

Jordi Galvezin ja hänen poikansa Adrian parvekkeella liehuu Katalonian itsenäisyyttä kannattava Estela-lippu. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Katalaanien itsenäisyysjulistus tulossa maanantaina – unionistien pakka täysin sekaisin
KATALONIA | CUP-puolueen kansanedustaja Mireia Boya kertoi Katalonian itsenäisyysjulistuksen tulevan maanantaina. Asiasta kertoi Reuters. Samaan aikaan Espanjan eheyttä puoltavat puolueet ovat keskenään erimielisiä siitä, miten Katalonian kanssa tulisi menetellä. Katalonian aluepresidentti Carles Puigdemont oli aiemmin kertonut BBC:lle itsenäisyysjulistuksen tulevan lähipäivinä.
Espanjan kuningas Felipe VI otti poikkeuksellisesti kantaa Katalonian tilanteeseen televisiopuheessaan. Hän asettui Espanjan hallituksen kannalle. Katalaanit olivat kuitenkin järkyttyneitä siitä, ettei kuningas moittinut lainkaan poliisin toimia viime sunnuntaina. Puigdemont vastasi, että kuningas on tuottanut pettymyksen monille katalaaneille.
Neljällä suurella puolueella neljä eri näkemystä
Espanjan neljä suurinta puoluetta ovat ottaneet esille neljä eri toimintalinjaa. Pääministeri Mariano Rajoyn luotsaama kansanpuolue pitää kiinni siitä, että Katalonian kansanäänestys on laiton. Sosialistipuolue toivoo neuvotteluratkaisua kuitenkin niin, ettei Katalonia irtaantuisi Espanjasta.
Kahden uuden suurpuolueen näkemykset eroavat kuin yö ja päivä toisistaan. Vasemmistolainen Podemos linjaa, että katalaaneille tulisi suoda virallinen kansanäänestys itsenäisyydestä. Keskustaliberaalinen Ciudadanos haluaa puolestaan toimia perustuslain sallimin voimin ja hyllyttää Katalonian kaikki autonomiset vapaudet.
Unionistit ihmettelevätkin jäniksen lailla ajovalojen keilaa. Heidän pakkansa on täysin sekaisin.
Osapuolet ajautumassa erilleen
Politico-lahti kirjoittaa, ettei Rajoyllä ole tässä tilanteessa lainkaan toimintamallia. Lehden mukaan Rajoy on odottanut, että katalaanit luopuisivat uhmakkuudestaan. Näin ei ole kuitenkaan käynyt.
Puigdemontin ja Rajoyn köydenvedossa kumpikaan osapuoli ei voi antaa tuumaakaan periksi. Molempien taustajoukot vaativat jämerää toimintaa. Rajoy tosin epäröi mitätöidä Katalonian oikeudet, koska se vain lisäisi vettä separastien myllyyn. Yhtä lailla poliisivoimien kovat otteet sunnuntain äänestyksen aikana ovat entisestään nostaneet separatistien halua irtaantua Espanjasta.
Osapuolia ei voi oikein kuvata poteroihinsa kaivautuneina. Kyse on pikemminkin nopeasta etäisyyden hausta toiseen osapuoleen. Espanjan laitaoikeistolainen Vox-pienpuolue kertoo saaneensa reippaasti uusia jäseniä lähiaikoina. Se on selkeä merkki Katalonian tilanteen kärjistymisestä.
Madridin parlamentissa istuva Puigdemontin puolueen kansanedustaja kertoo Politicolle, että Puigdemont hakee kansainvälistä sovitteluratkaisua, mutta sellaista ei ole tullut. Itsenäisyysjulistus on hänen mukaansa selviö, jos Madrid ottaa haltuunsa Katalonian alueparlamentin.
Katalaanit ovat osoittaneet valmiutensa uhmakkuuteen
Espanjalaisen El Mundo -lehden toimittaja Lucía Méndez kertoo poliisien otteiden katkaisseen kamelin selän.
– Käsittämätöntä on, ettei keskushallinto ole valmis istumaan neuvottelupöytään, vaikka heidän voimansa ei riitä estämään kansanäänestystä, Méndez ihmettelee.
Méndezin mukaan Rajoyn strategia oli tuomittu epäonnistumaan ennemmin tai myöhemmin.
– Se aika on nyt, Méndez viittaa Rajoyn epäonnistumiseen.
Politiikan professori Ignacio Jurado kertoo, että katalaaneilla on valmiudet saada miljoonat ihmiset kadulle harjoittamaan kansalaistottelemattomuutta.
– Tällaista voimaa ei voi hallita muuten kuin niin kovilla otteilla, ettei kansainvälinen yhteisö voi sellaista hyväksyä, Jurado summaa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kaaos saapui Kataloniaan: mellakkapoliisi pamputtaa täysin sumeilematta rauhanomaisia ihmisiä

Nyt ovat maailman kirjat Kataloniassa sekaisin – keskusvallan poliisi hakkaa palomiehiä pampuilla

Laura Huhtasaari Espanjan kärjistyneestä tilanteesta: “Väkivallan on loputtava, katalonialaisten on saatava äänestää rauhassa”

Pieneen katalonialaiskylään odotetaan pelättyjä puolisotilaallisia joukkoja – Sakari Linden kuvailee jännittyneitä tunnelmia paikan päältä

Katalonian hallinto julkisti tuloksen: murskaenemmistö äänestäneistä kannattaa itsenäisyyttä

Tavio: Suomen hallituksen asenne häpeällinen Katalonian suhteen

Espanjan pääministeri toiminut puun ja kuoren välissä – taktiset virheet saattavat murentaa maan

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä Katalonian tukena: Suomi levittelee käsiään – “Häikäilemätöntä tekopyhyyttä”

Tuohtuneet katalaanit nostavat rahojaan “petturipankeista” – käynnistyykö laajamittainen talletuspako?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.