Presidentti Donald Trump ilmoitti lauantaina maansa ottavan käyttöön 25 prosentin tullin kaikille Kanadasta tuotaville tuotteille, paitsi öljylle ja muille energiatuotteille, joiden tullimaksu on vain 10 prosenttia. Kanada vastasi heti ottamalla käyttöön omat 25 prosentin tullimaksunsa Yhdysvaltain tuotteille.
Myös Meksikolle asetettiin 25 prosentin tulli. Perusteluna oli muun muassa se, että Kanada ja Meksiko eivät ole suhtautuneet rajaturvallisuuteen riittävän vakavasti.
Asiantuntijat: Trump “ampuu itseään jalkaan”
Maailmalla asiantuntijat olivat yleisesti sitä mieltä, että Yhdysvallat “ampuu itseään jalkaan” näillä tulleilla. Talouslehti The Wall Street Journal kutsui Trumpin asettamia tulleja ”historian typerimmäksi kauppasodaksi” ja väitti, että huumeiden virtaa Yhdysvaltoihin ei voi kukaan estää.
Nyt näyttää kuitenkin siltä, että sekä Kanada että Meksiko ovat sitoutuneet yhteistyöhön Yhdysvaltain kanssa huumeiden ja ihmisten salakuljetuksen lopettamiseksi. Trump ei halunnutkaan kauppasotaa vaan sodan huumeita vastaan. Tulleilla uhkaaminen oli neuvottelutaktiikka, jolla Trump sai naapurimailta kaiken pyytämänsä.
Trudeau: 1,3 miljardia lisärahaa rajavalvontaan
Pääministeri Justin Trudeau ilmoitti myöhään maanantai-iltana, että Kanada sitoutuu käyttämään 1,3 miljardia dollaria rajavalvontansa vahvistamiseen. Rajalle hankitaan uusia helikoptereita ja muuta teknologiaa ja palkataan lisää henkilöstöä.
Kanadan rajaa valvomassa tulee olemaan kaikkiaan 10 000 rajavartijaa, jotka yhteistyössä amerikkalaisten virkatoveriensa kanssa pyrkivät pysäyttämään fentanyylin ja muiden huumeiden salakuljetuksen. Lisäksi Kanada sitoutuu määrittelemään huumekartellit terroristijärjestöiksi.
Meksiko lähettää lisää sotilaita rajalle
Aiemmin maanantaina Meksikon presidentti Claudia Sheinbaum kertoi käyneensä presidentti Trumpin kanssa ystävällishenkisen puhelinkeskustelun, jossa he pääsivät sopuun keskeisistä asioista. Sheinbaum lupasi, että Meksiko vahvistaa välittömästi rajavalvontaansa lähettämällä 10 000 kansalliskaartin sotilasta rajalle.
Tarkoituksena on torjua erityisesti fentanyylin salakuljetusta Yhdysvaltoihin. Vastaavasti Yhdysvallat sitoutuu estämään aseiden salakuljetusta Meksikoon päin.
Mahdollisten tullien käyttöönottoa lykätään kuukaudella
Sekä Kanada että Meksiko käynnistävät Yhdysvaltain kanssa neuvottelut, joissa sovitaan tarkemmista yksityiskohdista rajavalvontaan ja maiden väliseen kauppaan liittyen. Neuvottelut käydään kuukauden kuluessa. Sillä aikaa tullimaksut ovat poissa käytöstä.
Ihmisten ja huumeiden salakuljetus ovat merkittäviä ongelmia. Joe Bidenin hallinnon aikana noin 10 miljoonaa henkilöä yritti päästä Yhdysvaltain rajan yli laittomasti. Fentanyylin yliannostuksen arvioidaan aiheuttavan 75 000 amerikkalaisen kuoleman joka vuosi.
Neuvottelut tulossa myös Kiinan kanssa?
Vastaavia neuvotteluja tullaan ehkä käymään myös Kiinan kanssa. Trump asetti lauantaina Kiinallekin kymmenen prosentin lisätullit. Kiina tuottaa fentanyylin raaka-aineita, joista jalostetaan fentanyylia Meksikossa ja Kanadassa. Trump ei ole myöskään tyytyväinen Kiinan panostukseen kansainvälisten rikollisjärjestöjen rahanpesun estämiseksi.
Viime viikolla Trump käytti tulleja ja muita pakotteita onnistuneesti taivuttaessaan Kolumbian ottamaan vastaan omat kansalaisensa, jotka Yhdysvallat haluaa palauttaa Kolumbiaan. Tulleilla uhkaaminen tuntuu olevan Trumpille neuvotteluvaltti, jolla hän saa muut maat tulemaan nopeasti järkiinsä.