

Matti Matikainen
Kantelu oikeuskanslerille: “Minkä Suomen lain tai valtiosäännön nojalla Suomen pääministeri voi valtuuttaa vieraan vallan edustajan käyttämään Suomen esitys-, puhe- ja äänivaltaa?”
Pääministeri Sanna Marin poistui Eurooppa-neuvoston kokouksesta pikavauhtia. Hän pyysi Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniä edustamaan Suomea loppukokouksen ajaksi. Oliko tällä vallanluovutuksella perustuslaillinen pohja? Asia siirtyy oikeuskanslerin arvioitavaksi.
Olen poistunut Eurooppa-neuvoston kokouksesta varotoimenpiteenä ja pyytänyt Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniä edustamaan Suomea loppukokouksen ajan. https://t.co/SVFH7YAFb1
— Sanna Marin (@MarinSanna) October 16, 2020
Perussuomalaisten ex-kansanedustaja Pentti Kettunen ilmoittaa jättäneensä perjantaina kantelun asiasta oikeuskanslerille. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kainuun Sanomat.
Kantelussa Kettunen pyytää oikeuskansleria “..selvittämään sen seikan millä oikeudella ja minkä Suomen lain tai valtiosäännön nojalla Suomen pääministeri voi valtuuttaa vieraan vallan edustajan käyttämään Suomen esitys-, puhe- ja äänivaltaa tärkeässä Eurooppa-neuvoston huippukokouksessa?”.
Kantelu kokonaisuudessaan:
+++
Valtioneuvoston Oikeuskanslerille
PL 20
00023 Valtioneuvosto
Asia: selvityspyyntö/kantelu
Ylen uutiset kertoivat 16.10.2020 että Suomen pääministeri Sanna Marin on mahdollisesti altistunut korona-virukselle ja on keskeyttänyt osallistumisensa Eurooppa-neuvoston kokoukseen ja palannut takaisin Suomeen vapaaehtoiseen karanteeniin.
Uutisessa kerrottiin edelleen, että Suomen pääministeri Marin on valtuuttanut Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin edustamaan Suomea ko. kokouksessa.
Pyydänkin Oikeuskansleria selvittämään sen seikan millä oikeudella ja minkä Suomen lain tai valtiosäännön nojalla Suomen pääministeri voi valtuuttaa vieraan vallan edustajan käyttämään Suomen esitys-, puhe- ja äänivaltaa tärkeässä Eurooppa-neuvoston huippukokouksessa?
Jos pääministeri Marin on todella luovuttanut mandaatin hoitaa EU:n huippukokouksessa Suomen asiaa vieraan valtion pääministerille, voidaanko mandaatti katsoa lailliseksi ja jos Stefan Löfven hoitaakin Suomen asiaa Suomen etujen vastaisesti niin kenen vastuulla asia on.
Ruotsin pääministeri tuskin on oikeudellisessa vastuussa Suomen oikeusviranomaisille tai Suomen eduskunnalle.
Jos pääministeri Sanna Marinin kyseiselle toimelle ei ole laillisia edellytyksiä voidaanko ajatella, että kyseessä on valtiopetokseen rinnastettava toimi?
Kajaani 16.10.2020
Pentti Kettunen
ent. kansanedustaja
+++
Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) pitää asiaa vakavana. Hänen mukaansa asia on selvitettävä.
Kysymys pääministeri Marinin Ruotsin pääministerille luovuttamasta Suomen edustamisesta EU:n neuvoston kokouksessa on vakava. Asia selvitetään tarvittaessa vaikka kantelulla oikeuskanslerille.
— Jani Mäkelä (@JaniMakelaFi) October 17, 2020
Mäkelä jatkaa:
– Minua kiinnostaa suuren valiokunnan varapuheenjohtajana, miten toteutuu eduskunnan ja suuren valiokunnan tiedonsaantioikeus Ruotsin pääministeriltä? Kutsutaanko Löfven meidän kuultavaksemme, ja voimmeko päättää hänen mandaatistaan ja luottamuksestaan?
Minua kiinnostaa #eduskunta #suurivaliokunta varapuheenjohtajana, miten toteutuu eduskunnan ja suuren valiokunnan tiedonsaantioikeus Ruotsin pääministeriltä? Kutsutaanko Löfven meidän kuultavaksemme, ja voimmeko päättää hänen mandaatistaan ja luottamuksestaan? @MatiasTurkkila
— Jani Mäkelä (@JaniMakelaFi) October 17, 2020
Lisätty Mäkelän toinen kommentti klo 19.01.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.