tulee olemaan vaikeuksia löytää uusia rahoittajia jatkossa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aholta tiukka “ei” työvoiman saatavuusharkinnan poistamiselle: Johtaisi orjatyöhön – “Kyse ei ole korkean osaamisprofiilin maahanmuuttajista”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä: Nykyistä kehitysapu voi kutsua ennemmin kehittymättömyysrahaksi

Kehitysmaiden johtajat polkevat omien kansalaistensa oikeuksia – Eerola: ”Tilanne olisi parempi, jos Afrikan valtioiden rajat olisi muodostettu kansallisuuksien pohjalta”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää