Tynkkynen: Portugalin nuorille aikuisille EU-tukipaketeilla veroparatiisimainen etu, jopa 10 vuoden asteittainen verovapaus – “On tämä härski kuvio”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) moittii Portugalille syydettyjä kohtuuttomia etuja.
Katalonian aluevaaleissa itsenäisyyttä tavoittelevat puolueet säilyttivät parlamentaarisen enemmistön. Ne saavat yhteensä 70 paikkaa 135-paikkaisessa alueparlamentissa.
Itsenäisyyttä vastustavat puolueet saalistivat 57 paikkaa. Loput kahdeksan paikkaa meni Podemosin Katalonian siivelle. Puolue vastustaa yksipuolista itsenäisyysjulistusta, mutta myös autonomian rajoittamista. Vaalit sujuivat rauhallisesti. Äänestysaktiivisuus nousi peräti 82 prosenttiin.
Ääniosuuksissa separatistit separatistit pitivät pintansa. Separatistien ääniosuus oli 47,5 prosenttia. Katalonian itsenäisyyttä vastustavat puolueet kasvattivat kannatustaan vuoden 2015 aluevaaleista 39,1 prosentista 43,4 prosenttiin.
Politiikassa puolueilla on taipumus nähdä hopeareunuksia synkissäkin vaalituloksissa. Itsenäisyyttä tiukasti vastustava Ciudadanos nousi vaalien suurimmaksi puolueeksi 37 parlamenttipaikalla. Puolueen Katalonia-siiven johtaja Inés Arrimadas muistutti, että tulos oli kiistaton voitto “perustuslaillisiksi” kutsutulle Katalonian itsenäisyyttä vastustavalle blokille. Suurimman puolueen asemasta huolimatta Ciudadanosilla on toivoton tehtävä kasata Kataloniaan enemmistöhallitusta.
Roiman rökäletappion kokenut laitavasemmistolainen CUP iloitsi silti neljästä paikastaan, jotka merkitsevät puheenjohtajansa Carles Rieran mukaan tärkeää apua separatisteille. Ilman näitä paikkoja separatistit eivät voisi kasata enemmistöhallitusta. CUP saalisti vuonna 2015 kymmenen parlamenttipaikkaa.
Yhdessä Katalonia -puolueen Belgiassa maanpaossa oleva puheenjohtaja Carles Puigdemont iloitsi vaalituloksesta mahtipontisessa kiitospuheessaan. Puigdemont johdatti puolueensa toiseksi suurimmaksi 34 paikalla.
– Haluan onnitella katalaaneja maailmalle lähettämästään viestistään. Katalonian tasavalta kukisti monarkian ja artikla 155:n. Herra Rajoy liittolaisineen ovat hävinneet, Puigdemont julisti Brysselissä ja osoitti sanansa Espanjan pääministeri Mariano Rajoylle.
Puigdemont viittasi Rajoyn käynnistämään Espanjan perustuslain artiklaan 155, jolla Espanja voi mitätöidä tai rajoittaa Espanjan eri itsehallintoalueiden valtaa.
Rajoyn luotsaama PP rojahti vaaleissa CUP:n tavoin. Puolue jäi vain kolmeen parlamenttipaikkaan. Vielä vuonna 2015 PP sai 11 paikkaa.
PP:n vaalivalvojaisissa oli haudanhiljaista ääntenlaskennan edetessä. Puolueen aluejohtaja Xavier García Albiol myönsi vaali-illan olleen “erittäin huono”. Hän kertoi uskovansa, että Katalonian tuleva hallitus noudattaa lakia.
– Tämä oli huono päivä PP:lle, mutta myös Katalonian tulevaisuudelle, Albiol muotoili.
Hän onnitteli Ciudadanosia vaalivoitosta.
Gallup-suosikkina paistatellut ERC valui lopulta tuloksissa kolmanneksi. Separatistipuolue sai 32 paikkaa alueparlamenttiin. Puolueen puheenjohtaja Oriol Junqueras on pidätettynä Madridissa. Puolueen kakkoshenkilö Marta Rovira juhli separatistien vaalitulosta Barcelonassa.
– Nyt meidän täytyy kasata nopeasti tasavaltalaishallitus mahdollisimman nopeasti, Rovira kertoi.
ERC kieltäytyi Puigdemontin ehdottamasta yhteislistasta todennäköisesti siksi, että mielipidemittauksissa ERC:stä piti tuleman suurin separatistipuolue. Rovira ei murehtinut puolueensa noloa kömmähdystä.
Puigdemont vaati Espanjan hallituksen purkavan välittömästi Katalonian itsehallinnon rajoitukset. Espanja ei ole vaali-iltana perunut etsintäkuulutustaan Puigdemontista. On epäselvää, milloin hän voi palata Kataloniaan. Lisäksi Junqueras on pidätettynä.
Separatistien ja perustuslaillisten retoriikka ei ainakaan vaali-iltana pehmentynyt. Kiista voisi ratketa neuvottelupöydässä, jos Espanja perääntyisi myöntämällä Katalonialle laajempaa autonomiaa.
Espanjan kannalta riski on, että muutkin itsehallintoalueet alkavat vaatia lisävapauksia esimerkiksi verotuksessa. Toiseksi perääntyminen olisi Rajoylle merkittävä arvovaltatappio. Se voisi nakertaa hänen uskottavuuttaan valtiojohtajana.
Separatistit muodostavat mitä ilmeisimmin aluehallituksen Kataloniaan. Uusi itsenäisyysjulistus kärjistäisi tilannetta lisää. Retoriikan osalta tämä ei olisi yllätys.
– Itsenäisyys on jälleen kerran voittanut vaalit selkeästi. Se sai yli kaksi miljoonaa ääntä. Mikä kohta tässä on vielä epäselvää, Puigdemont kysyi Katalonian TV3:n haastattelussa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Viikon suosituimmat
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) moittii Portugalille syydettyjä kohtuuttomia etuja.
Liian monta kantaväestöltä kalskahtavaa etunimeä yhdessä luokassa sai aikaan kalabaliikin ruotsalaiskoulussa. Vieraskieliset vanhemmat syyttivät koulua etnisestä diskriminoinnista ja valittivat viranomaisille. Härkäsestä tuli kuitenkin taas kerran kärpänen ja segregaatiokehitys Ruotsin kouluissa jatkuu.
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kritisoi jälleen Koneen Säätiön erikoisia rahoituspäätöksiä. Koneen Säätiön sponsoroiman Elokapinan töhrimät eduskunnan pylväät saatiin vasta puhdistettua, kun heti perään saatiin kuulla uutisia toisesta säätiön sponsoroimasta "taideprojektista", jossa itseään mediataiteilijaksi tituleeraava opettaja näytti Aalto-yliopiston opiskelijoille omaa pornofilmiään. Koneen Säätiö sponsoroi projektia 76 000 euron suuruisella apurahalla.
Tavalla tai toisella jalkansa hyvinvointivaltion oven väliin saanut ei kernaasti palaa kotiseutunsa kurjuuteen. Tavallinen syy maassa piileskelyyn on turvapaikkahakemuksen hylkääminen. Ruotsissa laittomia maassa oleskelijoita on sadoin tuhansin ja nyt heidät halutaan päivänvaloon ynnä ulos maasta. Punavihreä oppositio ja vihreät vastustavat.
Quillette-lehden perustaja Claire Lehmann tarkastelee Trumpin voittoa päivänpoliittisten kysymysten sijaan kulttuuri-ilmiönä – erityisesti nuorten miesten parissa orastavan asenneilmapiirin kautta. Vaikka kuluneen vuoden aikana eri medioissa on käsitelty nuorten miesten oikeistolaistumista, taustalla on muutakin kuin poliittisten kantojen jyrkentymistä.
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lue lisää