

MIKA RINNE
Kaupunkilaiset ja perussuomalaiset vastustavat vesihuollon yksityistämistä Jyväskylässä: ”Myyntihankkeesta luovuttava – kalliin konsulttiyhtiön rahoittaminen lopetettava heti”
Jyväskylän perussuomalainen valtuustoryhmä vastustaa kaupungin kokonaan omistaman energia- ja vesiyhtiö Alvan vähemmistöosuuden myyntiä.
Valtuustoryhmään kuuluvat kansanedustaja Toimi Kankaanniemi sekä kaupunginvaltuutetut Kauko Isomäki ja Tapani Mäki.
Jyväskyläläisiä huolestuttaa, miten käy esimerkiksi veden hinnalle, jos kaupunki myy yhtiöstä 30-40 prosenttia. Kaupunki on tilannut vähemmistöosuuden myynnistä esiselvityksen konsulttiyhtiö KPMG:ltä.
– Vastustamme Alvan yksityistämistä. Haluamme luopua myyntihankkeesta ja lopettaa kalliin konsulttiyhtiön rahoittamisen heti, Kankaanniemi esittelee valtuustoryhmän vaatimuksia.
Valtuustoryhmän puheenjohtaja Isomäki sanoo, että yksityistämiseen liittyy isoja riskejä.
– Jos omistajaksi tulisi joku yksityinen ulkomainen tai kotimainen taho, niin se ei laita turhaan rahaa kiinni yhtiöön. Jossain vaiheessa tulee paine saada omistukselle tuottoa ja silloin kaukolämmön ja veden asiakashinnat nousevat, Isomäki selvittää.
Kaupunkilaisilla aito huoli
Isomäki puhui perussuomalaisten valtuustoryhmän vaatimuksista Jyväskylän kaupungin järjestämässä ja Alvaan liittyvässä avoimessa keskustelutilaisuudessa torstai-iltana.
Alun perin perusuomalaisten ex-kansanedustaja Kauko Tuupaisen ideoima tilaisuus täytti Jyväskylän pääkirjaston sata henkeä vetävän salin hetkessä ja kymmeniä ihmisiä jäi salin ulkopuolelle.
Jyväskyläläisten kysymyksiin oli vastaamassa kaupungin luottamushenkilöitä, kaupunginjohtaja Timo Koivisto ja Alvan toimitusjohtaja Tuomo Kantola. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumelaa (vihr.), 1. varapuheenjohtaja Juha Suonperää (kok.) tai 2. varapuheenjohtaja Eila Tiaista (vas.) tilaisuus ei kiinnostanut.
Äänessä olleet kaupunkilaiset vastustivat tiukkaan sävyyn Alvan myyntiaikeita. Välillä demaritaustainen kaupunginjohtaja joutui rauhoittelemaan kuumentunutta huutelua.
Koivisto perusteli kuulijoille mahdollista vähemmistöomistajaa sillä, että se toisi yhtiöön lisää osaamista, jakaisi riskiä muuttuvalla energiasektorilla ja toisi myös rahaa.
– Kaupungille pitää jäädä enemmistöosuus ja määräysvalta yhtiöstä. Vaaraa sille, että joku tulisi omistajaksi ja määräisi veden hinnan, ei ole, Koivisto painotti huolestuneelle yleisölle.
Ostaja haluaa päätösvaltaa
Kankaanniemi suhtautuu kaupunginjohtajan puheisiin kriittisesti.
– Määräysvalta ei ole itsestään selvä asia. Yksityinen ostaja odottaa tuoton lisäksi myös päätösvaltaa, maksettuaan omistuksestaan hyvän hinnan, Kankaanniemi huomauttaa.
Hänestä osaomistukseen liittyy myös rakenteellinen ristiriita.
– Osakeyhtiön tavoite on tuottaa omistajilleen mahdollisimman paljon voittoa ja kaupungille se on palveluyhtiö, joka haluaa pitää kaupunkilaisten maksut kohtuullisena, Kankaanniemi muistuttaa.
Päätöksiä julkisuudelta piilossa
Yleisötilaisuuteen osallistunut Arto Nurmela oli huolestunut mahdollisen osakassopimuksen julkisuudesta, jonka yksityiskohdat kuuluvat kaupunginjohtajan mukaan liikesalaisuuden piiriin.
– Ymmärrän yhtiön kehittämisen, mutta minua huolestuttaa asioiden ja päätöksenteon kätkeminen yrityssalaisuuden taakse. Tämä on tärkeä asia. Kyse on yhteisestä omaisuudesta ja en halua sen taakse kasvotonta voimaa, Nurmela toteaa.
Myös perussuomalaisten valtuustoryhmä pelkää, että vähemmistöomistajan myötä päätöksenteko menisi nykyistäkin salaisemmaksi.
– Kaupungin omistaman yhtiön päätöksenteon julkisuus on jo nyt heikkoa. Mikäli yksityinen omistaja tulee mukaan, niin asiat menevät liikesalaisuuden piiriin. Julkisuus ei mene parempaan suuntaan, ellei lakia muutettaisi edellyttämään laajempaa julkisuutta, Kankaanniemi kertoo.
Kuluttajaliitto tyrmää
Jyväskylän kaupungin suunnitelmat vesihuollon osittaisesta yksityistämisestä on herättänyt keskustelua myös valtakunnallisella tasolla.
Vesilaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Osmo Seppälän mukaan yksityisen omistajan tulo luonnollisen monopolin omistajaksi aiheuttaisi tarpeen sääntelyviranomaisen perustamiselle. Sääntelyä tarvittaisiin etenkin talouden läpinäkyvyyden turvaamiseksi ja hinnoittelun pitämiseksi kohtuullisena.
Kuluttajaliitto puolestaan tyrmää täysin luonnollisten monopolien yksityistämisen. Kuluttajaliiton mielestä vesihuoltoa ei saisi yksityistää edes osittain, koska riskinä on, että yritys käyttää monopoliasemaansa kuluttajan vahingoksi.
– Kansainvälisten kokemusten mukaan yksityisen omistuksen myötä investointeja on tingitty ja asiakasmaksuja korotettu voitontavoittelun hengessä niin paljon kuin sielu sietää, Kankaanniemi kertoo.
Kansalaisaloite vastustaa
Vesihuollon yksityistämisen estämiseksi on tehty myös kansalaisaloite, joka keräsi kahdessa päivässä eduskuntakäsittelyn oikeuttavat 50 000 allekirjoitusta.
Aloitteessa halutaan, että julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen myyminen kaupallisille yksityisille toimijoille estetään lailla ja nykyinen omistus pidetään julkisen sektorin hallussa.
– Valtion on vaikea lailla estää kuntaa myymästä omaisuuttaan. Tehtävä voi olla hankala perustuslain näkökulmasta. Kansalaisaloite on kuitenkin selkeä viesti, että kansa ei hyväksy vesihuollon yksityistämistä ja sen joutuvat poliitikot ottamaan huomioon, Kankaanniemi sanoo.
Jyväskylän kaupunki ei ole vielä tehnyt minkäänlaista päätöstä Alvan yksityistämisestä.
Kaupunki saa maaliskuussa suuntaa-antavat tarjoukset, jolloin tiedetään mitkä tahot ovat kiinnostuneita yhtiön vähemmistöomistusosuudesta.
Kaupunginjohtaja Koiviston mukaan prosessi päättyy siihen, jos sopivaa ehdokasta ei löydy. Mikäli ostajaehdokas löytyy, niin kaupunginvaltuusto voi päättää kaupasta aikaisintaan kesäkuussa.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kaupunkilaiset Kuluttajaliitto hinnoittelu Alva vesihuolto Tapani Mäki Kauko Isomäki Jyväskylä Yksityistäminen Toimi Kankaanniemi perussuomalaiset kansalaisaloite hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Pohjavesiä ei saa myydä – kaupat estettävissä lakimuutoksella

Tavio: Salliiko Marinin hallitus vesilaitoksien myymisen? – “Vaarana on kuluttajahintojen jyrkkä nouseminen”

Elomaa: Suomen on pidettävä kansainväliset sijoittajat erossa pohjavesistämme ja kuntien vesiyhtiöt omissa käsissä

Perussuomalaiset hallitusneuvotteluista: Valtion omaisuuden jatkuva myyminen on hyvin vastuutonta politiikkaa – “Eikö Caruna-kauppa opettanut vihervasemmistolle mitään?”

Caruna-Pekka taivasteli sähkön hintaa

Kaupunkilaisille ja perussuomalaisille erävoitto – Jyväskylä keskeyttää selvityksen vesihuollon yksityistämisestä

Helsingin piirin tupaantulijaiset: Nuorennusleikkaus, paljon uusia someseuraajia ja listat täyteen kuntavaaliehdokkaita
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää