Käsite “valemedia” pitäisi kieltää, viestinnän tutkijat ehdottavat – tilalle kolme tarkempaa käsitettä
Vielä vähän aikaa sitten yhdysvaltalainen valtamedia, kuten CNN, ja Clintonin kannattajat puhuivat valemediasta horjuttaakseen konservatiivisen median uskottavuutta. Nyt CNN antaa palstatilaa viestinnän tutkijoille, joiden mielestä käsite fake news ei enää tarkoita mitään.
Valemedian käsitteellä on pitkät juuret. Saksassa termiä Lügenpresse eli valelehdistö käytettiin jo 1800-luvun puolivälin jälkeen halveksuvasti sellaisesta mediasta, joka ei vastannut omaa maailmankuvaa.
Ensimmäisen maailmansodan aikaan sillä viitattiin Saksassa ulkomaiseen mediaan. Hitler puhui valhemediasta 1920-luvulla hyökätessään natseja vastustavaa lehdistöä vastaan. Turvapaikanhakijakriisin aikana maahanmuuttokriittinen Pediga kutsui ongelmia hyssyttelevää valtamediaa Lügenpresseksi.
Yhdysvalloissa fake news ja fake news media -termejä ovat viime vuosina käyttäneet niin valtamedia Donald Trumpista kuin Trump itse Clintonia suosivista välineistä, kuten CNN:stä.
Valemedia ei enää tarkoita mitään
Nyt CNN on julkaissut kahden tutkijan mielipidekirjoituksen, jonka keskeinen sanoma on, että koko valemedian käsite joutaisi eläkkeelle, koska kukaan ei enää tiedä, mitä sillä tarkoitetaan.
– Vuosi sitten näin ei ollut. Termi oikeasti tarkoitti jotakin. Se kuvasi tietynlaista nettisivustoa, jonka ulkoasu vastasi ammattimaista uutissivustoa, mutta jonka sisällöt olivat kokonaan keksittyjä, tutkijat Hossein Derakhshan ja Claire Wardle kirjoittavat.
Tänä vuonna termi on muuttunut merkityksettömäksi. Se on alkanut kuvata mitä tahansa informaatiota, josta joku muu ei pidä, ja poliitikot ovat oppineet käyttämään sitä hyväksi hyökätäkseen riippumatonta journalismia vastaan, tutkijat kirjoittavat.
Tutkimusten mukaan myös Yhdysvaltain ulkopuolella yhä useammin uskotaan, että valtamedia julkiasee sepitettyjä tarinoita. Valeuutinen on hankala termi myös siksi, että se kuvaa huonosti esimerkiksi venäläisten trolleja Facebookissa – eihän Facebook-keskustelussa ole kyse uutisista, tutkijat pohtivat.
– Entäpä satiirisivustot? Tai harhaanjohtavat otsikot, jotka on kirjoitettu vain houkuttelemaan liikennettä sivustolle?
Misinformaatio, disinformaatio ja malinformaatio
Derakhshan ja Wardle ehdottavat uudessa Euroopan Neuvostolle kirjoittamassaan raportissaan Information Disorder kolmea uutta termiä selventämään ajattelua ja keskustelua.
Misinformaatiosta on kyse, kun jutussa on tahaton virhe, kuten esimerkiksi silloin kun tilastoja tai sitaatteja tai harhaanjohtavaa kuvituskuvaa käytetään ilman pyrkimystä johtaa harhaan.
Disinformaatiosta on kyse, kun virheellistä tai vääristeltyä informaatiota tai kuvitusta tarkoituksellisesti käytetään jonkun vahingoittamiseksi. Tutkijat käyttävät tästä esimerkkinä Venäjän Facebook-mainoksia, jotka oli kohdennettu yhdysvaltalaisiin äänestäjiin.
Malinformaatiosta on kyse, kun aitoa informaatiota käytetään aiheuttamaan vahinkoa jollekin. Tästä on kysymys esimerkiksi kostopornossa eli alastonkuvien luvattomassa jakamisessa.
Sosiaalinen media on visuaalinen ja emotionaalinen väline
Derakhshanin ja Wardlen mukaan sosiaaliseen mediaan liittyy kaksi uutta ja erilaista piirrettä, jotka ovat muuttaneet informaatiosodankäynnin luonteen.
Ensinnäkin disinformaatiota voi halvalla välittää sitoutuneiden vapaaehtoisten ja maksullisten toimijoiden sekä automaattisten bottien avulla.
Toisekseen informaatiolähteistä on tullut yhä enemmän sosiaalisia ja siksi myös aiempaa visuaalisempia ja emotionaalisempia. Kun luottamus instituutioita kohtaan heikkenee, ihmiset turvautuvat tiedonhankinnassa enemmän lähimpiin verkostoihinsa eli perheeseen ja ystäviinsä.
Sosiaalisen median ja television yhdistelmä tarjoaa tutkijoiden mielestä mahdollisuuksia sensaatiohakuisille poliitikoille, jotka osaavat taitavasti käyttää hyväkseen sosiaalisen median mainonnan kohdennusmahdollisuuksia.
Derakhshanin ja Wardlen mukaan disinformaation levittäjiä vastaan ei ole helppoja ratkaisuja.
– Viime kädessä vain logiikka ja kriittinen ajattelu voi pelastaa meidät manipulaation ansalta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää