Käräjäoikeus: Kotietsintä tietokonettaan tuhoavan HS-toimittajan kotiin oli laillinen, eikä lähdesuojaa rikottu
Helsingin käräjäoikeuden mukaan Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehty kotietsintä oli laillinen ja myös takavarikot pysyvät voimassa, Helsingin Sanomat uutisoi. Kotietsintä liittyi HS:n laajaan artikkeliin puolustusvoimien viestikoekeskuksesta joulukuussa.
Kotietsintä herätti heti sen tapahduttua vilkkaan keskustelun toimittajan lähdesuojasta. Myös Suomen Uutiset käsitteli uutista tuoreeltaan. Poikkeuksellinen kotietsintä ei käynnistynyt poliisin aloitteesta, vaan Helsingin Sanomien toimittaja Laura Halmisen yrityksestä tuhota tietokoneensa kovalevy vasaralla kotinsa kellarissa.
Halminen itse soitti palokunnan paikalle, koska hänen tietokoneestaan nousi savua. Pelastuslaitoksen työntekijöiden lisäksi paikalle saapui yleisen käytännön mukaisesti myös poliisipartio, joka ilmoitti asiasta ja palopaikalla saamistaan tiedoista eteenpäin ja tämä tieto saatettiin myös Keskusrikospoliisille.
Halminen on toinen viestikoekeskusta käsitelleen artikkelin kirjoittajista.
Käräjäoikeuden tuoreen päätöksen mukaan kotietsintä täytti pakkokeinolain edellytykset. ”Etsintä- ja takavarikointitoimenpiteet oli suoritettu lainmukaisella, kohdehenkilön oikeusturvan huomioon ottavalla tavalla”, Helsingin Sanomat siteeraa käräjäoikeuden tiedotetta.
Esitutkinta alkoi, kun Puolustusvoimat teki HS:n artikkelista tutkintapyynnön. Sen jälkeen keskusrikospoliisi aloitti esitutkinnan epäillyistä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja virkasalaisuuden rikkomisesta.
Helsingin Sanomien mukaan Halminen vaati, että kotietsintä todetaan laittomaksi ja että takavarikot puretaan.
”Lähdemme siitä, että kotietsintää ja siihen liittyneitä takavarikkoja ei olisi pitänyt tehdä lainkaan”, Halmisen asianajaja Kai Kotiranta sanoi oikeudessa helmikuun puolivälissä.
Lähdesuoja turvattiin alusta alkaen
Käräjäoikeuden mukaan etsinnässä oli pidetty huolta siitä, että toimittajalla on oikeus suojata tietolähdettään. ”Halmisen tapauksessa lähdesuojaa ole rikottu eikä tähänastisten tietojen valossa pyritäkään rikkomaan. Erityiseen kotietsintään osallistui etsintävaltuutettu, joka kontrolloi, ettei poliisin haltuun ja esitutkinnassa käytettäväksi tule lähdesuojan alaista aineistoa”, käräjäoikeus toteaa Helsingin Sanomien mukaan.
Oikeus huomautti myös, että tutkinnanjohtaja oli etsintäpäätöksessään antanut määräyksen, ettei lähdesuojaa saa rikkoa. Käräjäoikeuden ratkaisussa todetaan, että etsinnällä voi löytyä tutkinnan kannalta merkittävää materiaalia, joka ei ole lähdesuojan alaista.
Kuten Suomen Uutiset kirjoitti jo joulukuussa, oli kotietsinnässä paikalla asianajaja Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtajan määräämänä etsintävaltuutettuna, ja aineistoa takavarikoitiin esitutkinnan turvaamiseksi.
Kiistelty aineisto on edelleen sinetöitynä
Aineisto suljettiin sinettipusseihin, eikä poliisi ole tarkastellut sitä. Sinetöity aineisto sisältää Halmisen mukaan lähdesuojan alaista tietoa, mutta ne eivät koske tiedustelujuttua.
Asian käsittely jatkuu varsin todennäköisesti hovioikeudessa. Halminen ja Kotiranta ovat Helsingin Sanomien mukaan jo ilmoittaneet tyytymättömyytensä tuomioon.
– Kyse on toimittajan lähdesuojaan kuuluvasta asiasta ja siihen pätee eri pelisäännöt kuin normaalisti. Nähdäkseni tämä on tutkinnanjohtajalta unohtunut, Kotiranta sanoi Helsingin Sanomien mukaan.
Asianajajalta taas on unohtunut, että aineisto on yhä sinetöitynä, eikä poliisi ole päässyt käyttämään sitä hyväksi esitutkinnassa.
Tutkinnanjohtaja Markku Ranta-aho Keskusrikospoliisista kuitenkin kertoi HS:lle, että Keskusrikospoliisi aikoo jättää käräjäoikeudelle lähipäivinä hakemuksen erityisestä laite-etsinnästä. Käräjäoikeuden tehtäväksi jää siis myöhemmin ratkaista, murretaanko sinetit vai ei.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää