Katalonian separatistit säilyttivät enemmistön alueparlamentissa

22.12.2017 |15:43

Katalonian aluevaaleissa itsenäisyyttä tavoittelevat puolueet säilyttivät parlamentaarisen enemmistön. Ne saavat yhteensä 70 paikkaa 135-paikkaisessa alueparlamentissa.

Itsenäisyyttä vastustavat puolueet saalistivat 57 paikkaa. Loput kahdeksan paikkaa meni Podemosin Katalonian siivelle. Puolue vastustaa yksipuolista itsenäisyysjulistusta, mutta myös autonomian rajoittamista. Vaalit sujuivat rauhallisesti. Äänestysaktiivisuus nousi peräti 82 prosenttiin.

Ääniosuuksissa separatistit separatistit pitivät pintansa. Separatistien ääniosuus oli 47,5 prosenttia. Katalonian itsenäisyyttä vastustavat puolueet kasvattivat kannatustaan vuoden 2015 aluevaaleista 39,1 prosentista 43,4 prosenttiin.

Monitulkintaiset vaalit

Politiikassa puolueilla on taipumus nähdä hopeareunuksia synkissäkin vaalituloksissa. Itsenäisyyttä tiukasti vastustava Ciudadanos nousi vaalien suurimmaksi puolueeksi 37 parlamenttipaikalla. Puolueen Katalonia-siiven johtaja Inés Arrimadas muistutti, että tulos oli kiistaton voitto “perustuslaillisiksi” kutsutulle Katalonian itsenäisyyttä vastustavalle blokille. Suurimman puolueen asemasta huolimatta Ciudadanosilla on toivoton tehtävä kasata Kataloniaan enemmistöhallitusta.

Roiman rökäletappion kokenut laitavasemmistolainen CUP iloitsi silti neljästä paikastaan, jotka merkitsevät puheenjohtajansa Carles Rieran mukaan tärkeää apua separatisteille. Ilman näitä paikkoja separatistit eivät voisi kasata enemmistöhallitusta. CUP saalisti vuonna 2015 kymmenen parlamenttipaikkaa.

Yhdessä Katalonia -puolueen Belgiassa maanpaossa oleva puheenjohtaja Carles Puigdemont iloitsi vaalituloksesta mahtipontisessa kiitospuheessaan. Puigdemont johdatti puolueensa toiseksi suurimmaksi 34 paikalla.

– Haluan onnitella katalaaneja maailmalle lähettämästään viestistään. Katalonian tasavalta kukisti monarkian ja artikla 155:n. Herra Rajoy liittolaisineen ovat hävinneet, Puigdemont julisti Brysselissä ja osoitti sanansa Espanjan pääministeri Mariano Rajoylle.

Puigdemont viittasi Rajoyn käynnistämään Espanjan perustuslain artiklaan 155, jolla Espanja voi mitätöidä tai rajoittaa Espanjan eri itsehallintoalueiden valtaa.

Rajoyn PP:lle ruma selkäsauna

Rajoyn luotsaama PP rojahti vaaleissa CUP:n tavoin. Puolue jäi vain kolmeen parlamenttipaikkaan. Vielä vuonna 2015 PP sai 11 paikkaa.

PP:n vaalivalvojaisissa oli haudanhiljaista ääntenlaskennan edetessä. Puolueen aluejohtaja Xavier García Albiol myönsi vaali-illan olleen “erittäin huono”. Hän kertoi uskovansa, että Katalonian tuleva hallitus noudattaa lakia.

– Tämä oli huono päivä PP:lle, mutta myös Katalonian tulevaisuudelle, Albiol muotoili.

Hän onnitteli Ciudadanosia vaalivoitosta.

ERC:n Rovira: tasavaltalaishallitus pikatahtia pystyyn

Gallup-suosikkina paistatellut ERC valui lopulta tuloksissa kolmanneksi. Separatistipuolue sai 32 paikkaa alueparlamenttiin. Puolueen puheenjohtaja Oriol Junqueras on pidätettynä Madridissa. Puolueen kakkoshenkilö Marta Rovira juhli separatistien vaalitulosta Barcelonassa.

– Nyt meidän täytyy kasata nopeasti tasavaltalaishallitus mahdollisimman nopeasti, Rovira kertoi.

ERC kieltäytyi Puigdemontin ehdottamasta yhteislistasta todennäköisesti siksi, että mielipidemittauksissa ERC:stä piti tuleman suurin separatistipuolue. Rovira ei murehtinut puolueensa noloa kömmähdystä.

Katalonian kriisiin tuskin nopeaa ratkaisua

Puigdemont vaati Espanjan hallituksen purkavan välittömästi Katalonian itsehallinnon rajoitukset. Espanja ei ole vaali-iltana perunut etsintäkuulutustaan Puigdemontista. On epäselvää, milloin hän voi palata Kataloniaan. Lisäksi Junqueras on pidätettynä.

Separatistien ja perustuslaillisten retoriikka ei ainakaan vaali-iltana pehmentynyt. Kiista voisi ratketa neuvottelupöydässä, jos Espanja perääntyisi myöntämällä Katalonialle laajempaa autonomiaa.

Espanjan kannalta riski on, että muutkin itsehallintoalueet alkavat vaatia lisävapauksia esimerkiksi verotuksessa. Toiseksi perääntyminen olisi Rajoylle merkittävä arvovaltatappio. Se voisi nakertaa hänen uskottavuuttaan valtiojohtajana.

Separatistit muodostavat mitä ilmeisimmin aluehallituksen Kataloniaan. Uusi itsenäisyysjulistus kärjistäisi tilannetta lisää. Retoriikan osalta tämä ei olisi yllätys.

– Itsenäisyys on jälleen kerran voittanut vaalit selkeästi. Se sai yli kaksi miljoonaa ääntä. Mikä kohta tässä on vielä epäselvää, Puigdemont kysyi Katalonian TV3:n haastattelussa.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Koneen Säätiö sponsoroi opettajan kotipornoa opiskelijoille – miten sairaaksi vihervasemmistolainen woke-ideologia voi vielä tästä muuttua?

13.11.2024 |12:10
5.
Suomen uutiset logo

Ruotsin hallitus haluaa maassa laittomasti piileskelevät sadat tuhannet ulos maasta – vihervasemmisto ja liittoaktivistit vastustavat

11.11.2024 |09:21
6.
Suomen uutiset logo

DEI lyttäsi Yhdysvaltojen nuoret miehet “myrkyllisiksi” ja tahrasi heidän historialliset sankarinsa – he nousivat DEI:tä vastaan ja loivat vastakulttuuria, joka siivitti Trumpia voittoon

13.11.2024 |23:00
7.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

14.11.2024 |23:20

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää