

KUVAKAAPPAUS/YLE
Kansanedustaja Maria Ohisalo vaatii uusia reittejä humanitaariselle maahanmuutolle – sisäministeri Rantanen torppaa vihreät haihattelut
Suomen hallitus pyrkii edistämään toimia, joilla EU:ssa otettaisiin käyttöön niin sanottu Ruanda-malli eli turvapaikkaprosessin siirtäminen EU:n ulkopuolisiin maihin. Sisäministeri Mari Rantasen mukaan tarkoitus on pyrkiä vaikuttamaan siihen, että malli olisi seuraavan komission työohjelmassa.
Eilen julkaistussa perussuomalaisten vaaliohjelmassa esitetään merkittäviä kiristyksiä EU-tason maahanmuuttopolitiikkaan ja siirtymistä niin sanottuun Ruanda-malliin, jolloin turvapaikanhakijan turvapaikkaprosessi ohjattaisiin EU:n rajojen ulkopuolelle.
Mallin mukaisesti EU:hun laittomasti tulleet henkilöt eivät pääsisi enää normaaliin turvapaikkaprosessiin, vaan heidät siirrettäisiin kolmanteen maahan, jossa selvitetään mahdollinen tarve suojelulle. Mikäli henkilö todetaan oikeutetuksi turvapaikkaan, tapahtuisi myös suojelu kyseisessä turvallisessa kolmannessa maassa.
EU:sta äskettäin eronnut Iso-Britannia on juuri saanut parlamentissa läpi lakiehdotuksensa turvapaikkaprosessin, turvapaikanhakijoiden ja laittomien siirtolaisten ulkoistamiseksi Ruandaan. Britannian malli voisikin olla osviittana myös EU:lle maahanmuuttopaineen hillitsemiseksi.
Ihmissalakuljetukseen löydyttävä ratkaisuja
Myös Suomen hallitus on nostanut tavoitteeksi edistää toimia, joilla EU:ssa otettaisiin käyttöön niin sanottu Ruanda-malli eli turvapaikkaprosessin siirtäminen EU:n ulkopuolisiin maihin.
Sisäministeri Mari Rantasen mukaan tarkoitus on pyrkiä vaikuttamaan siihen, että Ruanda-malli olisi seuraavan komission työohjelmassa.
– Eurooppalainen valtavirta alkaa olla, että turvallisien kolmansien maiden mahdollisuuksia selvitetään ja haetaan. Hallitus edistää sitä, että turvallisissa kolmansissa maissa voitaisiin antaa sekä turvapaikanhaku että kansainvälinen suojelu, Rantanen sanoo.
Hän oli eilen keskustelemassa A-studiossa entisen sisäministerin, kansanedustaja Maria Ohisalon (vihr) kanssa.
Rantasen mukaan Britannia tekee omassa turvapaikkamallissaan jo oikeita toimia.
– Britannia puuttuu ihmissalakuljetukseen. Eurooppa on nyt samassa tilanteessa. Meidän on kyettävä etsimään ratkaisuja, jotka eivät johda siihen, että ihmiset tulevat Eurooppaan, Rantanen sanoo.
Vihreän naiiviuden aika on ohi
Rantasen edeltäjä, vuosina 2019–2021 sisäministerinä toiminut Ohisalo on täysin eri linjoilla kollegansa kanssa. Hänen mielestään Eurooppaan tulijoille pitäisi olla tarjolla lisää ”laillisia reittejä”.
Ohisalon mukaan ei olisi olemassa riittävästi työperäisen ja opiskeluperäisen maahanmuuton väyliä.
– Kun ihmiset eivät pääse, moni lähtee sitten laittomiin reitteihin, ja se on vaarallista, Ohisalo sanoi.
Sisäministeri Rantaselle eivät Ohisalon väitteet kelpaa.
– Se ei pidä paikkaansa, että Eurooppaan ei pääsisi laillisesti, kyse on vain siitä, millä syyllä tänne tullaan. Jos on työ- tai opiskelupaikka, niin tänne voi tulla.
– Tulijat on jaettava eri koreihin: yhdessä korissa on kansainvälinen suojelu eli todellinen turvapaikan tarve. Toisessa korissa on siirtolaisuus eli kaikki muut syyt. Kolmannessa korissa on vihamielinen vaikuttaminen eli välineellistetty maahantulo. Näitä ei siis voi kietoa yhteen kansainvälisen suojelun koriin, ja kaikkiin tulijoihin on otettava eri ratkaisumallit, Rantanen ojensi Ohisaloa.
On muitakin turvallisia paikkoja kuin Eurooppa
Rantanen huomauttaa, että maailmassa on muitakin turvallisia paikkoja kuin Eurooppa.
– Järjestelmällä olisi tarkoitus nimenomaan estää Eurooppaan tuloa. Jos ihmisellä on Afrikassa hätä, niin eikö hänelle pitäisi riittää se, että hän voi hakea ja saada suojelua jossain toisessa Afrikan maassa?
Ohisalon mielestä Ruanda-malli olisi ”vastoin ihmisoikeuksia” ja ”ihmisoikeuksien kehikkoa”. Hän ei saanut otettua kiinni Rantasen ”kolmen korin” mallista, vaan jatkoi puhumista turvapaikan hakijoiden asemasta.
Rantanen huomautti Ohisalolle, että turvapaikkajärjestelmää käytetään jo nyt taloudellisen siirtolaisuuden välineenä – vieläpä siten, että kohdemaita valitaan.
– Se ei ole ollut alun perinkään turvapaikkajärjestelmän tarkoitus. Jo siihen aikaan, kun Geneven pakolaissopimus luotiin, ajatuksena oli se, että siirrytään toiseen maahan oman maanosan sisällä. Nyt ollaan menty aivan toiseen suuntaan.
– Pointti on kuitenkin se, että Eurooppa ei pysy samanlaisena, jos järjestelmää ei saada muutettua, Rantanen totesi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Ruanda-malli välineellistetty maahantulo turvapaikkaprosessi kolmannet maat Kansainvälinen suojelu Geneven pakolaissopimus Maria Ohisalo Eurooppa Afrikka Iso-Britannia Mari Rantanen Siirtolaisuus EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Esitys laittomien siirtolaisten lähettämisestä Ruandaan läpi Britannian parlamentissa – voisi toimia esimerkkinä myös EU-maille

Sisäministeri Rantanen maahanmuuttopolitiikan kiristämisestä: ”Jos ei ole lupaa pitää poistua – tavalla tai toisella”

Suomen Perustan toiminnanjohtaja EU:n maahanmuuttopaktista: “Silmänkääntötemppu”

Purra: Edessä sukupolven tärkeimmät EU-vaalit – ”Todellinen mahdollisuus murtaa EU-parlamentin vasemmistoliberaali ylivalta”

Sisäministeri Rantanen: Aito turvapaikantarve, siirtolaisuus ja välineellistetty maahantulo ovat eri asioita – eikä niitä tule sotkea keskenään

Koponen: Maahanmuuttajajengien toiminta on häikäilemätöntä – ”Onneksi lakeja kiristetään”

Peltokangas pitää vasemmisto-opposition maahanmuuttolinjaa vastuuttomana: “Heidän linjansa on Suomelle yksiselitteisesti haitallinen”

Järkevämpi maahanmuuttopolitiikka saa yhä laajempaa kannatusta Euroopassa – myös Suomen hallituksen linja on selkeä

Vihreiden Sofia Virta vastustaa EU:n ja Turkin välistä pakolaissopimusta: Rajat auki ja kireämpää ilmastopolitiikkaa
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Luonnonvarakeskus ei vastannut määräajassa kansanedustajan tietopyyntöön susitietojen ristiriitaisuuksista – Antikainen: Salaileeko Luke jotakin?
Tiedotusvälineissä pohdittiin alkuvuodesta, miksi Luonnonvarakeskuksen (Luke) susien kanta-arvioiden määrän mukaan niiden lukumäärä ei ole Suomessa juurikaan kasvanut viime vuosina. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen lähetti Lukelle 24.3. virallisen tietopyynnön, jossa hän pyysi selvennystä susien määräarvioiden perusteista ja DNA-näytteiden käytöstä kanta-arvioissa. Luke toimitti vastauksensa tämän artikkelin julkaisemisen jälkeen.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vihreät ajavat järjettömässä autovihassaan alas Helsingin katuverkostoa – ”Ei kiusattaisi enää autoilijaa”, vetoaa varatuomari

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Keskusta ja SDP karsivat terveyspalveluita kovalla kädellä Keski-Suomessa – ”Demarit olivat valmiita vielä rajumpiin palveluverkoston leikkauksiin”
Julkisten terveyspalveluiden saatavuus huolestuttaa kansalaisia eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Keski-Suomen hyvinvointialueella palveluita karsitaan SDP:n ja keskustan johdolla rajusti.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää