

Kansanedustaja seuraa Yhdysvaltain vaaleja paikan päältä – “Tässä osavaltiossa äänestyspaikalle voi tulla aseen kanssa”
PS-kansanedsustaja Vilhelm Junnila kertoo Yhdysvaltain kongressin välivaalien alkaneen vilkkaana. Hän toimii vaaleja tarkkailevan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana. Junnila kommentoi tapahtumia paikan päältä Epsomin kirkosta, New Hampshiresta.
Yhdysvaltain kongressin välivaaleissa äänestetään edustajainhuoneen, senaatin ja kuvernöörien lisäksi osavaltio- ja kuntatason päättäjistä.
– Olemme saaneet raportteja, että äänestyspaikoilla on kautta maan ollut toistaiseksi huomattavasti vilkkaampaa kuin edellisessä välivaalissa vuonna 2018. Useissa pienissä kylissä jopa viidesosa rekisteröityneistä äänestäjistä jonotti äänestyspaikalle ensimmäisen kahden tunnin aikana, Junnila kertoo.
Hajautettu vaalijärjestelmä, aseet esillä
Yhdysvaltain vaalijärjestelmä on hajautettu osavaltioiden ja yli 10 000 kaupungin ja piirikunnan vastuulle. Hajautettu lähestymistapa tekee kokonaiskuvan saamisesta haastavaa, koska lainsäädäntö ja käytännön ratkaisut voivat huomattavasti erota maan sisällä. Jopa osavaltioiden sisälle voi olla useita eri teknologioita äänestysprosessin toteuttamiseen. Äänestyspaikoilla on ollut avoin ja hyvähenkinen tunnelma.
– Tässä osavaltiossa äänestyspaikalle voi tulla aseen kanssa, mutta ei se käytännössä vaikuta mihinkään. Ihmiset tuntevat toisensa ja vaalilautakunnan jäsenet on valittu tunnettujen kyläläisten keskuudesta, kuten Suomessakin, Junnila sanoo.
Nämä kaksi herrasmiestä olivat hyvässä sovussa kannattamassa omiaan Doverissa, New Hampshiressa. Republikaani totesi lopuksi, että muistakaa suomalaiset: Putin ei ole ystävä. pic.twitter.com/3aX0C8CQCQ
— Vilhelm Junnila (@vilhelmjunnila) November 8, 2022
Yhdysvaltain kongressin välivaaliebän kampanjat ovat olleet aktiivisesti esillä äänestyspaikkojen läheisyydessä, sääntöjä pääsääntöisesti noudattaen. pic.twitter.com/hOPPgHn52O
— Vilhelm Junnila (@vilhelmjunnila) November 8, 2022
Yhdysvaltain kongressin välivaaleissa on ollut äänestyspaikoilla hyvin vilkasta pic.twitter.com/3HY1pg7VRL
— Vilhelm Junnila (@vilhelmjunnila) November 8, 2022
Ennen Yhdysvaltoihin lähtöään Junnila isännöi Suomessa vaaleja koskevan esitelmätilaisuuden. Siinä hän ensin pui itse tulokseen vaikuttavia tekijöitä teki ennusteen, lisäksi UPI:n tutkija Maria Linden ja historian dosentti Markku Ruotsila kommentoivat vaaliasetelmia:
Youtube, 27.10.2022.
Junnila kommentoi 27.10. järjestetyssä esitelmätilaisuudessa, että mukaan äänestäjiä kiinnostavat eniten talous, työmarkkinat ja pörssi (26 %). Sen jälkeen inflaatio ja elinkustannukset (19 %).
Hän siteerasi tutkimusta, jonka mukaan muita kiinnostuksenkohteita ovat demokratian pelastaminen (7 %), maahanmuutto (5 %), polarisaatio ja aborttioikeus (4 %) sekä rikollisuus, ilmastonmuutos ja Trump (3 %).
“Aivan selvästi on nähtävissä, että ykkösasiaksi ovat nousemassa talous ja kuluttaja-asiat, kuten ruuan ja polttoaineen hinta”, Junnila jatkoi ja ennusti tämän muuttavan kokonaisuutta republikaaneille suosiollisemmaksi.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää