

PS ARKISTO
Kansanedustaja Lulu Ranne Ruotsin hallitussekoilusta: Demarien tarkoitus oli pitää oikeisto pois vallankahvasta
Ruotsin poliittinen pakka on ollut sekaisin usean päivän ajan. Ennakkoarvioiden mukaan Ruotsin hallitus kaatuu maanantaina. Kiista syntyi markkinataloudesta: pitääkö vuokria säännellä vai ei.
Ruotsin hallituksen politiikkaa kaadetaan sieltä, mistä hallituksen politiikkaa tuetaan – ja hallitus vierastaa omaa valmisteilla olevaa esitystään. Kaiken kukkuraksi Ruotsin vasemmistopuolue puuhaa oikean laidan ruotsidemokraattien (SD) kanssa yhteistuumin vihervasemmistohallituksen kaatoa.
Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne kertoo kaiken tämän sekoilun johtuvan SD:n syrjinnästä.
– Sosiaalidemokraattien kannalta se on keino pysyä joten kuten vallan kahvassa ja ennen kaikkea pitää oikeisto pois vallasta, Ranne painottaa.
Harmaat eminenssit
Ruotsissa keskustapuolue ja liberaalit eivät lähteneet mukaan sosiaalidemokraattien johtamaan hallitukseen, vaan pysyttelivät mielummin harmaina eminensseinä. Ero suomalaiseen hallitukseen on se, että täällä RKP ja keskusta lähtivät innoissaan mukaan vihervasemmistoon.
Keskusta ja liberaalit vaativat hallitustuen ehdoksi muun muassa nyt kiistakapulana olevaa vuokrien markkinataloutta.
Oliko Ruotsin vähemmistöhallitus järkevä veto?
– Blokkipolitiikkaan tottuneille äänestäjille ratkaisu on varmaan vaikea niellä. Vasemmisto ja keskusta tuntuvat hieman hyötyneen, kun taas sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue ovat laskussa, ja liberaalithan hävinnee valtiopäiviltä seuraavissa vaaleissa, Ranne miettii kannatuslukuja.
Ruotsin valtiopäivävaaleissa liberaalit voivat todellakin menettää kaikki paikkansa neljän prosentin äänikynnyksen vuoksi. Myös ympäristöpuolue saa jännittää kohtaloaan.
Syrjintä hyödyttää vasemmistoa
Kannatuslukujen valossa oikeistolla ei ole mitään mahdollisuuksia saada hallitusta kasaan ilman ruotsidemokraatteja. Yhtä lailla Suomessa keskustan hinku tukea vihervasemmistoa voisi selittyä sillä, ettei perussuomalaisia haluta valtaan. Kuten Ruotsissa: porvareille tilanne merkitsee ikuista oppositiota.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho taivutteli toukokuussa rautalankaa ilmeisen selkeästi kokoomukselle.
– Punavihreiden kaverina voi edistää maahanmuuttoa ja EU-fantsuttelua; mutta ei hillitä kestävyysvajetta ja velkaantumista, lisätä työllisyyttä ja kilpailukykyä tai keventää veroja. Meidän kaverinamme taas ei voi edistää maahanmuuttoa ja EU-fantsuttelua, mutta meidän kanssamme voi tehdä yhtä ja toista järkevää, Halla-aho puhui puoluevaltuustolle.
Viimeinen lause viimeisestä virkkeestä unohtui monelta uutistoimitukselta. Se on ratkaiseva lause: perussuomalaiset toivovat, että muillakin puolueilla olisi halua – yhteistyöllä – parantaa kilpailukykyä.
Arvovaltakysymys
Ruotsin sisäministeri Morgan Johansson vähätteli vasemmistopuolueen ukaasia leimaten sen turhaksi uhitteluksi. Vuokrien markkinataloudesta tuli arvovaltakysymys.
Arvovaltakysymyksissä on helppo tulla maalatuksi nurkkaan.
– Eihän hallitus voi heti ensimmäisestä vaatimuksesta taipua. Toisaalta myös kristillisdemokraatit (Ebba Busch) ja moderaatit (Ulf Kristersson) ovat olleet sitä mieltä, että vasemmisto bluffaa. Vasemmisto on ajanut itsensä nurkkaan, jossa sen on pakko äänestää epäluottamuslauseen puolesta, Ranne muistuttaa arvovaltataisteluista.
Paradoksien sarja
Omituisinta Ruotsin hallituskriisissä on, että hallitus lähetti selvitykseen markkinatalouden mahdollisuuksia – samalla itse sitä inhoten. Toisaalta hallituksen kaatoon tähtää puolueita, joiden mielestä markkinatalous on hyvä asia, mutta äänestävät silti hallitukselle epäluottamusta.
Vasemmisto flirttailee ruotsidemokraateille ilman aitoa halua lähettää ruotsalaisia vaaliuurnille.
– Vasemmisto voi hyvin laskea, että uusi hallitus muodostetaan samalla periaatteella. Sen sijaan jos tulee vaalit, liberaalit katoavat yhtälöstä, ja gallup-kannatusten perusteella vastaavan vähemmistöhallituksen muodostaminen on paljon vaikeampaa, Ranne tuumaa.
Ruotsiin ennenaikaiset vaalit?
Voisiko pääministeri Stefan Löfven nokittaa vasemmistoa kertomalla, ettei hän lähde muodostamaan uutta hallitusta, vaan edessä olisi vaalit hallituksen kaatuessa?
– Voisi toki, mutta se olisi Löfvenille suuri riski. Löfvenillä on se etu, että Vänsterin käsi katsotaan ensin, onko kyse bluffista vai ei, Ranne huomauttaa luottamusäänestyksestä.
Ranne sanoo oikeiston hyväksyvän ruotsidemokraatit. Keskustalle ja puolueen puheenjohtaja Annie Lööfille tämä on vaikeampi pala nieltäväksi.
– Annie Lööfin kannanotoista päätellen keskusta sulkee SD-yhteistyön pois ja etääntyy jatkuvasti moderaateista ja kristillisdemokraateista, jotka olisivat taipumassa tekemään yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa, Ranne pohtii.
– Nykygalluppien valossa oikeistohallitus jäisi uusissa vaaleissa neljän paikan päähän enemmistöstä ilman keskustaa. Toisaalta Löfven tarvitsisi vaalien jälkeen myös keskustaa, jolloin keskustassa varmaan lasketaan, että Löfveniltä on enemmän ulosmitattavissa kuin Jimmie Åkessonilta tai Kristerssonilta, Ranne jatkaa.
Åkesson on SD:n ja Kristersson keskusta-oikeistolaisen moderaattien puheenjohtaja.
Pakka sekaisin
Ranne kertoo, että SD:n mukaantulo politiikkaan on sekoittanut Ruotsin perinteisen oikeiston ja vasemmiston välisen blokkipolitiikan. Vastaavaa on käynyt myös Saksassa, Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa.
– Ruotsidemokraattien pelko on pakottanut rakentamaan epätavallisen vähemmistöhallitus plus tukipuolueet -allianssin, jonka hintana pääpuolueet ovat joutuneet omaksumaan itselleen epämieluista politiikkaa, Ranne muistuttaa.
– Lopulta tämä tulee johtamaan samaan kuin todennäköisesti Suomessakin: muiden puolueiden on joko hyväksyttävä yhteistyö nousevien puolueiden kanssa tai ainakin muutettava politiikkaansa heidän suuntaansa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Vasemmistopuolue (Ruotsi) Ruotsin hallituskriisi Ebba Busch markkinatalous Morgan Johansson Ulf Kristersson Annie Lööf Jimmie Åkesson Stefan Löfven Ruotsidemokraatit Lulu Ranne Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tanskan entinen oikeusministeri jengirikollisuudesta: Ruotsin tilanne tarkoittaisi Tanskassa katastrofia

Jimmie Åkesson synkistä ampumistilastoista: ”Hallitusten täydellinen epäonnistuminen – Ruotsista on tullut Euroopan Chicago”

Ruotsidemokraattien tie vaalivoittoon ja hallitukseen: Sosiaaliturva kuuluu ainoastaan maan kansalaisille ja vain kaikille hyödyllinen maahanmuutto on sallittua

Jimmie Åkesson: ”Ruotsi ruuvaa maahanmuuton ehdot vielä Tanskaakin tiukemmalle”

Ruotsin hallitus kaatui – ruotsidemokraatit valmiina uusiin vaaleihin

Jimmie Åkesson pääministerin erosta: ”Löfvenin lähtö on merkki hajoavan poliittisen liikkeen epätoivosta”

Ruotsin ammattiliittojen keskusjärjestö panostaa kaikkensa sosialidemokraattien vaalimenestykseen – demareita kannattaa runsas kolmannes jäsenistöstä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää