

LEHTIKUVA
Käräjillä petoksesta tuomittu SDP:n kuntavaaliehdokas sotkenut raha-asiansa perusteellisesti: ulosottorekisterissä viisi sivua, vouti karhuaa liki 8000 euron rästejä
Tampereen käräjäoikeus ei viime viikolla uskonut somalialaistaustaisen SDP:n kuntavaaliehdokkaan selittelyjä siitä, miksi hän oli jättänyt ilmoittamatta työtulojaan Kelalle, joka maksoi miehelle perusteettomasti yli 5000 euron edestä työmarkkinatukea ja asumistukea. Suomen Uutisten selvitys osoittaa, että kuntavaaliehdokas oli jo aiemmin saanut raha-asiansa umpisolmuun.
Suomen Uutiset kertoi viime viikolla SDP:n kuntavaaliehdokkaan tuoreesta petostuomiosta. Jutussa oli kyse siitä, että kuntavaaliehdokas oli jättänyt ilmoittamatta ansiotuloistaan Kelalle, joka maksoi näin miehelle perusteettomasti työmarkkinatukea 3081 euroa ja asumistukea 2312euroa. Kelalle aiheutui menettelystä 5393 euron taloudellinen vahinko.
Kuntavaaliehdokas oli ilmoittanut olleensa työtön, vaikka hän oikeasti sai samaan aikaan palkkaa oppisopimuksella tekemästään ansiotyöstä. Kelan erehdyttämisestä kuntavaaliehdokas tuomittiin petoksesta 1900 euron sakkoihin.
Väärä käsitys tiedon kulusta ei poistanut tahallisuutta
Kuntavaaliehdokas kiisti käräjillä syyttäjän vaatimukset. Kuntavaaliehdokas sanoi pitäneensä itseään opiskelijana varsinaisen työssäolon asemesta. Kuntavaaliehdokkaan mukaan hän oli ajatellut Kelan saavan tiedot hänen tuloistaan ja työssäolostaan jotain muuta kautta.
Käräjäoikeudessa selitykset eivät menneet läpi, vaan tuomioistuin katsoi, että kuntavaaliehdokas on syyllistynyt siihen petokseen, josta hänelle vaadittiin rangaistusta. Käräjäoikeuden mukaan väärä käsitys tiedon kulusta Kelalle ei anna aihetta arvioida menettelyä muuksi kuin tahalliseksi.
Käräjäoikeus toteaa, että asiassa esitetyn todistelun perusteella kuntavaaliehdokkaan on täytynyt tietää, että tuloilla on merkitystä hänelle myönnettäviin etuuksiin. Käräjäoikeuden mukaan kuntavaaliehdokkaan on täytynyt ymmärtää, että Kelan puolesta toimivat henkilöt erehtyvät myöntämään ja suorittamaan hänelle etuuksia, joihin hänellä ei ole ollut myönnetyn suuruisina oikeutta.
Yhteensä 26 ulosottomerkintää
Suomen Uutisten selvityksen perusteella somalialaistaustaisen kuntavaaliehdokkaan raha-asiat olivat menneet sotkuun jo aikaisemmin. Miehen ulosottorekisterissä on viisi sivua ja niissä yhteensä 26 merkintää.
Vaikka osa on maksettu, 24. maaliskuuta 2021 päivätyn ulosottorekisteritodistuksen mukaan velkaa on jäljellä vielä 7828 euroa. Merkittävin velkoja on Kela, jolle kuntavaaliehdokkaalla on maksettavaa yhteensä 6225 euroa.
Saataviaan perivät myös verohallinto, oikeusrekisterikeskus sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiiri. Ulosottorekisteristä löytyy myös tunnettujen perintäfirmojen nimiä, kuten Cash-In Consulting ja Lowell Suomi Oy. Perintäfirmojen huoleksi menneet rästit ovat verrattain pienehköjä, kuten 214 euroa ja 95 euroa. Tällaisten velkojen maksamatta jättäminen kertoo yleensä vain välinpitämättömyydestä.
Käräjäoikeudessa on myös viime vuosina ratkaistu useita kuntavaaliehdokkaan velkomusasioita. Jutuissa on ollut kyse muun muassa ajallaan maksamatta jääneistä ateriamaksuista ja palvelusopimusmaksuista.
Vaalimainokset pyörivät edelleen somessa
Petoksesta tuomittu demarien kuntavaaliehdokas on jo pidemmän linjan kuntapoliitikko, sillä tällä hetkellä hän toimii vihreiden Tampereen varavaltuutettuna. Äskettäin hän on kuitenkin tehnyt loikkauksen, ja on ilmoittanut pyrkivänsä valtuustoon SDP:n listoilta. Facebookissa miehen vaalisivu on edelleen auki.
Muutama viikko sitten mies on tehnyt päivityksen, jossa hän kertoo jatkavansa vaalityötä vaalipäivän siirtymisestä huolimatta, terveys etusijalla.
-Valoa tunnelin päässä, keskitytään yhdessä tämän taudin voittamiseen, mies kirjoittaa.
SDP:n Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jyrki Koskinen sanoi viime viikolla Suomen Uutisille, että koska ehdokaslistoja saa muokata 4. toukokuuta saakka, kunnallisjärjestö ehtinee käsitellä petostuomion saaneen ehdokkaan tapauksen ennen sitä. Koskinen vihjasi myös, että käräjillä tuomittu ehdokas voinee myös itse tehdä johtopäätöksiä tilanteestaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää