

LEHTIKUVA
Helsingin opetusvirastolla erikoinen tärkeysjärjestys: Myönsi koulukuljetuksen vammaiselle pojalle vasta kolmen vuoden taistelun jälkeen
Samaan aikaan, kun Helsingin kaupunki käytti viime vuonna 800 000 euroa islamin opetukseen, joutuivat vanhemmat taistelemaan vammaisen poikansa koulukyydistä.
Helsinkiläinen Paunion perhe on huojentunut opetusvirastolta saamaansa tuoreen päätöksen vuoksi, jossa on lopulta myönnetty perheen pojalle oikeus koulukuljetukseen invataksilla. Ala-asteella opiskeleva poika on vaikeasti liikuntavammainen, ja päivittäinen koulumatka edellyttää invataksin käyttämistä.
– Lapsellamme on ollut invataksin tarve ensimmäisestä luokasta lähtien. Kuljettaminen yhteistaksissa on käytännössä mahdotonta, koska hän ei ole päässyt kiipeämään taksiin. Olemme nyt tyytyväisiä, mutta asian ratkeamiseen kulunut aika on tuntunut turhauttavalta, kertoo pojan äiti Tuija Paunio.
Koulukuljetuksen järjestymisen käytännön ongelmat alkoivat jo vuonna 2013 tapahtumista, kun poika vaihtoi hänelle ensin osoitetusta koulusta opiskelemaan toiseen kouluun.
Liikuntaesteet johtivat ongelmiin
Koulunvaihtamisen taustalla olivat useat käytännön vaikeudet. Esimerkiksi koulua ei oltu muokattu liikuntaesteisen oppilaan käytettäväksi, joten jo koulussa liikkuminen oli hankalaa.
– Pojallamme oli vaikeaa sopeutua, koska koulunkäyntiin liittyvät järjestelyt eivät lähteneet sujumaan toivotulla tavalla. Hänen oli ylipäätään hankalaa opiskella ja liikkua päivittäin rakennuksessa, jota ei ole suunniteltu liikuntavammaiselle. Koulussa hänellä piti olla tukenaan myös avustaja, joka ei kuitenkaan aina päässyt paikalle. Kouluympäristö oli myös erittäin vilkas ja siellä esiintyi koulukiusaamista, Tuija Paunio kertoo.
Koulunkäynnin päivittäiset ongelmat saivat lopulta pojan itsensä turhautumaan. Syksyllä 2013 hän lähti kesken koulupäivän karkumatkalle.
– Hän karkasi ilman ulkovaatteita ja kenkiä kylmään syysaamuun. Perussairautensa vuoksi tilanne olisi saattanut olla hänelle jopa hengenvaarallinen. Tuolloin poikamme ei ollut vielä pyörätuolissa. Vanhempina me jouduimme lopulta ottamaan lapsemme pois vanhasta koulusta vaikean koulupelon ja turvattomuuden tunteen vuoksi.
Uuteen kouluun ei myönnetty kuljetusta
Pojalle järjestyi opiskelupaikka toisesta koulusta, jonka rehtori lupasi ottaa pojan kouluun.
– Soittelin eri viranomaisille. En heti saanut vastausta, voiko koulua vaihtaa, koska pojallamme oli erityisopetuksen tarve. Olimme kuitenkin pakkotilanteessa, emmekä missään olosuhteissa olisi voineet viedä lastamme vanhaan kouluun, eikä hän sinne olisi suostunut edes menemään.
Uudessa koulussa pojalle kuitenkin järjestyi hänen tarvitsemaansa tukiopetusta ja muutenkin koulunkäynti sujui hyvin. Paunion perheen ongelmat alkoivat, kun pojalle ei myönnetty koulukuljetusta uuteen kouluun.
– Helsingin kaupungin opetuspäällikkö ei suostunut tähän, koska kyseessä ei ollut poikamme lähikoulu. Pyysimme opetuspäälliköltä kahteen otteeseen kirjallisesti ensin kodin ja koulun yhteistyön kariutumiseen ja sitten koulupelkoon vedoten, että poikamme saisi koulukuljetuksen. Saimme kuitenkin vastauksen kirjeellä, jossa korostettiin, ettei kirje ole valituskelpoinen päätös.
Vanhemmat kustansivat itse koulukuljetuksen
Paunion perheen riitely eri hallintoviranomaisten kanssa alkoi syksyllä 2013. Poikansa koulukuljetuksen Pauniot ovat maksaneet itse.
– Tänä aikana teimme yhden laillisuusvalvontaan liittyvän kantelun, jonka myötä saimme lopulta koulukuljetusasiassa valituskelpoisen päätöksen.
Vuonna 2015 Pauniot muun muassa saivat Etelä-Suomen aluehallintovirastosta (AVI) kielteisen päätöksen vaatimukseen, joka koski koulukuljetuksen epäämiseen tehtyä päätöstä. Vanhemmat valittivat vielä hallinto-oikeuteen, joka myös teki asiassa kielteisen päätöksen, joten asian käsittely pysähtyi. Useiden valitusmenettelyiden yhteydessä vanhemmat olivat useita kertoja anoneet pojalle koulukuljetusta Helsingin opetusvirastosta.
– Teknisenä perusteena koulukuljetuksen myöntämisen epäämiselle oli kaupungin ohjeistukseen liittyvä vaatimus, jonka mukaan poikamme koulupelosta olisi pitänyt toimittaa lääkärintodistus. Tämä vaatimus ei kuitenkaan tuntunut järkevältä, koska uudessa koulussa pojallamme ei ole ollut ongelmia, Paunio sanoo.
Viranomaistoiminnan jäykkyys ihmetyttää
Opetusviraston äskettäin lähettämä päätös koulukuljetuksen järjestämisestä helpottaa perheen arkea. Pauniot ovat tyytyväisiä, että heidän poikansa koulukuljetuksen tarve on vihdoin tunnustettu viranomaistasolla.
– Poikamme pärjää ja viihtyy hyvin uudessa koulussa, mutta päästäkseen sinne hän tulee tarvitsemaan invataksikuljetusta nyt ja myös lähitulevaisuudessa.
Paunio ihmettelee koulukyytikuljetuksen järjestämiseen kulunutta aikaa sekä jäykkää viranomaistoimintaa.
– Lapsia koskevissa asioissa viranomaispäätökset tulee tehdä lapsen edun näkökulmasta. Koska tämä poikamme uusi koulu myös sijaitsee lähempänä kotia kuin vanha koulu, ei koulukyydin hyväksyminen tähän uuteen kouluun olisi edes tuonut Helsingin kaupungille yhtään lisäkustannuksia.
ILKKA JANHUNEN
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Elovaaran suosittu kiusaamisaloite herätti keskustelua – väkivalta lisääntynyt kouluissa

Koulukiusaamista vastustavat moottoripyöräilijät leimattiin liivijengiläisiksi – Tuusulassa kerättiin nimiä motoristien puolesta

Opetushallitus ajaa monikulttuurisuutta kouluihin

Oulun perussuomalaiset huolissaan lasten turvallisuudesta – eri toimijoiden yhteistyötä tiivistettävä

Tynkkynen: Koulujen tehtävä ei ole levittää sukupuolineutraalia propagandaa

Koulussa riehuviin oppilaisiin kyllästynyt opettaja: “Maahanmuuttajalapset lisänneet häiriöitä – haistattelevat naisopettajille”

Tuohtunut Hakkarainen Saarijärven vanhempainillassa: “Miten voi olla mahdollista, että tänne tullaan muka sotapakolaisina ja tehdäänkin rikoksia”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää