

PS ARKISTO
Ilmastohypetys maksaa: Kaupassa joutuu miettimään entistä tarkemmin, mitä laitetaan ostoskärryyn – ”Ruuan hinta on noussut selvästi”
Sähkö- ja polttoainelaskujen hintojen nousu syö kotimaista ostovoimaa. Lisäksi kotitalouksien kurjimusta pahentaa entisestään ruuan hinnan nousu. Yhä useamman suomalaisen lompakko kevenee, kun hallitus jatkaa ylikunnianhimoista ilmastopolitiikkaansa.
Äänekoskelainen perheenäiti Marja Kolari tietää, että ruokamenot tekevät suuren loven arjen menoihin.
– Yritän miettiä tarkkaan, mitä ostan ja valmistan itse ruokaa. Silti rahaa kuluu yllättävän paljon. Se ei koske lihatuotteita vaan ihan kaikkia tuotteita, Kolari kertoo.
Kolarilla on miehensä kanssa neljä lasta, joista yksi asuu vielä kotona.
Kolarin kolmihenkisen yrittäjäperheen keskimääräiset ruokamenot ovat kuukaudessa noin 500-600 euroa. Tähän sisältyy myös esimerkiksi kaikki pesuaineet, wc-paperit ja lemmikkieläinten ruoka.
– Ruuan hinta on noussut viimeisen vuoden aikana selvästi. Ruuan hinta on aivan liian korkea ja sen arvonlisävero on liian kova. Alkutuottaja saa vain pienen osan siitä, mitä ruoka maksaa kaupassa. Asiakas maksaa loppupelissä kaiken, Kolari toteaa.
Ennuste povaa lisämenoja
Pellervon taloustutkimuskeskus PTT:n syyskuussa julkaiseman ennusteen mukaan ruuan hinta nousee ensi vuonna 1,8 prosenttia.
Esimerkiksi lihatuotteiden, maitotuotteiden sekä leivän ja viljatuotteiden hinnat nousevat ensi vuonna parin prosentin luokkaa.
– Ruuan pitäisi olla sen hintaista, että myös pienituloiset pystyisivät ostamaan monipuolisesti. Nyt käy niin, että jos on pienituloinen, joutuu valikoimaan mitä ostaa, eikä se ole kenenkään etu, Kolari sanoo.
Hän on huolissaan pientuloisten palkansaajien, eläkeläisten ja opiskelijoiden pärjäämisestä ruuan hinnan noustessa.
– Se karsii kaupassa käynnin hyvin tarkkaan ja sen mitä sieltä voidaan ostaa. Esimerkiksi juusto on kallista. Moni vanhus sanoo, että heillä on käytettävissä ruokaan noin sata euroa kuukaudessa. Mitä sillä loppupelissä saa hankittua? Kolari pohtii.
Maksetaan ilmastohypetyksestä
Hallituksen tavoitteena on, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tavoite edellyttää päästövähennyksiä esimerkiksi ruoantuotannossa.
– Se kulminoituu tähän ruokaan ja muihin arjen menoihin. Polttoaineiden hinnat ovat aivan hirveitä. Minä en voi tehdä työtä ilman autoa. Turveyrittäjät on ajettu ahdinkoon. Hallitus ei ajattele mitä kehä kolmosen ulkopuolella tapahtuu, vaan haluaa yltiöpäisesti olla koko maailman pelastaja, Kolari tuumii.
Perussuomalaiset tekevät työtä, jotta hallituksen ilmastopolitiikkaan saataisiin maalaisjärkeä. Kolari liittyi puolueeseen viime vuonna.
– Vaakakupissa painoi se, että minulle on tärkeää suomalaisuus. Minut on kasvatettu termillä: uskonto, koti ja isänmaa. Isä oli sodassa ja äiti kotirintamalla. Olen kulkenut paljon maailmalla ja koen sydämessäni, että suomalaisuus on minulle ylpeydenaihe.
Kolarin mielestä pienellä Suomen kansalla on mitätön vaikutus koko maailman ilmastoon.
– Vasemmistovihreiden ilmastohypetys on mennyt ihan ylitse. Jo pienet lapset joutuvat miettimään, voivatko he syödä lihaa. Se on kuitenkin yksi osa tervettä ruokavaliota. Hyväksyn myös kasvisruuan, mutta ei meidän puolestamme voi päättää, mitä me syömme.
Kotimainen ruoka on ekoteko
Maatalouden päästöjen vähentäminen ei saa johtaa lähiruuan eli kotimaisen ruuan hinnan nostoon, sanovat perussuomalaiset.
Jos EU pääsee päsmäröinnissään niskan päälle ja hallitus lähtee mukaan sen jokaiseen viherhumppaan, Suomesta loppuu ruuantuotanto, mikä uhkaa suomalaisten huoltovarmuutta.
– Suomalainen ruoka suomalaisille on ilmastoteko jo itsessään, muistuttaa perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari.
Perussuomalaiset esittää Suomen kunnianhimoisten ilmastotoimien maltillistamista siten, että hiilineutraaliustavoitetta siirrettäisiin vuoteen 2050 eli samalle tasolle EU:n ja Suomen oleellisten kilpailijamaiden kuten Ruotsin ja Saksan kanssa.
– Unionin tasolla olisi mahdollista vaikuttaa näihin asioihin esimerkiksi lisäämällä päästöoikeuksia markkinoille ja tekemällä sellaista politiikkaa, että kivihiilestä ja fossiilisista polttoaineista ei pyrittäisi eroon niin nopeasti, koska se ei ole mahdollista, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.
Purran mielestä ilmastopolitiikkaan sisältyy paljon ristiriitaisuuksia. Hän nostaa esimerkiksi hallituksen, erityisesti vihreiden, nuivan suhtautumisen kotimaiseen maatalouteen ja ruuantuotantoon.
– Se tarkoittaa sitä, että kun ilmastotoimia aletaan kiihkeästi tekemään, suomalaisen ruuan hinta nousee. Siitä sitten seuraa se, että me syömme ulkomaista ruokaa, jota rahdataan tänne laivoilla ja lentokoneilla. Se ei ole järkevää ilmaston kannalta eikä myöskään suomalaisen maatalouden ja huoltovarmuuden kanssa.
Polttoaine- ja sähköveroja alas
Suomessa vihreän politiikan kustannukset ovat useita miljardeja. Purran mukaan miljardit olisivat paremmassa hyötykäytössä siten, että tavallisen kansalaisen asumisen, liikkumisen ja ruuan hintojen nousun korotuksia hillittäisiin.
– Esimerkiksi niin, että polttoaineen hintaan kohdistuvia veroja maltillistettaisiin, tietysti puhumattakaan vaikkapa kotitalouksien sähköverosta niin, että maksutaakka ei olisi näin korkea.
Kansalaiset näyttäisivätkin olevan kyllästyneitä vihreän politiikan alati paisuvista kustannuksista. Tästä kertoo mm. se, että polttoaineveron kohtuullistamista esittävä kansalaisaloite sai vaadittavat 50 000 nimeä kasaan ennätysajassa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- punavihreä ideologia ilmastotoimet polttoaineverotus asuminen ja liikkuminen päästövähennykset ostovoima ruuan hinta elinkustannukset kotimainen ruoka Riikka Purra Laura Huhtasaari Huoltovarmuus perussuomalaiset Maatalous hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kokoomus perustelee EU-tulonsiirtoja ”yhteisellä vahvuudella” – Purra: ”Miksi Suomen pitäisi maksaa Ranskaan sähkölaskuja ja Italian kyvyttömyyttä kerätä veroja”

Bensalitran hinta jo lähes kaksi euroa – Luukkanen: Punavihreä hallitus siirtää Suomea takaisin 1800-luvulle – ”Kurjistaminen näkyy joka paikassa”

PS haluaa vahvistaa kansan ostovoimaa keventämällä veroja ja leikkaamalla turhasta – Ranne: “Valtion tehtävä on palvella suomalaisia, siihen ei kuulu minkäänlainen maailmanparantaminen”

Suomalaiset helisemässä polttoaineiden hintojen kanssa – Peltokangas: Suora leikkaus veroon on ainoa toimiva keino

Kokoomus ei halua keventää polttoaineen verotusta – perussuomalaiset pitävät korkeita pumppuhintoja kurittamisena

Polttoaineiden hinnat pilvissä – kasvavat ilmastotoimet ajavat suomalaisia energiaköyhyyteen: ”Kyllähän tämä hirvittää”

Ammattidiesel otettava käyttöön Suomessa – bensakuskiakin paleltaa

Sähkökriisi tuuperruttamassa Euroopan talouden – jättipankki arvioi kotitalouksien energialaskujen nousevan vielä 50 prosenttia

Kansalaisaloite keräsi nimet kasaan parissa päivässä: Kipuraja ylitetty – autoilun elvytyspaketti etenee eduskuntaan
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää