Kansanedustaja Nigeriassa: Kuolemantuomio vihapuheesta on vähän liikaa
Suomi ei ole ainoa maa, jossa pohditaan vihapuheesta annettavien rangaistusten koventamista. Nigerian senaatti on esittänyt parlamentin alahuoneelle lakiehdotuksen, jossa vihapuheesta saisi kovimmillaan kuolemantuomion. Nigeriassa kuolemantuomio pannaan toimeen hirttämällä.
Parlamentin alahuoneen kansanedustaja James Faleke on sitä mieltä, että vaikkakin vihapuheen rajoittaminen lainsäädännöllä on hänen mielestään tarpeen, kuolemantuomio on kuitenkin liian äärimmäinen rangaistus vihapuheesta, kertoo paikallinen Today-uutissivusto. Edustaja Faleke on kuitenkin sitä mieltä, että kuolemantuomio on sopiva rangaistus terrorismista ja kidnappauksista.
Nigerian senaatti on jo kertaalleen joutunut yleisön painostuksesta hylkäämään nyt parlamentin alahuoneelle antamansa lakiehdotuksen, kertoo Nigerian Guardian-lehti. Senaatti on kuitenkin päättänyt yrittää uudelleen lain saamista läpi.
Kaikkia ei hirtettäisi
Lakiehdotuksessa kuolemantuomio edellyttäisi sitä, että henkilön harjoittama vihapuhe on johtanut jonkun toisen ihmisen kuolemaan. Mistä tahansa nettiöyhötyksestä ei siis automaattisesti seuraisi hirttotuomiota, mikäli vihapuhuminen ei ole aiheuttanut kenenkään hengenmenoa.
Etnisestä häirinnästä ja etnisistä solvauksista tulisi rangaistukseksi vähintään viisi vuotta vankeutta ja/tai kymmenen miljoonan nairan (25 000 euron) sakot. Laki koskisi tasavertaisesti kiihottamista kaikkia Nigerian etnisiä ryhmiä kohtaan, eli väestön enemmistöä ei asetettaisi eriarvoiseen asemaan vähemmistöihin verrattuna, kuten Suomessa.
Heimopäälliköt vaativat määritelmää vihapuheelle
Lakiehdotus on herättänyt paljon kritiikkiä eri tahoilta. Entinen varapresidentti Atiku Abubakar vastustaa lakiehdotusta ja pitää moisen lain ehdottamista jo sinänsä vihapuheena ja rikkomuksena Nigerian perustuslain takaamaa sananvapautta vastaan.
Eri etnisten ryhmien johtajat ovat ilmaisseet vastustavansa ehdotettua vihapuhelakia. Joruba-kansan puhemies Yinka Odumakin on sitä mieltä, että maa ajautuu diktatuuriin, jos sananvapaus otetaan pois.
– Eikö senaatilla ole parempaa tekemistä kaikkien Nigerian ongelmien keskellä kuin pohtia vihapuheviraston perustamista ja kuolemantuomiota vihapuheesta, Yinka Odumakin jyrähtää.
– Mikä on vihapuhetta? Sen tulkinta perustuu vallanpitäjien oikkuihin. Tämän lain avulla yritetään vain alistaa ihmiset vaikenemaan ja halutaan teloittaa ne, jotka ovat eri mieltä siitä, miten tätä maata pitää hallita, jorubojen johtaja sanoo.
Vihapuhe pitäisi määritellä
Myös igbojen päällikkö Guy Ikokwu vastustaa vihapuhelakia. Hän on sitä mieltä, että nykyinen kunnianloukkauksia koskeva lainsäädäntö riittää kattamaan myös vihapuheen. Hänkin kaipaa selkeää määritelmää “vihapuheelle”.
– Heidän pitäisi määritellä, mitä vihapuhe tarkoittaa ja sitten tuomita itsensä, jos ovat joskus elämässään vihanneet jotakuta.
– Meillä on hyvin selkeä lainsäädäntö kunnianloukkauksista, joten ei tässä mitään vihapuhevirastoa ja ihmisten hirttämisiä tarvita, päällikkö Ikokwu toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää