

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kaukaiset kriisit muuttumassa paikallisiksi – Lähi-idän sotaa käydään nyt ruotsalaisissa luokkahuoneissa
Hallitsemattomaan maahanmuuttoon liittyy ongelmia, jotka tulevat silmille vasta ajan myötä. Erimielisyydet, ennakkoluulot ja vihanpito eivät katoa, vaikka elämän kulissit vaihtuisivat. Hamasin ja Israelin sota on nyt levinnyt ruotsalaiskoulujen luokkahuoneisiin.
”Oppilaiden viha toisia kansoja ja uskontoja vastaan on eräs koululaitoksemme vaikeimmista ongelmista. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat juutalaiset. Oppilaiden viha on usein kiveen hakattu ja mielipiteen muuttaminen on vaikeaa. Osaksi ympäristön painostuksen ja osaksi kotoa perityn asenteen takia. Kun vanhemmat jakavat lastensa ajatusmaailman, heidän kanssaan on turha keskustella lasten käytöksestä”. Näin väittää Linnea Lindqvist Expressenin pääkirjoitussivulla.
Opettajataustainen Lindqvist kuvailee kirjoituksessa tapausta, jonka hän näki ollessaan ala-asteen koululaisten kanssa välitunnilla. Tokaluokkalainen piirsi asvalttiin sinivalkoisen Israelin lipun ja ryhtyi sitten voimakkaasta polkemaan aikaansaannostaan pienillä jaloillaan.
Oppilas puhuteltiin, häiriöilmoitus tehtiin ja vanhempia kontaktoitiin.
”Se oli se mitä asiassa voitiin siinä tilanteessa tehdä. Mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että kahdeksanvuotias on juutalaisvastainen. Ei ole oikein, että lapsi toimii näin. Se oli tietoista ja suunniteltua”, Lindqvist kirjoittaa.
”Konflikti leviää kaikkialle Ruotsiin”
Malmön kaupungin kouluissa ei ole kovinkaan harvinaista, että oppilailla on vahvat siteet Lähi-itään. Siksi kaupungin virkakunnassa on herännyt huoli siitä, että Lähi-idässä meneillään oleva konflikti hyökyisi luokkahuoneisiin ja aiheuttaisi antisemitismiä tai islamofobiaa.
– Monet opettajista ovat pelänneet ottaa asiaa esille. Kyse on vaikeasta tasapainoilusta, sillä yhtäältä konfliktia ei haluta kärjistää ja toisaalta oppilaiden tunteitakaan ei haluta aliarvioida, sanoo lukion lehtori Tilda Malmros Svenska Dagbladetissa.
Opettajien tuen tarve nousi esiin jo Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin kärjistyessä toukokuussa 2021. Malmön kaupunki vastasi akuuttiin tarpeeseen tuottamalla tuolloin faktoja ja opetusmenetelmiä sisältävän tukimateriaalin.
– Konflikti leviää kaikkialle Ruotsiin ja sitä voi olla vaikea hallita. Siksi tuotimme tämän materiaalin, mutta jokainen opettaja saa itse päättää, miten haluaa sitä käyttää, toteaa Björn Westerström, opettaja ja Malmön kaupungin koulutustoiminnallisen työn esihenkilö.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kaukainen paikallinen ajatusmaailma Björn Westerström Tilda Malmros Linnea Lindqvist vihanpito erimielisyydet ala-aste asenteet hallitsematon maahanmuutto konflikti terroristijärjestö Gaza kriisi Juutalaisvastaisuus islamofobia Lähi-itä Malmö Hamas Antisemitismi Israel Ruotsi koulu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pohjoismaiden maahanmuuttoministerit pääsivät yhteisymmärrykseen laittomasti maassa olevien palautuksista

Husu Hussein tempaisi taas ”yksityishenkilönä” – juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja syytti kirjoitusta antisemitistiseksi

Bild-lehden manifesti herättää reaktioita: “Olemme olleet liian pitkään naiveja, sokeita ja suvaitsevaisia”

Helsinkiläismoskeijan johtaja uskoo muslimiväestön räjähdysmäiseen kasvuun ja kantaväestön romahdukseen Suomessa: “Täällä vaan mies miehen kanssa, nainen naisen kanssa”

Muslimit protestoivat seksuaalikasvatusta vastaan Belgiassa – kouluja yritetty polttaa

Hamas käyttää 758 000 litran polttoainevarastoa tunneliverkostoon ja rakettituleen – kieltäytyy auttamasta sairaaloita

Suomen Perustan toiminnanjohtaja tyrmää Hesarin Kuukausiliitteen maahanmuuttoluvut: Maahanmuutolla ei voi ratkaista ikärakennemuutoksen aiheuttamaa kestävyysvajetta

Anne Frankin päiväkoti haluaa vaihtaa nimensä Saksassa – maahanmuuttajavanhemmat valittaneet

Moderaattipoliitikon tunnustus: Maahanmuuttajien kotouttamisyritykset perustuvat höttöisille unelmille sekä suoraan valheeseen
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää