

LEHTIKUVA
Kansantaloustieteen emeritusprofessori Kanniainen: Euron perustaminen oli vuosisadan virhe
Toisen maailmansodan jälkeen maailmalla vallitsi laaja yhteisymmärrys kiinteiden valuuttakurssien kaikkivoipaisuudesta. Yhdysvaltain dollari oli sidottu kultaan ja monet muut valuutat olivat puolestaan sidottu kyseiseen dollariin. Suomessa kiinteästä valuuttapolitiikasta pidettiin kiinni huomattavasti muuta maailmaa pidempään.
Kansantaloustieteen emeritusprofessori Vesa Kanniainen kirjoittaa Uuden Suomen Puheenvuoro-palstalla varsin seikkaperäisen analyysin valuuttakurssien kehityksestä Suomessa ja muualla maailmalla.
Kiinteät valuuttakurssit kaatuvat
Kun Bretton Woodsin kiinteä valuuttakurssijärjestelmä kaatui 1970-luvulla, alkoi kelluvien valuuttakurssien aikakausi. Suomessa kiinteää järjestelmää ylläpidettiin aina 1990-luvun alkuun asti, eikä keskuspankkimme Suomen Pankki oikeastaan sallinut muita näkemyksiä.
Kanniainen myöntää, että rahapoliittisetkin päätökset tehtiin aina senhetkisen parhaan tiedon valossa. Jälkikäteen on nähtävissä kiinteiden valuuttakurssien aiheuttaneen suurimmat talouden riskit. Tästä huolimatta Suomi liittyi yhteisvaluutta euroon ensimmäisten valtioiden joukossa. Kanniainen pitää koko euron luontia vuosisadan virheenä.
Suomen kiinteä järjestelmä perustui toistuviin devalvaatioihin. Tämä kävi mahdottomaksi 90-luvun alun vaikeuksissa, koska olimme sitoutuneet noudattamaan eurooppalaista valuuttakurssipolitiikkaa. Suomen talous törmäsi seinään.
Kiinteä järjestelmämme upposi ja muutama vuosi ennen euroon siirtymistä Suomen markka oli hetken kelluva valuutta.
Kelluva valuutta paras vaihtoehto
Kansantalouden koosta riippumatta Kanniainen pitää valuuttojen markkinaehtoista hinnoittelua parhaana vaihtoehtona.
– Joustavien valuuttakurssien maailmassa valuuttakurssi on joka päivä oikea. Vain kiinteä kurssi voi olla väärä. Valuuttakurssiodotuksia ei voi syntyä ja jos niitä syntyy, ne näkyvät heti valuuttakurssissa, Kanniainen kirjoittaa.
Hän huomauttaa, että eritoten pienet kansantaloudet ovat spekulatiivisille hyökkäyksille alttiita kiinteällä valuuttakursilla. Suuretkin voivat kaatua: Ison-Britannian punta kaatui ja samasta syystä kuin Suomen markka. Eurooppalainen valuuttaputkikokeilu romahti.
Kanniainen huomioi euron kelluvan valuuttaliiton ulkopuolisten maiden valuuttoja vastaan. Euroalueen sisäiset tulonsiirrot loistavat kuitenkin poissaolollaan. Suomen sisällä talouseroja tasataan valtionapujärjestelmällä.
20 prosentin hyvinvointitappio
Kanniaisen arvion mukaan euromaiden yhteenlaskettu hyvinvointitappio euron vuoksi on tätä nykyä jo 20 prosenttia. Tämä tappio on arvio bruttokansantuotteen erotuksesta eurolla ja ilman euroa.
Ruotsissa on arvioitu, että heidän taloutensa on kasvanut ripeämmin euron ulkopuolella. Erotus on 1,5-3-kertainen. Ruotsin tulot olisivat yhden vuoden bruttokansantuotteen verran pienempiä, mikäli maa olisi aikanaan liittynyt yhteisvaluutta euroon.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Taloustoimittaja Sandbu: Italia on suurin este euroalueen pankkiunionille

Koskenkylä: Saksan talouden ja yhteiskunnan haasteet ovat 2020-luvulla valtavia – talousihme ei ehkä jatku

Talousennusteissa huima haitari kitukasvusta kaaokseen

Perussuomalaiset: Elämme kriittisiä aikoja – “Kilpailukyky ja ostovoima pelastettava”

Uusi Hansaliitto vesitti eurobudjetin – Ruotsi ja Tanska kieltäytyivät kohteliaasti vastuista

Ekonomistit: Euroalueen talous kituuttaa tämänkin vuosikymmenen ajan
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää