LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kaukaiset kriisit muuttumassa paikallisiksi – Lähi-idän sotaa käydään nyt ruotsalaisissa luokkahuoneissa
Hallitsemattomaan maahanmuuttoon liittyy ongelmia, jotka tulevat silmille vasta ajan myötä. Erimielisyydet, ennakkoluulot ja vihanpito eivät katoa, vaikka elämän kulissit vaihtuisivat. Hamasin ja Israelin sota on nyt levinnyt ruotsalaiskoulujen luokkahuoneisiin.
”Oppilaiden viha toisia kansoja ja uskontoja vastaan on eräs koululaitoksemme vaikeimmista ongelmista. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat juutalaiset. Oppilaiden viha on usein kiveen hakattu ja mielipiteen muuttaminen on vaikeaa. Osaksi ympäristön painostuksen ja osaksi kotoa perityn asenteen takia. Kun vanhemmat jakavat lastensa ajatusmaailman, heidän kanssaan on turha keskustella lasten käytöksestä”. Näin väittää Linnea Lindqvist Expressenin pääkirjoitussivulla.
Opettajataustainen Lindqvist kuvailee kirjoituksessa tapausta, jonka hän näki ollessaan ala-asteen koululaisten kanssa välitunnilla. Tokaluokkalainen piirsi asvalttiin sinivalkoisen Israelin lipun ja ryhtyi sitten voimakkaasta polkemaan aikaansaannostaan pienillä jaloillaan.
Oppilas puhuteltiin, häiriöilmoitus tehtiin ja vanhempia kontaktoitiin.
”Se oli se mitä asiassa voitiin siinä tilanteessa tehdä. Mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että kahdeksanvuotias on juutalaisvastainen. Ei ole oikein, että lapsi toimii näin. Se oli tietoista ja suunniteltua”, Lindqvist kirjoittaa.
”Konflikti leviää kaikkialle Ruotsiin”
Malmön kaupungin kouluissa ei ole kovinkaan harvinaista, että oppilailla on vahvat siteet Lähi-itään. Siksi kaupungin virkakunnassa on herännyt huoli siitä, että Lähi-idässä meneillään oleva konflikti hyökyisi luokkahuoneisiin ja aiheuttaisi antisemitismiä tai islamofobiaa.
– Monet opettajista ovat pelänneet ottaa asiaa esille. Kyse on vaikeasta tasapainoilusta, sillä yhtäältä konfliktia ei haluta kärjistää ja toisaalta oppilaiden tunteitakaan ei haluta aliarvioida, sanoo lukion lehtori Tilda Malmros Svenska Dagbladetissa.
Opettajien tuen tarve nousi esiin jo Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin kärjistyessä toukokuussa 2021. Malmön kaupunki vastasi akuuttiin tarpeeseen tuottamalla tuolloin faktoja ja opetusmenetelmiä sisältävän tukimateriaalin.
– Konflikti leviää kaikkialle Ruotsiin ja sitä voi olla vaikea hallita. Siksi tuotimme tämän materiaalin, mutta jokainen opettaja saa itse päättää, miten haluaa sitä käyttää, toteaa Björn Westerström, opettaja ja Malmön kaupungin koulutustoiminnallisen työn esihenkilö.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kaukainen paikallinen ajatusmaailma Björn Westerström Tilda Malmros Linnea Lindqvist vihanpito erimielisyydet ala-aste asenteet hallitsematon maahanmuutto konflikti terroristijärjestö Gaza kriisi Juutalaisvastaisuus islamofobia Lähi-itä Malmö Hamas Antisemitismi Israel Ruotsi koulu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Pohjoismaiden maahanmuuttoministerit pääsivät yhteisymmärrykseen laittomasti maassa olevien palautuksista
Husu Hussein tempaisi taas ”yksityishenkilönä” – juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja syytti kirjoitusta antisemitistiseksi
Bild-lehden manifesti herättää reaktioita: “Olemme olleet liian pitkään naiveja, sokeita ja suvaitsevaisia”
Helsinkiläismoskeijan johtaja uskoo muslimiväestön räjähdysmäiseen kasvuun ja kantaväestön romahdukseen Suomessa: “Täällä vaan mies miehen kanssa, nainen naisen kanssa”
Muslimit protestoivat seksuaalikasvatusta vastaan Belgiassa – kouluja yritetty polttaa
Hamas käyttää 758 000 litran polttoainevarastoa tunneliverkostoon ja rakettituleen – kieltäytyy auttamasta sairaaloita
Suomen Perustan toiminnanjohtaja tyrmää Hesarin Kuukausiliitteen maahanmuuttoluvut: Maahanmuutolla ei voi ratkaista ikärakennemuutoksen aiheuttamaa kestävyysvajetta
Anne Frankin päiväkoti haluaa vaihtaa nimensä Saksassa – maahanmuuttajavanhemmat valittaneet
Moderaattipoliitikon tunnustus: Maahanmuuttajien kotouttamisyritykset perustuvat höttöisille unelmille sekä suoraan valheeseen
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää