Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Katalonian itsenäisyyskiista repii Espanjan politiikan hajalle

16.10.2019 |17:14

Katalonian itsenäisyysliikkeen johtohenkilöiden pitkät vankeustuomiot sotkevat Espanjan politiikkaa. Uuden hallituksen muodostaminen on vaikeaa marraskuun uusien vaalien jälkeenkin.

Katalaanijohtajien tuomiot eivät ole ilahduttaneet ketään. Katalonian itsenäisyyden vastustajien mielestä tuomiot olivat liian lepsut. Itsenäisyysliikkeen tukijoiden mielestä tuomiot olisi pitänyt jäädä kokonaan antamatta.

Oikeisto ja vasemmisto liian pieniä

Marraskuun 10. päivän parlamenttivaaleissa ei mielipidemittausten mukaan saada toimivaa enemmistöhallitusta. Oikeistokoalitio on lähempänä tätä tavoitetta, mutta sosialistien ennustetaan nousevan suurimmaksi puolueeksi.

Espanjassa on tavannut olla oikeiston ja vasemmiston määrittelemä kaksipuoluejärjestelmä. Nyt poliittinen kenttä on pirstaloitunut. Katalonian separatistipuolueet ovat tukeneet hallitusta, mutta itsenäisyyskiistan voimistuttua näihin ei haluta turvautua.

Espanjassa järjestetään noin neljän vuoden sisään neljännet parlamenttivaalit, koska poliittinen takalukko ei ole auennut. Katalonian kiistan vuoksi lukko on vain entistä enemmän jumissa.

Protesteja läpi viikon

Maanantaina julistettujen tuomioiden jälkeen Katalonian suurimmassa kaupungissa Barcelonassa oli levotonta. Poliisin ja tuomioita vastaan mieltään osoittaneiden välille syntyi kahakoita, joissa loukkaantui yli 70 ihmistä. Kaupungin metro-, juna- ja lentoliikenne häiriintyivät.

Protestien on kerrottu jatkuvan. Levottomuudet eivät hellittäneet tiistaina. Protesteihin osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä. Perjantaiksi on ilmoitettu yleislakko.

Valituksiin uponnee vuosia

13 vuoden vankeustuomion saanut Katalonian aluehallinnon syrjäytetty apulaisjohtaja Oriol Junqueras kertoi uutistoimisto Reutersille, ettei hänen taistelutahtonsa ole murentunut. Tuomioista aiotaan valittaa.

Financial Times arvelee, että valitusprosessi edennee ensin Espanjan perustuslakituomioistuimeen ja sieltä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Kiista tuomioista velloo siten vuosia.

Laittomuus johti tuomioihin

Kovempia tuomioita toivoneiden mukaan Katalonian aluehallinnon toiminta oli laitonta. Laiton toiminta johti tuomioihin. Tätä periaatetta on hyvin vaikeaa rikkoa. Kukaan ei saisi olla lain yläpuolella.

Espanjan eheyttä vaalivien mielestä katalaanienemmistö ei tue alueen itsenäistymistä. Tätä ei olla virallisesti todettu. Kiistassa on siten kaksi osapuolta, jotka voivat olla oikeassa.

Virallisen itsenäisyysäänestyksen torppaaminen ei samasta syystä ratkaise kiistaa, ja se on viemässä kaiken tilan. Se nousee tärkeäksi teemaksi maan parlamenttivaaleissa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen myötä kiista leviää aikanaan koko EU:n päänsäryksi.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
4.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”

23.11.2024 |22:27
6.
Suomen uutiset logo

Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle

21.11.2024 |20:08
7.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31
8.
Suomen uutiset logo

Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”

22.11.2024 |15:09

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää