Ääntenlaskentaa jännittäviä katalonialaisia. / Gerard Julien
Katalonian hankala tie kohti itsenäisyyttä
Katalonian alueparlamenttivaalit olivat aluepresidentti Artur Masin mukaan “kansanäänestys itsenäisyydestä”. Tulos osoittaa, että itsenäisyyttä kannattavat ryhmät Junts pel Si (Yhdessä kyllä) ja vasemmistolainen CUP saavat yhteensä 72 paikkaa 135 paikasta. Matka itsenäisyyttä kohti on kuitenkin kivinen ja pitkä.
Äänestysaktiivisuus oli Katalonian vaaleissa historiallisen korkealla. Peräti 4,1 miljoonaa ihmistä käytti äänioikeuttaan. Edellisissä vaaleissa 2012 aktiivisuus oli liki 10 prosenttiyksikköä matalampi. Äänestysaktiivisuus oli nyt yli 77 prosenttia.
Kansanäänestyksenä tulos olisi riittämätön itsenäisyydelle
Itsenäisyyttä havittelevat puolueet keräsivät lähes 48 prosenttia äänistä. Itsenäisyyttä vastustavat muistuttavat, että äänet jäivät alle 50 prosentin. Tämä ei avaisi niin selkeää mandaattia itsenäistymiselle.
Tulos kuitenkin riittää Masille. EU joutunee ottamaan kantaa siihen, mitä tehdään Katalonian yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen kanssa. Joutuisiko itsenäinen Katalonia ulos EU:sta ja eurosta?
Itsenäisyyttä tavoittelevien mielestä kysymys on absurdi. Katalonia on heidän mukaansa hyvin myötämielinen Euroopalle, EU:lle ja yhteisvaluutta eurolle.
Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on toistuvasti esittänyt, ettei hän aio hyväksyä Katalonian itsenäistymistä. Maan perustuslaki ei salli irtaantumisia.
Hallitustaival voi olla tuskainen
Katalonian parlamentissa laitavasemmistoon lukeutuva CUP on omissa linjauksissaan esittänyt Katalonian eroa EU:sta, eurosta ja Natosta. Puolueessa on kuitenkin teroitettu, että itsenäisyys kulkee etusijalla.
Näkemyserot Junts pel Sin kanssa voivat kuitenkin pulpahtaa pintaan, mikä voisi tehdä itsenäistymisliikkeestä tuskaisen. Puolueiden pitäisi päästä sopuun useista asioista, kuten keskuspankista, perustuslaista ja diplomaattisuhteista ulkomaihin.
Pääministeri Rajoy totesi, että hän on valmis keskustelemaan ja kuuntelemaan Katalonian aluehallintoa, mutta hän ei aio rikkoa lakia. Rajoy voi hyydyttää Katalonian itsenäistymishankkeita kumoamalla Kataloniassa säädettyjä lakeja.
Välit voivat tulehtua pahoin, mikä voi vahingoittaa Espanjan taloutta. Yksi ratkaisu tilanteelle on, että Rajoy suostuu antamaan Katalonialle oikeuden järjestää todellinen kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vanhojen valtapuolueiden alamäki jatkuu
Katalonian toiseksi suurimmaksi ryhmäksi nousi Katalonian itsenäisyyttä vastustava Ciudadanos. Puolue lukeutuu markkinaliberaaleihin. Puolue kasvatti paikkamääränsä 25 paikkaan, kun aiemmissa vaaleissa se sai vain yhdeksän paikkaa.
Kokonaan uusi tulokas Podemos saa 11 paikkaa. Podemos on laitavasemmistoa ja vastustaa jyrkästi talouden vyönkiristyspolitiikkaa. Podemos suhtautuu itsenäisyyteen kielteisesti, mutta hyväksyisi kansanäänestyksen järjestämisen.
Vanhat valtapuolueet PP ja sosialistit sen sijaan menettivät paikkoja. Pääministeri Rajoyn luotsaama PP menetti 8 paikkaa ja sosialistit 4 paikkaa.
Itsenäisyyttä tavoittelevat toivovat, että tämä jatkuisi myöhemmin tänä vuonna järjestettävissa Espanjan parlamenttivaaleissa. PP voisi pudota pois hallituksesta ja maahan voisi tulla Katalonian kannalta katsottuna maltillisempi pääministeri.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää