LEHTIKUVA
Katalonian itsenäisyyskiista repii Espanjan politiikan hajalle
Katalonian itsenäisyysliikkeen johtohenkilöiden pitkät vankeustuomiot sotkevat Espanjan politiikkaa. Uuden hallituksen muodostaminen on vaikeaa marraskuun uusien vaalien jälkeenkin.
Katalaanijohtajien tuomiot eivät ole ilahduttaneet ketään. Katalonian itsenäisyyden vastustajien mielestä tuomiot olivat liian lepsut. Itsenäisyysliikkeen tukijoiden mielestä tuomiot olisi pitänyt jäädä kokonaan antamatta.
Oikeisto ja vasemmisto liian pieniä
Marraskuun 10. päivän parlamenttivaaleissa ei mielipidemittausten mukaan saada toimivaa enemmistöhallitusta. Oikeistokoalitio on lähempänä tätä tavoitetta, mutta sosialistien ennustetaan nousevan suurimmaksi puolueeksi.
Espanjassa on tavannut olla oikeiston ja vasemmiston määrittelemä kaksipuoluejärjestelmä. Nyt poliittinen kenttä on pirstaloitunut. Katalonian separatistipuolueet ovat tukeneet hallitusta, mutta itsenäisyyskiistan voimistuttua näihin ei haluta turvautua.
Espanjassa järjestetään noin neljän vuoden sisään neljännet parlamenttivaalit, koska poliittinen takalukko ei ole auennut. Katalonian kiistan vuoksi lukko on vain entistä enemmän jumissa.
Protesteja läpi viikon
Maanantaina julistettujen tuomioiden jälkeen Katalonian suurimmassa kaupungissa Barcelonassa oli levotonta. Poliisin ja tuomioita vastaan mieltään osoittaneiden välille syntyi kahakoita, joissa loukkaantui yli 70 ihmistä. Kaupungin metro-, juna- ja lentoliikenne häiriintyivät.
Protestien on kerrottu jatkuvan. Levottomuudet eivät hellittäneet tiistaina. Protesteihin osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä. Perjantaiksi on ilmoitettu yleislakko.
Valituksiin uponnee vuosia
13 vuoden vankeustuomion saanut Katalonian aluehallinnon syrjäytetty apulaisjohtaja Oriol Junqueras kertoi uutistoimisto Reutersille, ettei hänen taistelutahtonsa ole murentunut. Tuomioista aiotaan valittaa.
Financial Times arvelee, että valitusprosessi edennee ensin Espanjan perustuslakituomioistuimeen ja sieltä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Kiista tuomioista velloo siten vuosia.
Laittomuus johti tuomioihin
Kovempia tuomioita toivoneiden mukaan Katalonian aluehallinnon toiminta oli laitonta. Laiton toiminta johti tuomioihin. Tätä periaatetta on hyvin vaikeaa rikkoa. Kukaan ei saisi olla lain yläpuolella.
Espanjan eheyttä vaalivien mielestä katalaanienemmistö ei tue alueen itsenäistymistä. Tätä ei olla virallisesti todettu. Kiistassa on siten kaksi osapuolta, jotka voivat olla oikeassa.
Virallisen itsenäisyysäänestyksen torppaaminen ei samasta syystä ratkaise kiistaa, ja se on viemässä kaiken tilan. Se nousee tärkeäksi teemaksi maan parlamenttivaaleissa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen myötä kiista leviää aikanaan koko EU:n päänsäryksi.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Espanjassa hallitus kaatui – uusi pääministeri sosialistipuolueesta
Katalonian aluepuolue uhkaa vetää tuen Espanjan sosialistipuolueelta
Nationalismi on hyväksi eikä se ole katoamassa minnekään – professorit puolustavat kansallismielisyyttä
Kataloniassa levottomuuksia – poliisia vastaan hyökätty palopommeilla ja hapolla
Espanjan poliittinen pattitilanne vain syvenee – hyviä vaihtoehtoja ei enää ole
Espanjan hallituksen muodostamiseen iso mutka: Espanjan olisi pitänyt vapauttaa Junqueras
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää