

LEHTIKUVA
Katalonian itsenäisyyskiista repii Espanjan politiikan hajalle
Katalonian itsenäisyysliikkeen johtohenkilöiden pitkät vankeustuomiot sotkevat Espanjan politiikkaa. Uuden hallituksen muodostaminen on vaikeaa marraskuun uusien vaalien jälkeenkin.
Katalaanijohtajien tuomiot eivät ole ilahduttaneet ketään. Katalonian itsenäisyyden vastustajien mielestä tuomiot olivat liian lepsut. Itsenäisyysliikkeen tukijoiden mielestä tuomiot olisi pitänyt jäädä kokonaan antamatta.
Oikeisto ja vasemmisto liian pieniä
Marraskuun 10. päivän parlamenttivaaleissa ei mielipidemittausten mukaan saada toimivaa enemmistöhallitusta. Oikeistokoalitio on lähempänä tätä tavoitetta, mutta sosialistien ennustetaan nousevan suurimmaksi puolueeksi.
Espanjassa on tavannut olla oikeiston ja vasemmiston määrittelemä kaksipuoluejärjestelmä. Nyt poliittinen kenttä on pirstaloitunut. Katalonian separatistipuolueet ovat tukeneet hallitusta, mutta itsenäisyyskiistan voimistuttua näihin ei haluta turvautua.
Espanjassa järjestetään noin neljän vuoden sisään neljännet parlamenttivaalit, koska poliittinen takalukko ei ole auennut. Katalonian kiistan vuoksi lukko on vain entistä enemmän jumissa.
Protesteja läpi viikon
Maanantaina julistettujen tuomioiden jälkeen Katalonian suurimmassa kaupungissa Barcelonassa oli levotonta. Poliisin ja tuomioita vastaan mieltään osoittaneiden välille syntyi kahakoita, joissa loukkaantui yli 70 ihmistä. Kaupungin metro-, juna- ja lentoliikenne häiriintyivät.
Protestien on kerrottu jatkuvan. Levottomuudet eivät hellittäneet tiistaina. Protesteihin osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä. Perjantaiksi on ilmoitettu yleislakko.
Valituksiin uponnee vuosia
13 vuoden vankeustuomion saanut Katalonian aluehallinnon syrjäytetty apulaisjohtaja Oriol Junqueras kertoi uutistoimisto Reutersille, ettei hänen taistelutahtonsa ole murentunut. Tuomioista aiotaan valittaa.
Financial Times arvelee, että valitusprosessi edennee ensin Espanjan perustuslakituomioistuimeen ja sieltä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Kiista tuomioista velloo siten vuosia.
Laittomuus johti tuomioihin
Kovempia tuomioita toivoneiden mukaan Katalonian aluehallinnon toiminta oli laitonta. Laiton toiminta johti tuomioihin. Tätä periaatetta on hyvin vaikeaa rikkoa. Kukaan ei saisi olla lain yläpuolella.
Espanjan eheyttä vaalivien mielestä katalaanienemmistö ei tue alueen itsenäistymistä. Tätä ei olla virallisesti todettu. Kiistassa on siten kaksi osapuolta, jotka voivat olla oikeassa.
Virallisen itsenäisyysäänestyksen torppaaminen ei samasta syystä ratkaise kiistaa, ja se on viemässä kaiken tilan. Se nousee tärkeäksi teemaksi maan parlamenttivaaleissa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen myötä kiista leviää aikanaan koko EU:n päänsäryksi.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Espanjassa hallitus kaatui – uusi pääministeri sosialistipuolueesta

Katalonian aluepuolue uhkaa vetää tuen Espanjan sosialistipuolueelta

Nationalismi on hyväksi eikä se ole katoamassa minnekään – professorit puolustavat kansallismielisyyttä

Kataloniassa levottomuuksia – poliisia vastaan hyökätty palopommeilla ja hapolla

Espanjan poliittinen pattitilanne vain syvenee – hyviä vaihtoehtoja ei enää ole

Espanjan hallituksen muodostamiseen iso mutka: Espanjan olisi pitänyt vapauttaa Junqueras
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää