LEHTIKUVA
Katalonian itsenäisyyskiista repii Espanjan politiikan hajalle
Katalonian itsenäisyysliikkeen johtohenkilöiden pitkät vankeustuomiot sotkevat Espanjan politiikkaa. Uuden hallituksen muodostaminen on vaikeaa marraskuun uusien vaalien jälkeenkin.
Katalaanijohtajien tuomiot eivät ole ilahduttaneet ketään. Katalonian itsenäisyyden vastustajien mielestä tuomiot olivat liian lepsut. Itsenäisyysliikkeen tukijoiden mielestä tuomiot olisi pitänyt jäädä kokonaan antamatta.
Oikeisto ja vasemmisto liian pieniä
Marraskuun 10. päivän parlamenttivaaleissa ei mielipidemittausten mukaan saada toimivaa enemmistöhallitusta. Oikeistokoalitio on lähempänä tätä tavoitetta, mutta sosialistien ennustetaan nousevan suurimmaksi puolueeksi.
Espanjassa on tavannut olla oikeiston ja vasemmiston määrittelemä kaksipuoluejärjestelmä. Nyt poliittinen kenttä on pirstaloitunut. Katalonian separatistipuolueet ovat tukeneet hallitusta, mutta itsenäisyyskiistan voimistuttua näihin ei haluta turvautua.
Espanjassa järjestetään noin neljän vuoden sisään neljännet parlamenttivaalit, koska poliittinen takalukko ei ole auennut. Katalonian kiistan vuoksi lukko on vain entistä enemmän jumissa.
Protesteja läpi viikon
Maanantaina julistettujen tuomioiden jälkeen Katalonian suurimmassa kaupungissa Barcelonassa oli levotonta. Poliisin ja tuomioita vastaan mieltään osoittaneiden välille syntyi kahakoita, joissa loukkaantui yli 70 ihmistä. Kaupungin metro-, juna- ja lentoliikenne häiriintyivät.
Protestien on kerrottu jatkuvan. Levottomuudet eivät hellittäneet tiistaina. Protesteihin osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä. Perjantaiksi on ilmoitettu yleislakko.
Valituksiin uponnee vuosia
13 vuoden vankeustuomion saanut Katalonian aluehallinnon syrjäytetty apulaisjohtaja Oriol Junqueras kertoi uutistoimisto Reutersille, ettei hänen taistelutahtonsa ole murentunut. Tuomioista aiotaan valittaa.
Financial Times arvelee, että valitusprosessi edennee ensin Espanjan perustuslakituomioistuimeen ja sieltä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Kiista tuomioista velloo siten vuosia.
Laittomuus johti tuomioihin
Kovempia tuomioita toivoneiden mukaan Katalonian aluehallinnon toiminta oli laitonta. Laiton toiminta johti tuomioihin. Tätä periaatetta on hyvin vaikeaa rikkoa. Kukaan ei saisi olla lain yläpuolella.
Espanjan eheyttä vaalivien mielestä katalaanienemmistö ei tue alueen itsenäistymistä. Tätä ei olla virallisesti todettu. Kiistassa on siten kaksi osapuolta, jotka voivat olla oikeassa.
Virallisen itsenäisyysäänestyksen torppaaminen ei samasta syystä ratkaise kiistaa, ja se on viemässä kaiken tilan. Se nousee tärkeäksi teemaksi maan parlamenttivaaleissa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen myötä kiista leviää aikanaan koko EU:n päänsäryksi.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Espanjassa hallitus kaatui – uusi pääministeri sosialistipuolueesta
Katalonian aluepuolue uhkaa vetää tuen Espanjan sosialistipuolueelta
Nationalismi on hyväksi eikä se ole katoamassa minnekään – professorit puolustavat kansallismielisyyttä
Kataloniassa levottomuuksia – poliisia vastaan hyökätty palopommeilla ja hapolla
Espanjan poliittinen pattitilanne vain syvenee – hyviä vaihtoehtoja ei enää ole
Espanjan hallituksen muodostamiseen iso mutka: Espanjan olisi pitänyt vapauttaa Junqueras
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää