Mika Rinne
Käytetyn tavaran kauppa kasvaa
Hyvälaatuinen käytetty tavara tekee hyvin kauppansa tällä hetkellä. Kirpputoritavaroiden suosikkilistalle kuuluvat vanhat astiat, lelut, kirjat sekä lastenvaatteet. Sen huomaa, jos kiertää kirpputoreilla. Maria Rajala on saapunut Jyväskylässä sijaitsevaan Kirpputori Silinteriin kahden lapsen kanssa
– En myy itse, mutta annan pieneksi jääneet lasten vaatteet sukulaisille tai tuttaville. Välillä täällä tekee löytöjä. Pääasia on, että vaatteet ovat ehjiä sekä puhtaita ja niiden hinta ei ole liian korkea, Rajala sanoo.
Yrittäjä Timo Jäkkö perusti Silinterin yhdessä serkkunsa Joonatan Kuosmasen kanssa Jyväskylään vuonna 2010. Kirpputorin paikka on vaihtunut Laajavuoren kaupunginosasta Kirrin omakotitaloalueelle. Kaikki 190 myyntipöytää on täynnä tavaraa.
– Tulijoita on ollut alusta alkaen koko ajan. Talouden ylä-ja alamäet eivät ole vaikuttaneet myyjien määrään, vaan kierrättäminen on ollut trendinä jo pidempään, Jäkkö sanoo.
Jyväskylän lisäksi Jäkkö on avannut serkkunsa kanssa kirpputorin myös Tampereelle. Käytetyn tavaran kauppa ei ole Jäkön mielestä elintasomittari.
– Tämä on vaatteiden ja tavaroiden suhteen perhekirpputori. Tämä ei ole suinkaan vähävaraisten harrastus, vaan asiakkaita on laidasta laitaan, Jäkkö tietää.
Kirpputori säästää ympäristöä ja lompakkoa
Pöytämäärällä mitattuna Jyväskylän suurin kirpputori sijaitsee Seppälän kaupunginosassa. Kirpparilla.fi -nimeä kantavalla kirpputorilla on noin 390 myyntipöytää. Jyväskyläläinen Mervi Pylväläinen on vuokrannut pöydän viikoksi.
– Kaapit ja varasto pitää tyhjentää, sillä meillä on muutto edessä. Tästä saa myös hieman rahaa, joka tulee lapsiperheelle tarpeeseen, Pylvänäinen kertoo.
Pylvänäinen ostaa kirpputoreilta kirjoja, leluja ja lasten juhlavaatteita. Myymättä jääneet vaatteet hän vie SPR:n kierrätyskonttiin. SPR:llä ei ole vuokrapöytiä, mutta se ottaa vastaan lahjoituksina puhdasta ja ehjää tavaraa. Suomalaiset ostavat entistä enemmän toisiltaan ja säästävät siten lompakkoaan ja ympäristöä.
– Ostan usein tavaraa kirpputorilta, koska vaatteiden ja tavaroiden hintataso on edullinen kauppaan verrattuna.
Tässä säästää rahaa ja kierrättäminen on myös ympäristöystävällistä, Pylvänäinen sanoo.
Pasi Nieminen on yksi viidestä Kirpparilla.fi -kirpputorin yrittäjistä. Jyväskylän lisäksi yrityksellä on toinen myymälä Kuopiossa.
– Meidän keskimääräinen tilitys on viikossa noin 160 euroa asiakasta kohden. Jonotusaika on noin viikon, mutta se pitenee kun mennään pyhiä. Täälläkin on myyntisesongit kuten kaupoissa. Kesävaatteet eivät oikein tahdo mennä kaupaksi enää syksyllä, Nieminen kertoo.
Niemisen mukaan tavaroiden tai vaatteiden hinnoittelu saattaa olla aluksi vaikeaa, mutta sopiva hintataso löytyy kun kiertää ja katsoo millä hinnalla muut myyvät tavaroitaan. Huonokuntoiset vaatteet eivät kiinnosta ketään, vaan Nieminen neuvoo laittamaan käytetyimmät vaatteet suoraan kierrätyskonttiin.
Kirpputoreilta häviää tavaraa yllättävän vähän. Niemisen mukaan suurempi riesa aiheutuu siivouksesta, sillä asiakkaat kuljettavat usein vaatteita ympäriinsä ja jättävät ne toisiin pöytiin, kun löytävät mielestään vielä paremman ja edullisemman puseron tai muun vaatteen.
Jyväskylässä rekillisen myyntipaikan viikkovuokra vaihtelee keskimäärin 20-30 euron välillä. Tämän lisäksi osa yrittäjistä veloittaa muutaman prosentin myyntiprovision.
Nettikauppa kiinnostaa verottajaa
Perinteisten kirpputorien määrän lisäksi vanhojen tavaroiden verkkokauppa on kasvanut voimakkaasti muutaman viime vuoden aikana. Suosittuja sivustoja ovat muun muassa Huuto.net ja Tori.fi. Esimerkiksi Tori.fi -palvelussa julkaistiin vuonna 2012 yhteensä 1,7 miljoonaa ostetaan-, myydään- tai annetaan -ilmoitusta. Niiden kokonaisarvo oli 5,9 miljardia euroa.
Verontarkastusyksikön ohjaus- ja kehittämisyksikön ylitarkastaja Timo Puiro kertoo, että verohallinto valvoo käytetyn tavaran kauppaa olemassa olevien resurssien puitteissa.
– Verohallinto seuraa aktiivisesti uusia ilmiöitä ja esimerkiksi internet kauppapaikkoja. Sähköisen kaupan lisääntyessä ja monimuotoistuessa myös valvontaresursseja pyritään lisäämään ja kohdentamaan tarpeen mukaan eri sähköisen kaupan osa-alueille, Puiro toteaa.
Yrittäjä Pasi Nieminen kertoo, että verottaja on pyytänyt tietoja paljon kauppaa tehneestä myyjästä vain yhden kerran. Tuloverolaissa on säädetty verovapaaksi omassa tai perheen käytössä olleen tavanomaisen koti-irtaimiston luovutuksista saadut luovutusvoitot, jos niiden määrä on yhteensä enintään 5 000 euroa vuodessa.
– Käytännössä tällaisen käytetyn tavaran myynnistä ei yleensä luovutusvoittoa synny, koska hankintameno on suurempi kuin myyntihinta, sanoo johtava veroasiantuntija Tero Määttä, Henkilöverotusyksikön ohjaus- ja kehittämisyksiköstä.
Määttä muistuttaa, että muun omaisuuden kirpputorimyynnistä saadut luovutusvoitot ovat veronalaista tuloa, jos tällaisen omaisuuden yhteenlasketut luovutushinnat ovat yli tuhat euroa. Tuloa verotetaan pääomatulon veroprosentin mukaan.
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 1/2014 -lehdessä.
Mika Rinne
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää