Käräjäoikeuden osastopäällikkö ihmettelee tapaus Halla-ahoa – miksei tuomittu saisi arvostella saamaansa tuomiota
Korkeimman oikeuden tuomiot eivät ole pyhiä. Aina ei päädytä oikeisiin ratkaisuihin, ja tuomittu saa aina arvostella saamaansa tuomiota, vaikka olisi poliitikko. Tuomio on todella vain viiden ihmisen ratkaisu, ja toisena aikana ja toisenlaisissa olosuhteissa tuomio voisi olla aivan muuta. Näin kirjoittaa pitkän linjan käräjätuomari, Pohjois-Savon käräjäoikeuden osastopäällikkö Hannu Laitinen.
Korkein oikeus (KKO) tuomitsi kesäkuussa 2012 silloisen Perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustajan Jussi Halla-ahon sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomiot koskivat kirjoituksia, joiden julkaisuajankohtana Halla-aho ei ollut vielä edes kaupunginvaltuutettu.
– KKO:n päätöstä ei kannata pitää minään taivaallisena totuutena. Se on muutaman ihmisen henkilökohtainen tulkinta, Halla-aho totesi tuolloin tiedotteessaan. Ilta-Sanomat otsikoi, että “Jussi Halla-aho vähättelee KKO:n tuomiota”.
– Muistan, että julkisuudessa nousi kova meteli siitä, kun Halla-aho sanoi korkeimman oikeuden tuomiosta jotenkin näin, että se on vain viiden ihmisen mielipide, yli 40 vuotta tuomioistuinlaitoksella työskennellyt Laitinen kirjoittaa Maallikkotuomari-lehdessä 2/2017.
– Metelöitiin siitä, että kuinka poliitikko ei kunnioita ylimmän oikeusasteen tuomiota ja kehtaa arvostella sitä, vaikka tuomio edustaa suurinta viisautta.
Laitisen mukaan arvostelijat näyttävät nostavan oikeuden, ainakin korkeimman oikeuden tuomion, pyhäksi ja arvostelun ulkopuolelle.
– Ihmettelen sitä, ettei tuomittu saisi arvostella saamaansa tuomiota ja että kuvitellaan aina päädyttävän oikeisiin ratkaisuihin.
Laitisen mukaan toisenlaisissa olosuhteissa ratkaisu voisi olla jotain aivan muuta – minkä huomaa, jos käy lukemassa vaikka 1930-luvun tai 1970-luvun tuomioita.
– Yhteiskunnallinen ilmapiiri on varmasti vaikuttava ratkaisuihin, eikä ole mitään syytä luulla, että nyt on saavutettu viisauden ylin taso ja että 30 vuoden päästä ajateltaisiin samoin.
Korkeimman oikeuden jäsenten nimitys sisäsiittoista
Laitinen kritisoi artikkelissaan muutenkin vihapuheiden rangaistavuutta. Yksi iso ongelma on Laitisen mukaan lainkohtien tunnusmerkistöjen epämääräisyys. Perustuslain 8. pykälässä kuitenkin vaaditaan, että rikoksen tunnusmerkistön tulisi olla riittävän selvä.
Laitinsen mielestä Korkeimman oikeuden huono puoli on myös se, että sen jäsenten nimitys tapahtuu sisäsiittoisesti eli korkein oikeus valitsee itse jäsenensä.
– Eri yhteiskunnallisten näkemysten esiintulo edellyttäisi, että valinta muutettaisiin sellaiseksi, ettei korkeimmalla oikeudella itsellään olisi minkäänlaista sanansijaa valinnassa.
Laitinen ihmettelee, ettei Yhdysvaltain korkeinta oikeutta syytetä väärin valituksi, vaikka siellä presidentti nimittää tuomarit, tosin senaatin myötävaikutuksella.
Suomessa on tavanomaista, että virkamiehet vaikenevat näkemistään epäkohdista, mutta puhuvat suunsa puhtaaksi jäätyään eläkkeelle. Esimerkiksi entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero avautui huolistaan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten turvallisuusongelmista vasta virkauransa jälkeen.
Tuhansien juttujen tuomari Hannu Laitinen jää Iisalmen Sanomien mukaan eläkkeelle helmikuun alussa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää