Kansanedustaja Lundén: Ravintolarajoituksista aiheutuvat tappiot minimoitava ja korvattava – “Monen ravintolayrittäjän toimintaedellytykset ovat heikoissa kantimissa”
Hallitus tiedotti tänään ottavansa käyttöön merkittäviä tiukennuksia koronarajoituksiin. Perussuomalaisten kansanedustaja Mikko Lundén vaatii, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin, joilla se minimoi ja korvaa rajoituksista kärsiville aloille aiheutuvat tappiot. Lundén ehdottaa hallitukselle alkoholin ulosmyynnin sallimista ja alennettua veroa ruuan kuljetuspalveluille rajoitusten ajan.
Ravintola-alalla moni yritys on jo tilannut raaka-aineet joulun ja uudenvuoden ruokailuun tulevia asiakkaita varten. Kun nyt ravintoloiden aukioloa rajoitetaan merkittävästi minimaalisella varoitusajalla, niin nämä ruuat jäävät syömättä. Yrittäjille koituu tappioita pilalle menevistä raaka-aineista, eikä työvuorojakaan pysty säätämään uusiksi.
– Tilanne on katastrofi myös ravintoloiden sidosryhmille, kuten tavarantoimittajille. Hallituksen pitäisi ymmärtää tämä rajoituksia suunnitellessaan ja suunnitella rajoitustensa voimaantulo siten, että yrityksille jää tarpeeksi aikaa varautua muuttuneeseen tilanteeseen, painottaa kansanedustaja Mikko Lundén.
Aikaisemmat tukitoimet olivat riittämättömiä
Aikaisempien rajoitustoimien seurauksena aiheutuneet tappiot vaikuttavat edelleen yritysten toimintaedellytyksiin. Ravintoloiden toimintaa on rajoitettu ajoittain enemmän, ajoittain vähemmän jo liki kahden vuoden ajan.
– Välillä on ollut melkein totaalisia sulkuja. Silti vuokrat ja muut kiinteät kustannukset juoksevat koko ajan. Yritystoiminnan harjoittamisesta tulee mahdotonta, jos aukioloajat ja asiakasmäärät rajataan minimaalisiksi tai pahimmillaan ruokaa saa myydä ainoastaan ulos.
– Samoin työntekijöiden toimeentulo vaarantuu, kun heitä joudutaan lomauttamaan. Aikaisempien sulkutoimien aikana tukitoimet olivat riittämättömiä ja monen ravintolayrittäjän toimintaedellytykset ovat heikoissa kantimissa. Hallituksen pitää nyt tuoda rajoituksista kärsiville aloille laaja tukipaketti, jolla yritykset ja työpaikat turvataan, Lundén vaatii.
Kaikki keinot käyttöön
Kun tiukkoihin rajoitustoimiin mennään uudestaan, kaikki keinot yrittäjien auttamiseksi pitäisi ottaa käyttöön. Aikaisempien koronasulkujen aikana lukuisat kansanedustajat vaativat alkoholin ulosmyynnin sallimista ravintoloille ruuan myynnin yhteydessä. Aloitteet eivät kuitenkaan johtaneet mihinkään, koska ministeriössä ei ajatukselle lämmetty.
– Nyt kaikki kivet pitäisi kääntää, jotta mahdollistettaisiin yritystoiminnan jatkuminen myös rajoitusten tiukentuessa. Ravintolaruuan tilaamisen yhteydessä pitäisi voida tilata myös ruokajuomat. Tämä ei maksa hallitukselle mitään, vaan toisi verotuloja.
– Lisäksi ruuan kuljetuspalveluiden arvonlisävero pitäisi laskea ravintola- ja ateriapalveluiden tasolle 14 prosenttiin. Hyvä hallitus, tuokaa eduskunnalle näistä esitykset, niin saatte oppositiolta täyden tuen, Lundén lataa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tavarantoimittajat kuljetuspalvelut ravintolayrittäjät ravintolasulku ravintolarajoitukset tukitoimet ravintola-ala koronarajoitukset veronalennukset ravintolat verotulot Mikko Lunden Tukipaketit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Antikainen pitää ravintolasulun jatkamisen ulottamista Itä-Suomeen kohtuuttomana: “Miksi hallitus ei noudata eduskunnan linjausta ravintolarajoitusten kuntakohtaisuudesta kuin Lapissa?”
Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Hallituksen jo kolmas ravintolarajoituslaki hylättävä – päällekkäisessä lainvalmistelussa ei päätä eikä häntää
Koronatilanteessa synkkä käänne, uusia rajoituksia tulossa – Juvonen: Jokaisen toiminnalla on nyt merkitystä – ”Voi edelleen pohtia maskin käyttöä, käsihygieniaa ja etäisyyttä muihin”
Wihonen: Onko yrittämisen jatkuva rajoittaminen oikeasuhtaista?
Ronkainen: Miksei koronarajoituksista luovuta, kun kunnatkaan eivät enää noudata eristyskäytäntöjä?
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää