LEHTIKUVA
Kataloniassa levottomuuksia – poliisia vastaan hyökätty palopommeilla ja hapolla
Katalonian protestit ovat eskaloituneet. Maakunnassa protestoidaan maan ex-johtajien ja kulttuurivaikuttajien saamia pitkiä vankeustuomioita kansankiihotuksesta ja julkisten varojen kavalluksesta. Rauhanomaisten protestien jälkeen myöhään keskiviikkona poliisia vastaan on heitetty molotovin cocktaileja sekä happoa, uutistoimisto Reuters kertoo.
Katalonian hallitus on vedonnut kansalaisiin, etteivät protestit saa yltyä väkivaltaisiksi. Katalonian itsenäisyysliike pitää tärkeänä, että se toimii aina ilman väkivaltaa.
– Tuomitsemme kaiken väkivallan. Sen täytyy loppua nyt, Katalonian presidentti Quim Torra kertoi valtiollisella tv-kanavalla.
Autoja sytytetty tuleen
Katalonian protestit sujuivat päivällä rauhallisesti. Illan hämärtyessä protestit muuntuivat nuorten toimesta levottomiksi. Nuoret sytyttivät autoja ja roskakoreja tuleen.
Poliisi joutui taltuttamaan vandaaleja. Neljä ihmistä on pidätetty. Kymmeniä ihmisiä on tarvinnut ensiapu- tai sairaalahoitoa.
Nuoret kertovat, että he ovat kyllästyneet odottamaan Katalonian itsenäisyyttä. Rauhanomaiset protestit eivät ole heidän mukaansa johtaneet mihinkään.
Katalonian protestit alkoivat jo maanantaina. Niiden on kerrottu jatkuvan läpi koko viikon.
Poikkeustoimia harkitaan
Espanjan virkaatekevä pääministeri Pedro Sánchez kertoi, että Katalonian tilanteen rauhoittamiseksi keskushallinto miettii poikkeustoimien käyttöä. Katalonian itsehallinto otettiin Madridin valvontaan pari vuotta sitten, kun maakunnassa järjestettiin ilman keskushallinnon lupaa kansanäänestys itsenäisyydestä.
Katalonian hallitus kertoi itsenäisyyden saaneen suuren tuen ja alue julistautui itsenäiseksi. Madrid syrjäytti Katalonian hallinnon, ja alueella järjestettiin uudet aluevaalit. Syrjäytetyn hallinnon kärkinimet joutuivat syytteeseen. Syyttäjä vaati tuomioita myös kapinasta, mikä olisi suurin piirtein kaksinkertaistanut jo nyt pitkät tuomiot.
Katalonian itsenäisyyttä tiukasti vastustava keskustaliberaalisen Ciudadanos-puolueen (suom. Kansalaiset) puheenjohtaja Albert Rivera vaati keskushallintoa käyttämään poikkeustilan voimatoimia Katalonian levottomuuksien vuoksi.
Katalonian itsenäisyyskiista ei näytä hellittävän. Espanjan keskushallinto vastustaa tiukasti itsenäisyysliikkeen vaatimusta järjestää itsenäisyydestä virallinen kansanäänestys. Kiista on repimässä Espanjan politiikan kahtia. Maahan ei välttämättä saada muodostettua hallitusta ennenaikaisten parlamenttivaalienkaan jälkeen.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Espanjan vaaleissa nöyryyttävä murskatappio entiselle mahtipuolueelle – uudet tuulet puhaltavat läpi mantereen
Europarlamentaarikko Huhtasaari huolissaan Espanjan oikeusvaltiotilanteesta
Katalonian itsenäisyyskiista repii Espanjan politiikan hajalle
Espanjan poliittinen pattitilanne vain syvenee – hyviä vaihtoehtoja ei enää ole
Espanjan hallituksen muodostamiseen iso mutka: Espanjan olisi pitänyt vapauttaa Junqueras
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää