Ääntenlaskentaa jännittäviä katalonialaisia. / Gerard Julien
Katalonian hankala tie kohti itsenäisyyttä
Katalonian alueparlamenttivaalit olivat aluepresidentti Artur Masin mukaan “kansanäänestys itsenäisyydestä”. Tulos osoittaa, että itsenäisyyttä kannattavat ryhmät Junts pel Si (Yhdessä kyllä) ja vasemmistolainen CUP saavat yhteensä 72 paikkaa 135 paikasta. Matka itsenäisyyttä kohti on kuitenkin kivinen ja pitkä.
Äänestysaktiivisuus oli Katalonian vaaleissa historiallisen korkealla. Peräti 4,1 miljoonaa ihmistä käytti äänioikeuttaan. Edellisissä vaaleissa 2012 aktiivisuus oli liki 10 prosenttiyksikköä matalampi. Äänestysaktiivisuus oli nyt yli 77 prosenttia.
Kansanäänestyksenä tulos olisi riittämätön itsenäisyydelle
Itsenäisyyttä havittelevat puolueet keräsivät lähes 48 prosenttia äänistä. Itsenäisyyttä vastustavat muistuttavat, että äänet jäivät alle 50 prosentin. Tämä ei avaisi niin selkeää mandaattia itsenäistymiselle.
Tulos kuitenkin riittää Masille. EU joutunee ottamaan kantaa siihen, mitä tehdään Katalonian yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen kanssa. Joutuisiko itsenäinen Katalonia ulos EU:sta ja eurosta?
Itsenäisyyttä tavoittelevien mielestä kysymys on absurdi. Katalonia on heidän mukaansa hyvin myötämielinen Euroopalle, EU:lle ja yhteisvaluutta eurolle.
Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on toistuvasti esittänyt, ettei hän aio hyväksyä Katalonian itsenäistymistä. Maan perustuslaki ei salli irtaantumisia.
Hallitustaival voi olla tuskainen
Katalonian parlamentissa laitavasemmistoon lukeutuva CUP on omissa linjauksissaan esittänyt Katalonian eroa EU:sta, eurosta ja Natosta. Puolueessa on kuitenkin teroitettu, että itsenäisyys kulkee etusijalla.
Näkemyserot Junts pel Sin kanssa voivat kuitenkin pulpahtaa pintaan, mikä voisi tehdä itsenäistymisliikkeestä tuskaisen. Puolueiden pitäisi päästä sopuun useista asioista, kuten keskuspankista, perustuslaista ja diplomaattisuhteista ulkomaihin.
Pääministeri Rajoy totesi, että hän on valmis keskustelemaan ja kuuntelemaan Katalonian aluehallintoa, mutta hän ei aio rikkoa lakia. Rajoy voi hyydyttää Katalonian itsenäistymishankkeita kumoamalla Kataloniassa säädettyjä lakeja.
Välit voivat tulehtua pahoin, mikä voi vahingoittaa Espanjan taloutta. Yksi ratkaisu tilanteelle on, että Rajoy suostuu antamaan Katalonialle oikeuden järjestää todellinen kansanäänestys itsenäisyydestä.
Vanhojen valtapuolueiden alamäki jatkuu
Katalonian toiseksi suurimmaksi ryhmäksi nousi Katalonian itsenäisyyttä vastustava Ciudadanos. Puolue lukeutuu markkinaliberaaleihin. Puolue kasvatti paikkamääränsä 25 paikkaan, kun aiemmissa vaaleissa se sai vain yhdeksän paikkaa.
Kokonaan uusi tulokas Podemos saa 11 paikkaa. Podemos on laitavasemmistoa ja vastustaa jyrkästi talouden vyönkiristyspolitiikkaa. Podemos suhtautuu itsenäisyyteen kielteisesti, mutta hyväksyisi kansanäänestyksen järjestämisen.
Vanhat valtapuolueet PP ja sosialistit sen sijaan menettivät paikkoja. Pääministeri Rajoyn luotsaama PP menetti 8 paikkaa ja sosialistit 4 paikkaa.
Itsenäisyyttä tavoittelevat toivovat, että tämä jatkuisi myöhemmin tänä vuonna järjestettävissa Espanjan parlamenttivaaleissa. PP voisi pudota pois hallituksesta ja maahan voisi tulla Katalonian kannalta katsottuna maltillisempi pääministeri.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.