Kansanedustaja seuraa Yhdysvaltain vaaleja paikan päältä – “Tässä osavaltiossa äänestyspaikalle voi tulla aseen kanssa”
PS-kansanedsustaja Vilhelm Junnila kertoo Yhdysvaltain kongressin välivaalien alkaneen vilkkaana. Hän toimii vaaleja tarkkailevan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana. Junnila kommentoi tapahtumia paikan päältä Epsomin kirkosta, New Hampshiresta.
Yhdysvaltain kongressin välivaaleissa äänestetään edustajainhuoneen, senaatin ja kuvernöörien lisäksi osavaltio- ja kuntatason päättäjistä.
– Olemme saaneet raportteja, että äänestyspaikoilla on kautta maan ollut toistaiseksi huomattavasti vilkkaampaa kuin edellisessä välivaalissa vuonna 2018. Useissa pienissä kylissä jopa viidesosa rekisteröityneistä äänestäjistä jonotti äänestyspaikalle ensimmäisen kahden tunnin aikana, Junnila kertoo.
Hajautettu vaalijärjestelmä, aseet esillä
Yhdysvaltain vaalijärjestelmä on hajautettu osavaltioiden ja yli 10 000 kaupungin ja piirikunnan vastuulle. Hajautettu lähestymistapa tekee kokonaiskuvan saamisesta haastavaa, koska lainsäädäntö ja käytännön ratkaisut voivat huomattavasti erota maan sisällä. Jopa osavaltioiden sisälle voi olla useita eri teknologioita äänestysprosessin toteuttamiseen. Äänestyspaikoilla on ollut avoin ja hyvähenkinen tunnelma.
– Tässä osavaltiossa äänestyspaikalle voi tulla aseen kanssa, mutta ei se käytännössä vaikuta mihinkään. Ihmiset tuntevat toisensa ja vaalilautakunnan jäsenet on valittu tunnettujen kyläläisten keskuudesta, kuten Suomessakin, Junnila sanoo.
Nämä kaksi herrasmiestä olivat hyvässä sovussa kannattamassa omiaan Doverissa, New Hampshiressa. Republikaani totesi lopuksi, että muistakaa suomalaiset: Putin ei ole ystävä. pic.twitter.com/3aX0C8CQCQ
— Vilhelm Junnila (@vilhelmjunnila) November 8, 2022
Yhdysvaltain kongressin välivaaliebän kampanjat ovat olleet aktiivisesti esillä äänestyspaikkojen läheisyydessä, sääntöjä pääsääntöisesti noudattaen. pic.twitter.com/hOPPgHn52O
— Vilhelm Junnila (@vilhelmjunnila) November 8, 2022
Yhdysvaltain kongressin välivaaleissa on ollut äänestyspaikoilla hyvin vilkasta pic.twitter.com/3HY1pg7VRL
— Vilhelm Junnila (@vilhelmjunnila) November 8, 2022
Ennen Yhdysvaltoihin lähtöään Junnila isännöi Suomessa vaaleja koskevan esitelmätilaisuuden. Siinä hän ensin pui itse tulokseen vaikuttavia tekijöitä teki ennusteen, lisäksi UPI:n tutkija Maria Linden ja historian dosentti Markku Ruotsila kommentoivat vaaliasetelmia:
Youtube, 27.10.2022.
Junnila kommentoi 27.10. järjestetyssä esitelmätilaisuudessa, että mukaan äänestäjiä kiinnostavat eniten talous, työmarkkinat ja pörssi (26 %). Sen jälkeen inflaatio ja elinkustannukset (19 %).
Hän siteerasi tutkimusta, jonka mukaan muita kiinnostuksenkohteita ovat demokratian pelastaminen (7 %), maahanmuutto (5 %), polarisaatio ja aborttioikeus (4 %) sekä rikollisuus, ilmastonmuutos ja Trump (3 %).
“Aivan selvästi on nähtävissä, että ykkösasiaksi ovat nousemassa talous ja kuluttaja-asiat, kuten ruuan ja polttoaineen hinta”, Junnila jatkoi ja ennusti tämän muuttavan kokonaisuutta republikaaneille suosiollisemmaksi.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Donald Trumpin vierailu Joe Roganin ohjelmassa keräsi ennätysyleisön
Kolmen tunnin keskustelu Joe Roganin kanssa onnistui näyttämään inhimillisen puolen Donald Trumpista. Jutellessaan UFC-selostajana tunnetun Roganin kanssa vapaaottelusta Trump ei vaikuttanut poliitikolta vaan kamppailu-urheilufanilta. Keskustelussa käytiin läpi myös poliittisia aiheita, kuten maailmankauppa, energiatalous, sodat ja vaalivilppi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää