

Kansantaloustieteen emeritusprofessori Kanniainen: EKP jatkaa luovaa rahapolitiikkaansa – vääristää markkinoita
Kansantaloustieteen emeritusprofessori Vesa Kanniainen kirjoittaa Uuden Suomen Puheenvuorossa Euroopan keskuspankin jatkavan luovaa ja kokeellista rahapolitiikkaansa. EKP:n tehtävä pitää inflaatiotaso lähellä kahta prosenttia ei kuitenkaan ole onnistunut toimista huolimatta. Globalisaatio murentaa perinteisen inflaatiokäsityksen.
Vesa Kanniaisen mukaan pitkään jatkunut matalan inflaation aikakausi ei ole mikään yllätys. Globalisaation myötä Aasian köyhä väestö on siirtynyt maaseudulta vientiteollisuuden piiriin huokeammalla palkkatasolla verrattuna länsimaihin. Näin ollen tuonti-inflaatiotaso pysyy kurissa.
Hän kirjoittaakin, etteivät keskuspankit pysty määräämään inflaatiotasoja. Näin ollessa pitää ihmetellä EKP:n mandaattia, joka on yksinkertaisesti pitää euroalueen vuosi-inflaatio lähellä kahta prosenttia. EKP ei tosin ole heittänyt pyyhettä kehään. Kokeellisella rahapolitiikalla on kuitenkin sivuvaikutuksia, joita ei voi pitää millään muotoa toivottuina.
Epäreilu yritystuki
EKP:n lukuisista elvytyskeinoista osa on suunnattu suoraan yrityksille. EKP on ostanut joidenkin yritysten velkakirjoja. Se tukee epäreilusti vain ostoskohteina olevia yrityksiä.
Ostot vääristävät yrityksen velan ja osakepääoman arvonkehitystä.
– Tämä ei ole keskuspankin tehtävä, Kanniainen kirjoittaa.
Epäreiluus korostuu vielä lisää, jos yrityslainojen ostoista hyötyvät vilpilliset yritykset. EKP joutui keskeyttämään esimerkiksi Volkswagenin yrityslainaostot päästöhuijausskandaalin paljastuttua.
Euroalueen hyvinvointitappiot merkittäviä
Kanniainen kirjoittaa lukuisten ekonomistien tulleen siihen lopputulokseen, että euroalueen yhteisvaluutta ilman poliittista unionia on ollut karmea virhe. Integraatio on luotu ikään kuin väärässä järjestyksessä.
Hän perustelee näkemystä vertailemalla euroalueen maiden talouskehitystä euroaikana ja sitä edeltäneenä kansallisen valuutan aikoina. Euron 20 vuoden historia osoittaa, että ensimmäinen kymmenen vuotta kehitys on ollut suotuisaa, mutta jälkimmäiset kymmenen vuotta ovat olleet suuri pettymys.
Hyvätkin ajat huomioiden euromaiden keskimääräinen talouskasvu on jäänyt noin 15-20 prosenttia kansallisten valuuttojen aikojen alle. Tämä tarkoittaa, että keskimäärin vuotuinen talouskasvu on ollut reilu prosentin pienempi koko euroaikana. Tämä hyvinvointitappio uhkaa jatkua myös tulevaisuudessa.
Rahapolitiikan suunta kielii tulevasta taantumasta
Lukuisat elvytyskeinot ja löysä rahapolitiikka ovat voineet omalta osaltaan laskea inflaatio-odotuksia. Suuret keskuspankit ovat ilmoittaneet tämän tästä uusista elvytystoimista silloin, kun finanssimaailma on alkanut nikotella.
Kanniainen kirjoittaakin, että markkinat suorastaan olettavat keskuspankkien ilmoittavan uusista elvytyskeinoista joka ainoan mahdollisen taloushäiriön iskiessä.
EKP:n uusi rahapoliittinen linjaus pidentää nollakorkotason aikakautta ensi kesään asti. Samalla keskuspankki on väläytellyt uusia elvytystoimia. EKP:n pääjohtaja vaihtuu lokakuun lopussa, joten nyt tehdyt linjaukset sitovat uuden keskuspankkiirin kädet pitkälle tulevaisuuteen.
Kanniaisen mukaan korkotason lukitus näin pitkäksi aikaa kielii taantuman uhasta.
Taantuman lisäksi euroaluetta uhkaa Italian hallituksen pohdinnat käyttää rinnakkaisvaluuttaa euron rinnalla.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Luvassa haittamaahanmuuttoa ja ympäristöveroja – Suomen ulko-, sisä- ja ympäristöministerit ovat nyt vihreitä

Perussuomalaisten ryhmäjohto: Hallitusohjelma enteilee Suomen konkurssia ja ulosliputusta

Ronkainen arvostelee kotitalousvähennyksen leikkaamista: ”Harmaa talous lisääntyy”

Euroalueella vientimaat kituuttelevat
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää