

Kohta MOT-ohjelman uutistekstistä. / Yle
Kansanedustaja Vallin moittii veronmaksajien rahojen lappaamista demariministeri Skinnarin firmalle – ministerin yhtiöllä jopa 18 maksuhäiriömerkintää
Perussuomalaisten yrittäjäkansanedustaja Veikko Vallin ihmettelee, miksi valtio on pumpannut Ville Skinnarin tappiolliseen liiketoimintaan liki puolitoista miljoonaa euroa. Sekä Vallin että Skinnari toimivat proteiinijuomamarkkinoilla, tosin sillä erolla, että aikaisin liikkeellä ollut Vallin teki miljoonatulosta, kun taas valtion avokätisesti rahoittama Skinnarin yhtiö teki miljoonatappiot. Vallin toteaa Suomen Uutisille, ettei hän voi ymmärtää, miksi Skinnarin yritykselle on annettu hirvittäviä summia julkista rahaa siksi, että se pääsi toimimaan vuosikausiksi jo olemassa oleville markkinoille.
– On markkinoita vääristävää ja epäreilua, että poliittisilla suhteilla tai muilla kontakteilla kupataan tukiaisia, ja sitten kilpaillaan rehellisesti omalla riskillä yrittäviä vastaan, Vallin moittii.
Yleisradion MOT-ohjelma julkisti äskettäin tietoja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin (sdp) aiemmasta yritystoiminnasta. Yle kertoi, että Skinnarin ja tämän lähipiirin yhtiöt ovat saaneet noin puolitoista miljoonaa euroa erilaisia julkisia tukia, lainoja tai sijoituksia.
Yksi Skinnarin yhtiöistä on ollut voimakkaasti tappiollinen, joten julkisista varoista kanavoitu rahoitus on ollut veronmaksajan näkökulmasta hukkaan heitettyä rahaa. Kysymys on Northforce-nimisestä osakeyhtiöstä, joka pyrki kehittämään urheilijoiden palautusjuomaa. Skinnarin vaimo oli yhtiön osakkeenomistaja. Ministeri Skinnari omistaa myös itse pienen osuuden yhtiöstä.
Skinnari kertoi Ylelle, että Northforce Oy:n huomattavana rahoittajana oli valtion erityisrahastoyhtiön Finnveran perustama ja omistama Aloitusrahasto Vera 763 000 euron panoksella. Lisäksi Tekes eli nykyinen Business Finland antoi yhtiölle yli 300 000 euroa ja Ely-keskukset yli 50 000 euroa erilaisia tukia. Näin ollen yhtiön toimintaan kanavoitiin yli miljoona euroa veronmaksajien rahaa.
Ministerin yhtiöllä jopa 18 maksuhäiriömerkintää
Northforce Oy:n viimeisin saatavilla oleva tilinpäätös kuvaa vuoden 2015 tilikauden tapahtumia. Vaikka liikevaihtoa oli 321 000 euroa, jäi tulos 306 000 euroa tappiolle. Myös edelliset tilikaudet sujuivat huonosti.
Vuosina 2012-2015 Northforce Oy teki tappiota yhteensä liki 1,5 miljoonaa euroa. Kuinka suurista tappioista on kaiken kaikkiaan kyse, ei ole tietoa, sillä vuonna 2016 yhtiö hakeutui selvitystilaan. Northforce Oy ei ole toimittanut viimeisen tilikauden tilinpäätöstietojaan Kaupparekisteriin.
Huomiota herättävät myös rästissä olevat maksut. Northforce Oy:lla on jopa 18 maksuhäiriömerkintää. Maksuhäiriöt ovat alkaneet kasaantua sen jälkeen, kun yhtiö hakeutui selvitystilaan. Velkojien joukossa ovat esimerkiksi Intrum Justitia Oy, Visma Duetto Oy, Ropo Capital Oy, Työttömyysvakuutusrahasto ja Valtiokonttori. Useimmat maksurästit ovat vain muutamia satoja euroja, jotkut jopa vain kymmeniä euroja.
Skinnari kertoi Ylelle, että yhtiön resurssit eivät riittäneet palautusjuomamarkkinoilla.
– Yhdeksän kymmenestä start up -yrityksestä epäonnistuu. Vielä pienempi osa yhtiöistä menestyy kansainvälisillä markkinoilla, ja sitä me yritimme. Otimme riskin, onnistuimme saamaan jalansijaa, mutta resurssimme eivät olleet riittävät kovassa kilpailussa, Skinnari sanoi.
Yrityksien tukeminen olisi lopetettava
Perussuomalaisten yrittäjätaustainen kansanedustaja Veikko Vallin sanoo, että Skinnarin tulokseton liiketoiminta osoittaa hyvin, miksi rahallisista yritystuista olisi luovuttava. Vallin on aikanaan toiminut samalla alalla kuin Skinnari, eli palautumisjuomissa ja urheiluravinteissa. Vallin oli kehittämässä menestyvää liiketoimintaa, josta syntyi menestyvä urheiluravintobrändi FAST.
-Skinnarin ja minun ero on siinä, että minä yritin omilla rahoillani ja sataprosenttisesti omalla riskilläni, mutta Skinnari on venkoillut firmaansa yli miljoonan veronmaksajien rahoja.
Vallin aloitti urheilujuomabisneksensä jo 1996. Skinnarin yhtiö tuli alalle kymmenisen vuotta myöhemmin.
-Me olimme siis siihen mennessä myyneet jo kymmenen vuotta proteiinipalautumisjuomia ja urheilun lisäravinteita. Se bisnes oli jo olemassa. Samalla alalla oli useita muitakin yrityksiä. Oma yritystoimintani oli vahvassa kasvussa, ja tuotteita vietiin ulkomaillekin. Olimme kiinni vientibisneksessä, Vallin sanoo.
Hän ihmettelee, miksi aloittavalle yritykselle, eli Skinnarin yhtiölle on aikoinaan myönnetty yli miljoona euroa julkista rahaa.
-Siihen aikaan markkinoilla oli meidän lisäksemme jo kymmenen toimivaa yritystä. Skinnarin yhtiön tuote oli heraproteiinipohjainen palautusjuoma. Sellaista oli tuolloin jo valmiiksi myynnissä joka paikassa: marketeissa, luontaistuotekaupoissa ja kuntosaleilla.
Julkiset varat käytetty loppuun
Vallin myi osuutensa omaan urheilujuomabisnekseensä jo 2009. Siihen aikaan juomayhtiön tilikauden liikevaihto oli 7,4 miljoonaa euroa. Vallin laskee, että yrittäjävuosinaan hän on tulouttanut valtiolle lähes 10 miljoonaa euroa erilaisia veroja. Samalla hän on voinut tarjota työtä kymmenille ihmisille.
Vallin ihmettelee ministeri Skinnarin osaomistaman urheilujuomayhtiön tilinpäätöslukuja: Vuonna 2014 Northforce Oy:n liikevaihto oli 213 000 euroa, mutta liiketulos oli tuolloin tappiollinen jopa 511 000 euroa. Tilanne oli siis huono vain kaksi vuotta ennen selvitystilaan hakeutumista.
-Lukujen perusteella näyttäisi siltä, että Skinnarin yhtiön liiketoiminta ei missään vaiheessa ole noussut lentoon vaan toiminnassa on ainoastaan käytetty rahat loppuun. Se ei ole ihme, koska markkinat olivat täynnä.
-En voi ymmärtää, miksi uudelle yritykselle on annettu hirvittäviä summia julkista rahaa siksi, että se pääsi toimimaan vuosikausiksi jo olemassa oleville markkinoille. Vaikka Skinnarin bisneksessä on ollut mukana myös yksityistä rahaa, ei siinä ole toimittu aidosti yrittäjäriskillä. Tässäkin tapauksessa toiminta on jatkunut suunnilleen vain niin kauan kuin julkisista lähteistä saatua rahaa on ollut jäljellä. Vallin sanoo.
Yritykset tarvitsevat vain kannustavampaa verotusta
Vallin olisi valmis lopettamaan kokonaan kaikki rahalliset yritystuet niiden markkinoita vääristävän vaikutuksen takia.
-Kuten Skinnarin bisneksistä näkee, ei pidä jakaa julkisia varoja yrityksille, jotka tulevat olemassa oleville markkinoille. On markkinoita vääristävää ja epäreilua, että poliittisilla suhteilla tai muilla kontakteilla kupataan tukiaisia ja sitten kilpaillaan rehellisesti omalla riskillä yrittäviä vastaan.
Vallin on puhunut pitkään Viron yritysveromallin puolesta, joka kiinnostaa yhä enemmän monia suomalaisia liikemiehiä. Virossa verotetaan osinkoa kuten Suomessakin. Sen sijaan liikevoitto ei ole Viron lain mukaan veronalaista tuloa, vaan voiton voi jättää yhtiöön ja käyttää sen yrityksen toimintaan.
-Paras tapa tukea yrityksiä olisi alentaa verotusta, kuten Virossa, jolloin elinvoimaiset ja hyvät yritykset pärjäävät. Raha on oikeassa paikassa silloin, kun se on voittoa tuottavan yrityksen tilillä. Yritysten pitäisi antaa kasvaa ja kehittyä, jolloin samalla syntyisi myös työpaikkoja. Osinkoja ja palkkoja tietysti pitää verottaa.
-Huonoja yrityksiä ei pitäisi tukea ollenkaan. Tavallaan minäkin olen henkilökohtaisesti ollut tukemassa ministeri Skinnarin tappiollisia bisneksiä, koska minun yritystäni oli verotettu jo kymmenen vuotta siinä vaiheessa, kun hänen yrityksensä vasta tuli markkinoille, Vallin hymähtää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Helsingin Sanomat julisti: Yritysten menestys on täysin sama asia kuin koko Suomen etu – annetaanpa puheenvuoro Jussi Halla-aholle
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.