Mika Rinne
Käytetyn tavaran kauppa kasvaa
Hyvälaatuinen käytetty tavara tekee hyvin kauppansa tällä hetkellä. Kirpputoritavaroiden suosikkilistalle kuuluvat vanhat astiat, lelut, kirjat sekä lastenvaatteet. Sen huomaa, jos kiertää kirpputoreilla. Maria Rajala on saapunut Jyväskylässä sijaitsevaan Kirpputori Silinteriin kahden lapsen kanssa
– En myy itse, mutta annan pieneksi jääneet lasten vaatteet sukulaisille tai tuttaville. Välillä täällä tekee löytöjä. Pääasia on, että vaatteet ovat ehjiä sekä puhtaita ja niiden hinta ei ole liian korkea, Rajala sanoo.
Yrittäjä Timo Jäkkö perusti Silinterin yhdessä serkkunsa Joonatan Kuosmasen kanssa Jyväskylään vuonna 2010. Kirpputorin paikka on vaihtunut Laajavuoren kaupunginosasta Kirrin omakotitaloalueelle. Kaikki 190 myyntipöytää on täynnä tavaraa.
– Tulijoita on ollut alusta alkaen koko ajan. Talouden ylä-ja alamäet eivät ole vaikuttaneet myyjien määrään, vaan kierrättäminen on ollut trendinä jo pidempään, Jäkkö sanoo.
Jyväskylän lisäksi Jäkkö on avannut serkkunsa kanssa kirpputorin myös Tampereelle. Käytetyn tavaran kauppa ei ole Jäkön mielestä elintasomittari.
– Tämä on vaatteiden ja tavaroiden suhteen perhekirpputori. Tämä ei ole suinkaan vähävaraisten harrastus, vaan asiakkaita on laidasta laitaan, Jäkkö tietää.
Kirpputori säästää ympäristöä ja lompakkoa
Pöytämäärällä mitattuna Jyväskylän suurin kirpputori sijaitsee Seppälän kaupunginosassa. Kirpparilla.fi -nimeä kantavalla kirpputorilla on noin 390 myyntipöytää. Jyväskyläläinen Mervi Pylväläinen on vuokrannut pöydän viikoksi.
– Kaapit ja varasto pitää tyhjentää, sillä meillä on muutto edessä. Tästä saa myös hieman rahaa, joka tulee lapsiperheelle tarpeeseen, Pylvänäinen kertoo.
Pylvänäinen ostaa kirpputoreilta kirjoja, leluja ja lasten juhlavaatteita. Myymättä jääneet vaatteet hän vie SPR:n kierrätyskonttiin. SPR:llä ei ole vuokrapöytiä, mutta se ottaa vastaan lahjoituksina puhdasta ja ehjää tavaraa. Suomalaiset ostavat entistä enemmän toisiltaan ja säästävät siten lompakkoaan ja ympäristöä.
– Ostan usein tavaraa kirpputorilta, koska vaatteiden ja tavaroiden hintataso on edullinen kauppaan verrattuna.
Tässä säästää rahaa ja kierrättäminen on myös ympäristöystävällistä, Pylvänäinen sanoo.
Pasi Nieminen on yksi viidestä Kirpparilla.fi -kirpputorin yrittäjistä. Jyväskylän lisäksi yrityksellä on toinen myymälä Kuopiossa.
– Meidän keskimääräinen tilitys on viikossa noin 160 euroa asiakasta kohden. Jonotusaika on noin viikon, mutta se pitenee kun mennään pyhiä. Täälläkin on myyntisesongit kuten kaupoissa. Kesävaatteet eivät oikein tahdo mennä kaupaksi enää syksyllä, Nieminen kertoo.
Niemisen mukaan tavaroiden tai vaatteiden hinnoittelu saattaa olla aluksi vaikeaa, mutta sopiva hintataso löytyy kun kiertää ja katsoo millä hinnalla muut myyvät tavaroitaan. Huonokuntoiset vaatteet eivät kiinnosta ketään, vaan Nieminen neuvoo laittamaan käytetyimmät vaatteet suoraan kierrätyskonttiin.
Kirpputoreilta häviää tavaraa yllättävän vähän. Niemisen mukaan suurempi riesa aiheutuu siivouksesta, sillä asiakkaat kuljettavat usein vaatteita ympäriinsä ja jättävät ne toisiin pöytiin, kun löytävät mielestään vielä paremman ja edullisemman puseron tai muun vaatteen.
Jyväskylässä rekillisen myyntipaikan viikkovuokra vaihtelee keskimäärin 20-30 euron välillä. Tämän lisäksi osa yrittäjistä veloittaa muutaman prosentin myyntiprovision.
Nettikauppa kiinnostaa verottajaa
Perinteisten kirpputorien määrän lisäksi vanhojen tavaroiden verkkokauppa on kasvanut voimakkaasti muutaman viime vuoden aikana. Suosittuja sivustoja ovat muun muassa Huuto.net ja Tori.fi. Esimerkiksi Tori.fi -palvelussa julkaistiin vuonna 2012 yhteensä 1,7 miljoonaa ostetaan-, myydään- tai annetaan -ilmoitusta. Niiden kokonaisarvo oli 5,9 miljardia euroa.
Verontarkastusyksikön ohjaus- ja kehittämisyksikön ylitarkastaja Timo Puiro kertoo, että verohallinto valvoo käytetyn tavaran kauppaa olemassa olevien resurssien puitteissa.
– Verohallinto seuraa aktiivisesti uusia ilmiöitä ja esimerkiksi internet kauppapaikkoja. Sähköisen kaupan lisääntyessä ja monimuotoistuessa myös valvontaresursseja pyritään lisäämään ja kohdentamaan tarpeen mukaan eri sähköisen kaupan osa-alueille, Puiro toteaa.
Yrittäjä Pasi Nieminen kertoo, että verottaja on pyytänyt tietoja paljon kauppaa tehneestä myyjästä vain yhden kerran. Tuloverolaissa on säädetty verovapaaksi omassa tai perheen käytössä olleen tavanomaisen koti-irtaimiston luovutuksista saadut luovutusvoitot, jos niiden määrä on yhteensä enintään 5 000 euroa vuodessa.
– Käytännössä tällaisen käytetyn tavaran myynnistä ei yleensä luovutusvoittoa synny, koska hankintameno on suurempi kuin myyntihinta, sanoo johtava veroasiantuntija Tero Määttä, Henkilöverotusyksikön ohjaus- ja kehittämisyksiköstä.
Määttä muistuttaa, että muun omaisuuden kirpputorimyynnistä saadut luovutusvoitot ovat veronalaista tuloa, jos tällaisen omaisuuden yhteenlasketut luovutushinnat ovat yli tuhat euroa. Tuloa verotetaan pääomatulon veroprosentin mukaan.
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 1/2014 -lehdessä.
Mika Rinne
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää