Katalonian presidentti Artur Mas kertoo talouslehti Financial Timesin haastattelussa Katalonian itsenäistymissuunnitelmistaan, mikäli itsenäisyyttä hakevat puolueet saavuttavat parlamentin enemmistön 27.9. järjestettävässä Katalonian aluevaaleissa. Suunnitelmiin kuuluu perustaa Kataloniaan oma keskuspankki ja verotusjärjestelmä puolentoista vuoden aikana . Sen lisäksi Katalonian diplomaattisuhteista alkaisi vastata oma ulkoasiainministeriö.
Kiperämpi kysymys muodostuu Katalonian puolustusvoimista. Mas kertoo FT:lle, että Katalonian tulisi pysyä Naton jäsenmaana. Tällöin maalla olisi oltava omat sotilasjoukot sekä riittävä sotilaskalusto.
Katalonian aikeet itsenäistyä Espanjasta ei miellytä kuitenkaan Espanjan hallintoa. Maan hallitus on toistuvasti estänyt kaikki ajatukset Katalonian itsenäisyydestä. Kataloniassa järjestettiin viime vuoden lopulla epävirallinen kansanäänestys Katalonian itsenäisyydestä. Äänestysinto jäi epävirallisuuden vuoksi vähäiseksi, mutta äänestyksen tulos oli selkeästi itsenäisyyden puolella.
Kataloniassa on järjestetty suuria mielenilmauksia itsenäisyyden puolesta. Katalonian kansallispäivänä sadattuhannet ihmiset ovat olleet mukana maan itsenäistymisen kannalla. Myös tänä vuonna odotetaan runsasta osanottoa. Katalonian kansallispäivä on perjantaina.
Katalonian itsenäisyys on kerännyt merkittävästi kannatusta viime vuosina. Kataloniassa katsotaan, että maan verovaroja käytetään liiaksi keskushallinnon määräämänä muualla Espanjassa. Talouskriisi on omalta osaltaan vaikuttanut asenteiden muutokseen.
– Olemme edistyneet viimeisen kolmen vuoden aikana enemmän kuin kolmen viime vuosisadan aikana, Mas puhui Barcelonassa viitaten itsenäisyyden kannatuksen nousuun.
Kriitikoiden mukaan aluevaalien parlamenttipaikat eivät kuitenkaan riittäisi itsenäistymiseen. Heidän mukaansa Katalonian alueparlamenttiin voi saada enemmistön jopa 45 prosentin äänisaaliilla. Mas torjuu kuitenkin kritiikin toteamalla, että aluevaaleissa ei lasketa ääniä vaan parlamenttipaikkoja.