

MATTI MATIKAINEN
Katalonia äänestää huomenna – Immonen toivoo demokratian kunnioittamista ja vaalirauhaa
Kataloniassa järjestetään ennenaikaiset aluevaalit huomenna 21.12. Espanjan pääministeri Mariano Rajoy hajotti Katalonian alueparlamentin sen jälkeen, kun maan alueparlamentti julistautui itsenäiseksi. Vaalirauhaa on turvaamassa 13 000 poliisia. Lisäksi kaksi tuhatta poliisia on valmiina reservissä.
Yli sata eurooppalaista parlamentaarikkoa vetoaa Espanjan kunnioittavan demokratian tulosta ja Espanjan pidättäytyvän liiallisesta voimankäytöstä. Suomalaisista kansanedustajista vetoomuksen allekirjoittivat perussuomalaisten Olli Immonen ja keskustan Mikko Kärnä. Immonen kertoi allekirjoituksestaan Facebookissa.
Vetoomuksessa toivottiin myös vangittujen Oriol Junquerasin (ERC:n puheenjohtaja) ja kahden kansalaisjärjestön johtajan vapauttamista.
Vaalitulos täysin hämärän peitossa
Vaaleihin osallistuu karkeasti jakaen kaksi blokkia. Ne muodostuvat Katalonian itsenäisyyttä ajavista puolueista ja Espanjan eheyttä vaalivista “perustuslaillisista” puolueista. Vaaliennusteiden valossa kumpi tahansa blokki voi saada parlamenttiin enemmistöön vaadittavat 68 paikkaa.
Podemosin katalonialaissiipi (CeC-Podem) vastustaa sekä Katalonian autonomiaa rajoittanutta Espanjan perustuslain artikla 155:n käyttöä että Katalonian yksipuolista itsenäisyysjulistusta. Puolue on kannatusmittausten mukaan keräämässä noin kahdeksan prosentin äänisaaliin. Se voi joko estää tai sementoida blokkien enemmistöhaaveet.
Espanjalaislehti El País laati vaaliennusteen, jonka mukaan separatistiblokki saavuttaa 68 paikan enemmistön 54 prosentin todennäköisyydellä. Perustuslailliset yltäisivät paikkaenemmistöön kolmen prosentin todennäköisyydellä. CeC:n tuella vastaavat prosenttiluvut kasvavat 70 ja 46 prosenttiin.
Vaalitulos ei välttämättä muuta valtasuhteita
Vaalien suurimmaksi puolueeksi voi nousta joko separatistien ERC tai perustuslaillisten Ciudadanos. Ciudadanosin aluejohtaja Inés Arrimadas toivoo perustuslaillisen blokin pystyvän muodostamaan enemmistöhallituksen. Tuolloin koko maailma näkisi, ettei Kataloniassa itse asiassa ole separatistista enemmistöä.
Hänen mukaansa perustuslain 155 artiklaa käytettiin ennenaikaisten vaalien järjestämiseen. Hän kertoi artikla 155:n käytön jatkuvan, mikäli separatistit voittavat vaalit ja aikovat jatkaa separatistista linjaa.
Epävarmoja äänestäjiä on uutistoimisto AP:n mukaan peräti viidennes. Puolueet ovat kampanjoineet rajusti voittaakseen liikkuvien äänestäjien äänet. Vaalien tulos voi heijastaa aiemman vaalien tulosta.
– Odotan näkevämme takalukon torstaina ja usean viikon hallitustunnusteluja, Cardiffin yliopiston Katalonian historian asiantuntija Andrew Dowling kertoi AP:lle.
Sáenz de Santamaría kehuskeli separatistipuolueiden mestauksella
Espanjan varapääministeri Soraya Sáenz de Santamaría kehui puolueensa PP:n ja Rajoyn “mestanneen” separatistipuolueet. Sáenz de Santamaría kehotti katalaaneja pysäyttämään laitavasemmistolaisen ja separatistisen CUP:n äänestämällä PP:tä.
– Ne, jotka äänestävät PP:tä tietävät, että ääni menee PP:lle, Sáenz de Santamaría päätteli.
Varapääministeri kertoi, että ääni jollekin muulle puolueelle voi merkitä äänen ja parlamenttipaikan valuvan CUP:lle.
El Paísin ennusteen mukaan PP:n suosio on likimain puoliintunut lokakuun alusta 5,5 prosenttiyksikköön. Vastaavasti CUP:n suosio on pysytellyt hieman yli kuudessa prosenttiyksikössä.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Inés Arrimadas Mikko Kärnä Soraya Sáenz de Santamaría Mariano Rajoy Blokkivaalit Katalonia Olli Immonen Espanja
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset vastustavat jyrkästi EU-liittovaltiota – Suomen on valmistauduttava eroon

Katalonia on julistautunut itsenäiseksi Espanjasta

Espanja aloitti Katalonian itsehallinnon purkamisen – Katalonian hallinto ei tunnusta Espanjan senaatin päätöstä

Katalonian syrjäytetylle johdolle syytteet kapinasta

Europarlamentaarikko Huhtasaari huolissaan Espanjan oikeusvaltiotilanteesta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää