

LEHTIKUVA
Karu tilinpäätös Afganistanista – Huhtasaari: “Hukkaan heitettyä aikaa ja rahaa”, Junnila ei usko suursotien jälkipyykin pesun kiinnostavan tämän jälkeen
Lähes 20 vuotta kestänyt länsimaiden puuttuminen Afganistanissa sai nolon lopun. Yhdysvallat auttoi rakentamaan maahan turvallisuusjoukot ja poliisin lähes 90 miljardin euron hintalapulla. Islamistinen Taliban kukisti hallinnon joukot muutamassa päivässä.
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari ja kansanedustaja Vilhelm Junnila ruotivat Afganistanin tilannetta. Huhtasaaren mukaan Suomen ei tule lähteä Afganistanin sodan kaltaisiin sotaseikkailuihin mukaan.
Junnila ei usko Yhdysvaltojen tai EU-jäsenmaiden olevan jatkossa kiinnostuneita osallistumaan tämän suuruusluokan operaatioihin. Hän kuitenkin pitää perinteisiä rauhanturvaamisoperaatioita perusteltuina.
20 vuoden projekti valumassa santaan
Al-Qaidan toteuttamat terrori-iskut Yhdysvaltoihin syyskuun 11. päivänä vuonna 2001 johtivat terrorisminvastaiseen sotaan. Yhdysvallat liittolaisineen aloittivat sotatoimet Afganistanissa pian terrori-iskujen jälkeen.
– Afganistanin sota oli poikkeuksellinen sekä mittaluokaltaan että sen alkuperäisessä tarkoituksessa eli taistelussa terrorismia vastaan. Ilman 11.9.2001 liittyviä tapahtumia näin vahva panos länsivalloilta olisi tuskin ollut mahdollinen, enkä usko, että tämän jälkeen vastaavaan on kiinnostusta Yhdysvalloissakaan, EU:n jäsenvaltioista puhumattakaan, Junnila arvioi.
Yhdysvallat surmasi al-Qaidan johtaja Osama Bin Ladenin vuonna 2011. Sotaretki kuitenkin jatkui ja sen tavoitteet muuttuivat.
– Talibanin vaikutusvallan uusi nousu Afganistanissa amerikkalaisten joukkojen poistuessa puhuu kylmää kieltään siitä, mitkä Afganistanin sisäiset voimasuhteet ovat. On ollut hukkaan heitettyä aikaa ja rahaa pyrkiä vaikuttamaan kylmien tosiasiallisten voimasuhteiden vastaisesti Afganistanin sisäiseen kehitykseen mielessä naiivit, joskin varmasti hyväntahtoiset, ajatukset demokratian ja ihmisoikeuksien viemisestä sekä kansakunnan rakentamisesta, Huhtasaari tuumaa.
Yhdysvaltojen käyttämät kymmenet miljardit eivät pysäyttäneet Talibanin joukkojen rivakkaa etenemistä. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden voi joutua kiperien kysymyksien äärelle: miten lähes 90 miljardia dollaria veronmaksajien rahoja luhistui näin nopeasti? Miksi joukkojen vetäytymistä ei edeltänyt esimerkiksi toimittajien ja Yhdysvaltojen yhteistyökumppanien evakuointi?
Yhdysvaltain pisin sota voi palata lähtöruutuun. Mikäli Taliban antaa al-Qaidan kaltaisten terroristiryhmien kerätä voimiaan uuden hallinnon suojissa, on terrorismin vastainen sota epäonnistunut. Voi olla, ettei Taliban voi estääkään terroristiryhmien toimintaa maassa, vaikka se yrittäisi.
Toistuuko vuoden 2015 kriisi?
EU:n pahin painajainen on, että afgaanit pakenevat maastaan ja kulkevat kohti Eurooppaa. Kukaan tuskin haluaa vuoden 2015 kaltaista hallitsematonta siirtolaiskriisiä.
Huhtasaaren mukaan Suomen tulisi hyväksyä vain pakolaisleireillä olevia pakolaisia maahan.
– Suomen ei tule myöntää pakolaisstatusta läpi Euroopan Suomeen korkean sosiaaliturvan tason perässä vaeltaville turvapaikanhakijoille. Suomi voi ottaa vastaan Afganistanin pakolaisia pakolaisleireiltä oman vuotuisen kiintiönsä verran. Suomen vuotuista pakolaiskiintiötä on kuitenkin perusteltua vähentää merkittävästi nykyisestä.
Junnilan mukaan massasiirtolaisuus ei ole välttämätöntä. Hän kertoo, että suomalaisia avustaneet afgaanit tulee saada evakuoitua.
– On perusteltua auttaa niitä henkilöitä ja perheitä, jotka ovat avustaneet Suomea ja ovat sen vuoksi perheineen hengenvaarassa. Muuhun siirtolaisuuteen vaikuttaa vahvasti talebanin reaktiot erityisesti Kabulissa. Jos suuremmalta verenvuodatukselta vältytään, voi kansainvaellus jäädä pienimuotoiseksi, Junnila pohtii.
Hän muistuttaa, että Taliban on jo vapauttanut Bagramin vankilasta terroristeja.
– Suomen ei tule edellä mainittujen lisäksi sitoutua yhteenkään siirtolaiseen, sillä kukaan ei tiedä heidän taustojaan. Taliban on muun muassa vapauttanut terroristeja Bagramin vankilasta, ja epäilemättä osa heistä pyrkii Eurooppaan. Suomen tulisi ennakoida tilannetta Venäjän vastaisella rajalla, erityisesti Valko-Venäjän ja Liettuan selkkauksen vuoksi, mutta muistaen myös valtiojohtomme kyvyttömyyden länsirajalla vuonna 2015, Junnila huomauttaa.
Ennaltanähty, yllättävä sekasorto
Yhdysvaltain pisin käyty sota jättää suuren laskun. Arviot Afganistanin sodan hintalapusta vaihtelevat tuhannesta miljardista dollarista aina 2 200 miljardiin dollariin asti. EU on käyttänyt Afganistaniin kehitysapuna rahaa yli neljä miljardia euroa. Viime marraskuussa päätettiin 1,2 miljardin euron lisärahoituksesta vuosille 2021-25.
Tämän lisäksi Afganistanin sotaan on uponnut eri EU:n jäsenmailta sotilaisiin, sotakalustoon ja näiden huoltoon kymmeniä miljardeja. Saksan asevoimien läsnäolo on maksanut 12,5 miljardia euroa.
Heinäkuun alkupuolella Biden piti tiedotustilaisuuden, jossa hän torjui ajatuksen helikoptereilla tehdyistä evakuoinneista Vietnamin sodan lopun tapaan. 38 päivää myöhemmin kävi kuitenkin niin.
This was just 38 days ago. pic.twitter.com/ercqHppjU1
— House Republicans (@HouseGOP) August 15, 2021
Afganistanin sodan vastainen ilmapiiri kasvoi Yhdysvalloissa. Bidenin edeltäjä Donald Trump pohjusti joukkojen vetämistä pois. Biden siirsi vetäytymistä muutamalla kuukaudella. Bidenia on kritisoitu juuri vetäytymisen toteuttamistavasta.
– Itse vetäytyminen on Bidenin johdolla toteutettu surkuhupaisalla tavalla ilman johdonmukaisia suunnitelmia, mikä on näkynyt äkkiväärissä evakuoinneissa ja Afganistanin hallinnon sekä turvallisuusjoukkojen luhistumiseen johtaneessa ketjureaktiossa. Vaikuttaa, että vuosikymmenien valtavat inhimilliset ja taloudelliset panostukset valuvat nyt hukkaan, kun Taliban saa lopulta avaimet käteensä. Kyllä tässä väkisinkin tulee Saigon 30.4.1975 mieleen, Junnila toteaa.
Mielenkiintoisinta on, että Euroopan parlamentti on kesäkuussa tehnyt päätöslauselman, jonka sisällön mukaan evakuointitarve ei voinut tulla yllätyksenä. Päätöslauselmassa luetellaan lukuisia huolenaiheita maan viimeaikaisesta kehityksestä.
Tämän lisäksi päätöslauselmassa lukee: “Euroopan parlamentti muistuttaa joukkonsa Afganistanista vetävien maiden hallituksia niiden vastuusta suojella paikallisia työntekijöitä, erityisesti kääntäjiä, jotka ovat avustaneet näitä maita niiden toimissa ja joiden henki saattaa nyt olla suuressa vaarassa, ja tarvittaessa myöntää heille viisumeita ja kotiuttaa heidät; kehottaa suorittamaan tätä ennen perusteellisen yksilöllisen arvioinnin, jossa otetaan täysimääräisesti huomioon kaikki viisumin myöntämisen oikeuttavat ja turvallisuuteen liittyvät näkökohdat.“
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Taleban evakuointi Joe Biden Euroopan parlamentti Donald Trump Vilhelm Junnila Afganistan Yhdysvallat Laura Huhtasaari EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rantanen: Suomi ei voi pelastaa Afganistania – uutiskuvien perusteella poistumista yrittävät henkilöt ovat taas nuoria miehiä

Suomi velkaantuu, Marinin hallitus lapioi kehitysapuun 3,4 miljoonaa euroa joka päivä – suomalaiset maksavat jopa Etiopian sääennustukset

Ääri-islamistien terrori palasi Afganistaniin – videot ja kuvat kertovat talibanien käsittämättömästä raakuudesta

Jopa kolme miljoonaa afgaania Eurooppaan – avustustyöntekijä ennustaa siirtolaisvyöryä

Aftonbladet: ”Huumeparonien kanssa veljeilevä Taliban on Pakistanin luomus, joka käyttää uskonveljiä tykinruokana”

Yhdysvaltalaiset aseet ja ammukset jäivät Talibanin käsiin – tutkimusjohtaja uskoo vakaasti aseistuksen päätyvän terroristijärjestöille

Huhtasaari: Laittomaan maahanmuuttoon vastattava rajakäännytyksillä ja rajaesteillä

Huippumullah linjaa talibanien oikeuskäytäntöjä: ”Seuraamme islamia ja lakimme perustuvat Koraaniin”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää