

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kansanedustajat huolissaan lasten neuropsykiatrisen oireilun kasvusta: ”Uusilla opetusmenetelmillä vaaditaan lapsilta kohtuuttomia”
Perussuomalaiset kansanedustajat Ari Koponen ja Jenna Simula kysyvät jättämässään kirjallisessa kysymyksessä opetusministeri Li Anderssonilta (vas.), miten lapset voitaisiin ottaa paremmin huomioon yksilöinä suomalaisen peruskoulun uusissa opetusmenetelmissä ja tilaratkaisuissa.
Lisäksi edustajat vaativat hallitukselta toimia opetuksen laadun parantamiseksi ja oppilaiden välisen tasavertaisuuden toteutumiseksi. Ari Koponen ja Jenna Simula katsovat, että nykyinen opetussuunnitelma ja uudet opetusmenetelmät ja -ympäristöt ovat omiaan lisäämään oppimisvaikeuksia, käytöshäiriöitä ja pahoinvointia.
Yle uutisoi viime lauantaina ADHD:n tai muun neuropsykiatrisen oireilun vuoksi tutkimuksiin hakeutuneiden alakouluikäisten määrän kaksinkertaistuneen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kokoaman tilaston mukaan viimeisen viiden vuoden aikana.
– Aiemmin esimerkiksi lievien keskittymisvaikeuksien kanssa elänyt lapsi on voinut pärjätä koulussa, mutta nyt muuttunut kouluympäristö on tuonut merkittäviä haasteita, kun liian varhain vaaditaan kohtuuttomia, Simula toteaa.
Tukea tarvitsevat jäävät ilman apua
Edustajat pitävät tärkeänä sitä, että lapset pääsevät tutkimuksiin ja saavat apua, mutta korostavat, ettei lapsilta ylipäänsä voi vaatia sellaista itseohjautuvuutta ja omatoimisuutta, joihin he eivät vielä ikänsäkään puolesta ole valmiita.
Uudet hälyisät kouluyksiköt ja -tilat sekä liiallisen itsenäisen työskentelyn vaatiminen ovat aiheuttaneet laajaa keskustelua lääkäreiden lisäksi niin opettajien, lasten vanhempien kuin tutkijoidenkin keskuudessa.
– Opetussuunnitelmaan kirjatun inkluusioperiaatteen ihanne tarkoittaa kaikkien lasten osallistumista yleisopetukseen isoissa luokissa. Samaan aikaan lapsilta vaaditaan myös aiempaa enemmän itsenäistä ohjautumista. Tällöin lahjakkaat lapset pärjäävät, mutta ne lapset, jotka tarvitsevat tukea, jäävät helposti sitä vaille. Lapsi turhautuu ja tilanteen johdosta syntyy erilaisia ongelmia kuten oppimisvaikeuksia, pahoinvointia, käytöshäiriöitä ja koulukiusaamista, sivistysvaliokunnan jäsen Koponen sanoo.
Syrjäytymisriski kasvaa
Esimerkiksi tarkkaavaisuushäiriön kanssa elävät lapset putoavat helposti kelkasta nykyisillä opetusmenetelmillä.
– Tarkkaavaisuushäiriön kanssa elävät lapset eivät pysty ohjaamaan omaa toimintaansa tavalla, jota heiltä itsenäisessä työskentelyssä vaaditaan. Tällaiselle lapselle isot ja meluisat opetustilat sekä itseohjautuvuus ovat mahdoton yhtälö, eikä hän pysy opetustahdissa mukana. Kelkasta putoaminen peruskoulussa voi tarkoittaa syrjäytymistä myöhemmässä elämässä, Simula muistuttaa.
Koulutuksen oltava tasavertaista
Koponen ja Simula kantavat huolta myös oppilaiden tasavertaisuuden toteutumisesta, sillä heidän mukaan nykyisessä järjestelmässä kodin rooli korostuu ja matalan koulutustason omaavien vanhempien lapset joutuvat helposti eriarvoiseen asemaan. Kun oppimistulokset ja opetuksen laatu heikentyvät, eikä lapsen yksilöllisiä tarpeita huomioida, vanhemmat joutuvat ottamaan aiempaa enemmän vastuuta lapsen koulunkäynnistä.
– Suomalaisen koulutusjärjestelmän on oltava tasavertainen, eikä sellaista tilannetta pidä päästää syntymään, missä vanhempien tulo- tai koulutustaso alkaa määritellä lasten pärjäämistä peruskoulussa, edustajat painottavat.
Asianomaisen ministerin, tässä tapauksessa opetusministeri Li Anderssonin on vastattava edustajien kirjalliseen kysymykseen kolmen viikon kuluessa sen jättämisestä.
Muutos 16.11.2019 klo 15.40: Lisätty linkki Ylen uutiseen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- oppimisvaikeudet luokkakoko Ari Koponen opetussuunnitelma tuki Syrjäytyminen Li Andersson Jenna Simula koulu Opetus perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Slunga-Poutsalo: Eikö ministeri puutukaan erityisopetuksen ongelmiin?

Mitä demaripoliitikko “Husu” sanoi perussuomalaisista sipoolaiskoulussa? Kiistää haukkuneensa rasisteiksi – levittänyt väärää tietoa ennenkin

SDP:n eduskuntavaaliehdokas “Husu” tienannut Sipoon kouluvierailuista jo 5 316 euroa

Koponen koulumaailman ongelmista: ”Puheet riittää, nyt tarvitaan tekoja”

Perussuomalaiset: Amislaiset eivät voi opiskella “etänä” – opetukseen saatava lisäresursseja
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää